Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Traja mušketieri z L Racing a legendárne Audi v Ožďanoch

Thursday, 09. 05. 2013 - 16:47, Martin Trenkler   

Traja mušketieri z L Racing a legendárne Audi v Ožďanoch

Tím L Racing z Krásnohorského podhradia doviezol len pred pár dňami autá z 20. Rally Prešov. Pretekárska sezóna je ale v plnom prúde a na programe sú už tento víkend (11.-12. mája) preteky do vrchu v Ožďanoch. Tie sú súčasťou až osemnásťdielneho seriálu Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu.

Tibor Szabosi;co8c5676-5.jpg

Serpentíny nad obcou Ožďany pri Rimavskej Sobote budú ozajstným bojom s časom. Trať je krátka a technická, príprava a koncentrácia budú preto najdôležitejšie. Prihlásených je množstvo tímov, medzi nimi aj trojica zvučných mien tímu L Racing: Peter Lipták, Jozef a Jozef Bérešovci. Jozef Béreš senior musel tento rok dvakrát odložiť štart v rely, boj o Oždianske serpentíny mu už neujde. Pre Peťa Liptáka sú Ožďany tohtoročnou premiérou. Jazdiť bude na svojom odskúšanom Mitsubishi Lancer EVO VIII. „Ostávam s Mitsubishi, tak ako minulý rok. Je ťažké odhadnúť ambície a možné výsledky, základ je vždy dôjsť do cieľa. Vyzerá to tak, že konkurentov bude naozaj dosť. Trať veľmi nepoznám, nejazdil som tam predtým, len s civilným autom. Samozrejme, že sa na svoje prvé preteky veľmi teším, uvidíme, ako to napokon dopadne," zhodnotil Peter triezvo svoj štart do sezóny 2013.

Tibor Szabosi;t2c2593.jpg

Prejazdy bokom, neustále šmyky a skutočná automobilová šou - pre tieto okamihy fanúšikovia milujú Jozefa Béreša staršieho. Do pretekov v Ožďanoch nastúpi s povestným Audi 80 Quattro coupé. Po prvýkrát bude ale skutočne zápasiť s časom, nielen pre pobavenie divákov. „Moje Audi som prestaval na historickú triedu, je trošku slabšie a zodpovedá tým historickým úpravám. Chcel by som teda vyhrať triedu H. Idem s ním po prvýkrát v tomto prevedení a nemám ho odskúšané. Pre mňa aj pre syna to bude teda taký test, ktorý chceme vyhrať, tak ako všetci," zhodnotil svoje šance Jožko senior.

Tibor Szabosi;co8c0431-2.jpg

Dostávame sa k potenciálne najhviezdnejšiemu autu Oždianskych serpentín - Audi S1, na ktoré sa tešia diváci, aj samotný jazdec Jozef Béreš ml.: „Je to auto z našej kuchyne. Urobili sme ho, pretože to bol môj detský sen," tvrdí mladší Béreš a pokračuje: „Predtým bolo mojím snom len sa na ňom zviezť," hovorí talentovaný jazdec o legende slávnej Group B z 80-tych rokov Majstrovstiev sveta v rely. Priestor na prípravu vozidla bol ale minimálny, zlaté ruky skúsených mechanikov Bérešovcov dokážu zázraky: „Urobili sme ho za šesť mesiacov s tým, že sme na úvod nemali ani len vlastné svetlo. Okrem prevodovky sme auto urobili kompletne sami. Agregát od Audi je 2,2-litrový päťvalec s preplňovaním. Pôvodne mal v sérii 220 koní, momentálne má 580 koní," opisuje svoju magickú kópiu legendárnej triedy B „Ďodi" junior. Diváci sa tak môžu tešiť na nádhernú jazdu a čarovnú zvukovú kulisu. Slovo má opäť mladší Béreš: „Šoférovať ho je nesmierne zábavné, i keď aj nesmierne ťažké. Rázvor kolies má o 35 cm menší, než sériové autá. Je preto o dosť nervóznejšie a má tendenciu pretáčať zadné kolesá," opisuje Jozef. Aké sú teda ambície, nielen pre Ožďany, ale pre celú sezónu pretekov do vrchu? „Pretekáme, aby sme vyhrali. Keď sa nám to nepodarí, budeme skúšať ďalej. Bol by som rád, keby vyšli aj financie, aby som mal šancu pravidelne vyhrávať. Treba totiž neustále nové gumy, nové brzdy a ďalšie veci bežnej spotreby na pretekárskom aute," zakončil svoje plány talentovaný, mladý pretekár. Štartovať ho uvidíme v triede E2 SH.

Tibor Szabosi;t2c2594.jpg

„Traja mušketieri" budú ale ochudobnení o svojho d'Artagnana. Manažér tímu L Racing - Ján Lipták, bude žiaľ aj tentokrát len v pozícii diváka. Jeho vozidlo je totiž stále v prípravnej fáze.

Víkendový program začína voľnými tréningami v sobotu od 8:30 do 10:00 a od 10:30 do 12:00. Prvá sobotňajšia súťažná jazda začína o 13:00 a trvá do 14:30. Druhej, rovnako dlhej súťažnej jazdy sa diváci dočkajú o 15:00. Odovzdávanie cien je naplánované na 18:00, pričom nedeľný harmonogram kopíruje ten sobotňajší. Sezóna kopcov sa práve začína.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;67c1014-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri