Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Toyota lieta fínskou šotolinou

Saturday, 03. 08. 2019 - 09:00, Ľuboš Kašický   

Toyota lieta fínskou šotolinou

Štyri posádky končili prvú etapu v troch sekundách! Tri z nich patrili Toyote!!!

 

Nebol to však Ott Tänak, ktorý by sa usadil na čele priebežného poradia po prvej etape fínskej súťaže, ale skúsenejší Jari-Matti Latvala. „Nie všetky úseky mi vyšli, ako by som si želal. Dôležité však bolo udržať celkovú výkonnosť v tom obrovskom tlaku, ktorý pociťujeme,“ povedal v cieli etapy pilot továrenskej Toyoty a jedným dychom dodal. „Zajtra to bude oveľa väčšia bitka.“

low-jari1.jpg

Tesne za Latvalom sa už v piatok vytvorila svorka lovcov, ktorá sa v konečnom súčte vtesnala (pri priemernej rýchlosti 120 km/h) do necelých troch sekúnd! Na druhom mieste nocoval Kris Meeke s druhou toyotou a tretí bol domáci Esapekka Lappi na citroene. Tänak, na tretej toyote si ustlal na štvrtom mieste s minimálnou stratou. Treba však dopovedať, že Estónec vyštartoval výborne a celú prvú sekciu viedol. „Nebol to zlý deň, no popoludnie mi príliš nevyšlo,“ tvrdil Tänak. „Podmienky boli ťažké a stratil som niekoľko miest. V sobotu však chceme pozície získať späť.“ Nuž, či to bola len súhra okolností, alebo zámer neštartovať do druhej etapy z prvého miesta, to zistíme.

low-ott2ap.jpg

Sebastien Ogier so svojim citroenom strácal po prvej etape pätnásť sekúnd a Thierry Neuville (hyundai) až tridsať. V sobotu sa však bude lámať chlieb na najdlhšej etape s kultovou ereskou Kakaristo, kde bude divákov vzrušovať divoká Ouninpoja. Usporiadatelia v tomto roku zaradili úplne iný vjazd do meraného úseku, ktorý sa nepoužil od roku 1997. Uvidíme, čo to spraví. V sobotu sa jazdia dve sekcie po štyri úseky a finišuje sa podvečer medzi siedmou a ôsmou.

lowsp-9709.jpg

Ešte predtým sa však pozrime, čo sa deje vo WRC2. Podľa očakávania tu suverénne vládne talentovaný Kalle Rovanperä, ktorý je zo všetkých R5-tiek najrýchlejší. Napriek tomu sa Kalle dopoludnia sťažoval na málo trakcie a pretáčavosť auta. „Popoludní to bolo lepšie. Urobili sme nejaké zmeny na podvozku a auto sa začalo chovať tak, ako to mám rád,“ vysvetľoval mladík z Fínska. Druhá posádka továrenského tímu Škody, Eerik Pietarine a Juhana Raitanen, havarovala už na prvom rannom úseku a s poškodeným chladičom musela odstúpiť. Aj na ďalších troch miestach sú však vozidlá Škoda Fabia R5, keď druhá je francúzska posádka Pierre_Louis Loubet – Vincent Landais a tretí sú Fíni Teemu Asunmaa a Jani Salo. Ich strata je však už výrazná.

Priebežné poradie po prvej etape.
1. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) 1h04m01,1s
2. Kris Meeke / Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) + 1,2s
3. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Citroën C3 WRC) + 2,4s
4. Ott Tanaka / Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) + 2,6s
5. Craig Breen / Paul Nagle (Hyundai i20 kupé WRC) + 14,2s
6. Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 kupé WRC) + 14,6s
7. Sebastien Ogier / Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) + 15,3s
8. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 kupé WRC) + 30,9s
9. Teemu Suninen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) + 52,6s
10. Gus Greensmith / Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) + 1m38,3s
...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri