Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Štartuje 38. ročník Rallye Dakar 2016

Sunday, 03. 01. 2016 - 20:12, Andrej Haverda   

Štartuje 38. ročník Rallye Dakar 2016

Vrchol sezóny všetkých pretekárov a fanúšikov cross country rallye je tu, 38. ročník jedného z najťažších športových zápolení vôbec tentoraz hostí Argentína a Bolívia. Najskôr kvôli rozmarom prírody svoju účasť medzi usporiadateľskými štátmi odvolalo Chile, neskôr sa odhlásilo aj Peru. Nakoniec tak zostali iba dva štáty, aj napriek tomu nový športový riaditeľ súťaže Marc Coma a jeho tím našli nové, doposiaľ nezaradené pasáže pre itinerár Dakaru 2016. V hrubých číslach sa nový ročník od tých predchádzajúcich príliš nelíši, preteky sa však budú musieť zaobísť bez púšte Atacama, takže namiesto piesku uvidíme skôr viac kamenitých ciest.

V programe nemôže chýbať maratónska etapa, kedy si pretekári či posádky budú musieť vystačiť iba s tým, s čím prídu do bivaku, motocyklisti a štvorkolkári sa bez asistencie budú musieť zaobísť aj v druhej polovici pretekov. Pre tento ročník navyše organizátori zaradili pre prvú maratónsku etapu cez oblasť Fiambaly hromadný štart po desiatich motocykloch a automobiloch (päť v prípade kamiónov), takže nikto nebude môcť pred možno najdôležitejšou časťou súťaže taktizovať o štartovom poradí. Preteky odštartovali 31. decembra 2015 technickými a administratívnymi prehliadkami, slávnostný štart zažije pätnásťmiliónové Buenos Aires 2. januára 2016. Súťaž končí o dva týždne neskôr v argentínskom meste Rosario, odkiaľ sa štartovalo v roku 2014.

Kto sa bude radovať? Zrejme všetci, ktorí sa dostanú do cieľa. Medzi automobilmi budú pozornosť pútať všetci víťazi juhoamerických ročníkov, veľkou neznámou je premiérová účasť klasických „súťažiarov" Sébastiena Loeba či Mikka Hirvonena. V kategórii motocyklov bude určite veľký hon za titulom prvého víťaza po ére Coma - Després (Coma, ako sme už uviedli, v prostredí Dakaru zostal čoby športový riaditeľ, Després sa pokúsi zabojovať medzi automobilmi), štvorkolky sa opätovne ponesú v znamení boja Poliaka Rafala Sonika a pár ďalších zámorských jazdcov s domácou elitou. No a medzi kamiónmi čakajme ďalší súboj Kamaz verzus „zostatok sveta", tentoraz s mimoriadne nachystanou výpravou z Českej republiky, ale aj z Holandska.

PROGRAM 38. ROČNÍKA RALLYE DAKAR 2016:
2. január - Buenos Aires - Rosario (11 km prológ)
3. január - otvárací ceremoniál a 1. etapa (Rosario - Villa Carlos Paz; 632 km)
4. január - 2. etapa (Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo; 786 km)
5. január - 3. etapa (Termas de Río Hondo - Jujuy; 663 km)
6. január - 4. etapa (Jujuy - Jujuy; 629 km)
7. január - 5. etapa (Jujuy - Uyuni; 642 km)
8. január - 6. etapa (Uyuni - Uyuni; 723 km)
9. január - 7. etapa (Uyuni - Salta; 793 km)
10. január - voľný deň
11. január - 8. etapa (Salta - Belén; 766 km)
12. január - 9. etapa (Belén - Belén; 436 km)
13. január - 10. etapa (Belén - La Rioja; 561 km)
14. január - 11. etapa (La Rioja - San Juan; 712 km)
15. január - 12. etapa (San Juan - Villa Carlos Paz; 931 km)
16. január - 13. etapa (Villa Carlos Paz - Rosario; 699 km)

SLOVÁCI NA ŠTARTE: Na Dakare 2016 (respektíve v jeho 38. „vydaní") nebude chýbať ani štvorica Slovákov. V súťaži motocyklov sa predstavia Štefan Svitko so štartovým číslom 5, Ivan Jakeš (16) a v súťaži kamiónov budú členmi dvoch českých posádok Jaroslav Miškolci (513) a Marek Sýkora (554).

Svitko sa na Dakare v konečnom poradí dvakrát umiestnil na 5. priečke (2012 a 2015) a aj pri svojom siedmom štarte si dal pred seba náročný cieľ - skončiť v prvej trojke. „Mojim snom je skončiť do tretieho miesta. Už dlhší čas s týmto žijem a budem žiť, ak by sa mi to prípadne teraz nepodarilo. Každý má svoje ciele, pre niečo žije a pre tento cieľ momentálne žijem ja. Príprave som obetoval veľmi veľa času, urobil som všetko, čo bolo potrebné, asi to bolo doteraz najviac, cítim sa byť dobre pripravený," povedal pred odchodom do Južnej Ameriky 33-ročný člen Slovnaft tímu, ktorý bude jazdiť na motocykli KTM. V Svitkovom tíme sú ešte mechanik Zlatko Novosad, logistik a pre styk s médiami Martin Kubačka, Viliam Tóth a Marián Jacina.

Na svoju deviatu Rallye Dakar odletel aj ďalší slovenský motocyklista, 42-ročný myjavský rodák Ivan Jakeš. „V záverečnej príprave som sa zameral najmä na kondičný tréning v posilňovni, zajazdil som si aj na motocykli na osvedčených terénoch na Záhorí." Jakeš je najskúsenejším slovenským účastníkom najnáročnejšej a najťažšej rely na svete. „Teším sa na rýchle úseky. Uvedomujem si však, že na Dakare sa nedá riskovať. Taktika bude jednoduchá, jazdiť čo najlepšie, čo najrýchlejšie. Nedovoliť tým najlepším získať väčší náskok. A pokiaľ ide o výsledok - na štvrtom mieste v konečnom poradí som už bol v roku 2013... Chcem dokázať, že na to mám, že viem jazdiť." Jakešov Dakar Team tvoria ešte masér a kondičný tréner Marián Smyčka, mechanik Jaroslav Beran a automobilový pretekár Dick Kvetnanský.

Už po piaty raz bude na kopřivnickom kamióne Tatra štartovať ako navigátor za český tím Bonver Dakar Project martinský rodák Jaroslav Miškolci. Pred necelým rokom na Dakare 2015 obsadila jeho posádka 14. priečku, čo bolo doteraz najlepšie umiestenie zo štyroch štartov na Dakare. „Predsavzatie nášho tímu je, aby prišli do cieľa všetky tri posádky. Pre česko-slovenskú posádku, ktorú tvoria vodič Tomáš Vrátný a palubný mechanik Milan Holáň, by bolo veľkým úspechom skončiť v prvej desiatke. Ale posádok s týmto cieľom je aspoň ďalších dvadsať, takže v prvom rade si dávame za cieľ rely dokončiť," hovorí 51-ročný navigátor.

Svoju premiéru na dakarskej rallye má pred sebou Marek Sýkora. Bude navigátorom posádky českého Offroadsport Teamu v kamióne MAN. Posádku tvoria ešte pilot Robert Randýsek a palubný mechanik Petr Zábranský. Marek Sýkora však nie je nováčikom v navigácii. Presne pred desiatimi rokmi sa ako spolujazdec svojho otca Jozefa stal (s vozidlom Mitsubishi Pajero vo farbách Matadoru) vicemajstrom Európy v cross country. „S tímom Offroadsport.cz sa zúčastňujem na medzinárodných súťažiach od roku 2008. Keď ma šéfovia oslovili s ponukou Dakaru, rýchlo sme sa dohodli. Moja úloha bude jednoduchá, dobre navigovať a dostať sa do cieľa," dodáva 33-ročný Zlatomoravčan.

Početnejšia je samozrejme zostava z Čiech. V kategórii automobilov sa predstaví hneď šestica (!) strojov. Začnime Martinom Prokopom, ktorý stavil na značku Toyota, rovnako ako svetobežník Petr Jerie. Za volantmi mohutných Hummerov to budú Miroslav Zapletal a Tomáš Ouředníček, v prípade Josefa Macháčka zase Nissan. Posledným vodičom automobilu (respektíve v jeho prípade buginy) bude Dušan Randýsek. Motocyklisti Ondřej Klymčiw (Husqvarna), David Pabiška a snáď aj Milan Engel (obaja KTM) budú chcieť mieriť hodne vysoko, možno aj na úroveň vynikajúcich Slovákov Štefana Svitka a Ivana Jakeša. Jan Veselý a dakarský debutant Rudolf Lhotský (obaja KTM) budú súťažiť v kategórii Marathon. Keď pripočítame šesticu kamiónov s českými vodičmi (Aleš Loprais na Ivecu, Martin Kolomý, Tomáš Vrátný, Jaroslav Valtr s tatrovkami, Martin Macík junior s Liazkou a Robert Randýsek s truckom MAN), dostáva česká účasť skutočne nezvyčajné rozmery a môžeme aj ju brať ako pozvánku ku sledovaniu Rallye Dakar 2016 samu za seba...

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2016:
MOTOCYKLE:
#5 - Štefan Svitko (SK/KTM; Slovnaft Team)
#16 - Ivan Jakeš (SK/KTM; Jakeš Dakar Team)
#31 - Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna; HT Rally Raid Team)
#37 - David Pabiška (CZ/KTM; Barth Racing Team)
#39 - Milan Engel (CZ/KTM; Moto Racing Group)
#68 - Jan Veselý (CZ/KTM; Moto Racing Group)
#148 - Rudolf Lhotský (CZ/KTM; Barth Racing Team)

AUTOMOBILY:
#326 - Miroslav Zapletal/Maciej Marton (CZ/PL/Hummer; OFFROADSPORT)
#329 - Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ/Toyota; Overdrive Toyota)
#340 - Petr Jerie/Dale Moscatt (CZ/AUS/Toyota; South Racing)
#358 - Josef Macháček/Martin Plechatý (CZ/CZ/Nissan Optimus Buggy; Barth Racing Team)
#381 - Tomáš Ouředníček/Pavel Vaculík (CZ/CZ/Hummer; Tatra Buggyra Racing)
#391 - Dušan Randýsek/Rostislav Plný (CZ/CZ/Wildcat Buggy; Team Arctic Europe)

KAMIÓNY:
#503 - Loprais/Alcanya/Der Kinderen (CZ/ESP/NL/Iveco; Petronas Team Instaforex)
#505 - Kolomý/D. Kilián/R. Kilián (CZ/CZ/CZ/Tatra; Tatra Buggyra Racing)
#513 - Vrátný/Holáň/Miškolci (CZ/CZ/SK/Tatra; Bonver Dakar Project)
#515 - Ardavichus/Falkov/Škrobánek (KAZ/KAZ/CZ/Tatra; Bonver Dakar Project)
#521 - Llovera/Gotlib/Martinec (AND/BEL/CZ/Tatra; Bonver Dakar Project)
#525 - Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/CZ/CZ/LIAZ; KM Racing Team)
#533 - Valtr/Kalina/Stross (CZ/CZ/CZ/Tatra; Tatra Buggyra Racing)
#554 - Randýsek/Zábranský/Sýkora (CZ/CZ/SK/MAN; OFFROADSPORT)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri