Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Svitko chce Dakar predovšetkým dokončiť

Thursday, 26. 11. 2009 - 00:00, Andrej Haverda   

Svitko chce Dakar predovšetkým dokončiť

Na nadchádzajúcom 32. ročníku Rallye Dakar (1. – 16. januára 2010) na území Argentíny a Chile budú štartovať dvaja slovenskí reprezentanti Ivan Jakeš (český KM Racing Team) a Štefan Svitko (HANT Lokomotion Slovakia).

Pre Svitka, aktuálneho majstra Európy v endure, to bude premiérový štart. V stredu v areáli svojho tímu Svitko spolu so svojím minitímom nakladali do kamiónu motocykel a nevyhnutné náhradné diely na nalodenie vo francúzskom prístave Le Havre s cieľovou stanicou Buenos Aires.
                                                                                                         

„O štarte na Dakare som sníval už pred tromi rokmi, sen sa začína realizovať. Som si vedomý, že som nováčik, nemám skúsenosti s navigáciou, idem ich preto čo najviac nazbierať, učiť sa, nebudem sa silou mocou snažiť o čo najlepší výsledok, umiestenie bude druhoradé. V prvom rade preto chcem rallye dokončiť, čo sa pri prvom štarte mojim predchodcom Jaroslavovi Katriňákovi, či Ivanovi Jakešovi nepodarilo,“ hovoril o svojich predstavách 27-ročný pretekár. Štartovať bude na špeciálne vyrobenom motocykli KTM 690 o hmotnosti 190 kg v cene 23.000 eur. „Motocykel som mal k dispozícii iba dva dni, nebolo teda dostatok času na ňom trénovať. Je však rýchlejší a ťažší ako motocykle, na ktorých som doteraz jazdil.“
                                                                                                  

Podporný tím Svitka, ktorý bude rallye absolvovať v asistenčnom aute, tvoria iba dvaja ľudia. Mechanik František Hostinský a manažér Ivo Kaštan. Najskúsenejším z tohto tria je Kaštan, ktorý Rallye Dakar absolvoval už deväťkrát, z toho šesťkrát súťaž dokončil, dva ročníky jazdil aj ako vodič novinárskeho automobilu. „Štefan bude jazdiť na špičkovom motocykli, my sa spolu s mechanikom budeme snažiť vytvoriť mu také zázemie, aby sa čo najmenej rozptyľoval, aby sa mohol venovať iba rallye a odpočinku. Je veľkou výhodou, že štartuje na KTM. Fabrika totiž priamo na rallye poskytuje okamžitý zákaznícky servis, nemusíme preto so sebou brať veľa náhradných súčiastok. Výprava si so sebou berie predovšetkým náhradné pneumatiky, deväť sád zadných, šesť predných, tri sady kolies, stany na bivakovanie, agregát na výrobu elektrickej energie a najnutnejšie veci dennej potreby. Rezervný motor si preberieme až v Buenos Aires.“

Zdroj: www.denniksport.sk
Foto: SITA



Fotogaléria : Števo Svitko trénoval na Dakar



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri