Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Sprievodca XIV. Rally Tríbeč

Wednesday, 29. 05. 2013 - 17:04, Martin Trenkler   

Sprievodca XIV. Rally Tríbeč

Už tento víkend (31.5.-2.6.) privítajú Topoľčany tretie podujatie DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska. Neďaleké kopce, ale aj samotné Topoľčany budú dejiskom dramatických súbojov posádok s časom. Pre divákov je to tiež príležitosť zažiť na vlastnej koži výnimočné výkony najlepších slovenských, ale aj zahraničných pretekárov a ich spolujazdcov.

Tibor Szabosi;67c8244.jpg 

Všetky rýchlostné skúšky absolvujú jazdci DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska hneď trikrát, čo zaručuje divákom celodenný program v podobe troch prejazdov tých istých úsekov, resp. presun na ďalšie zaujímavé miesto. Pripravili sme pre vás stručného sprievodcu XIV. Rally Tríbeč.

Slávnostný štart/cieľ pretekov

Slávnostný štart: v piatok o 18:00

Cieľ/vyhlasovanie výsledkov: v sobotu o 18:00, v nedeľu o 16:00

Námestie Ľudovíta Štúra v centre Topoľčian bude tým miestom, kde posádky odštartujú svoju púť za cennými bodmi XIV. Rally Tríbeč. S podporou fanúšikov sa tu predstaví všetkých 33 posádok DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska, 20 posádok Slovenského rally pohára a 4 posádky Rally školy. Kto z nich obstojí najlepšie a získa nablýskané trofeje uvidia diváci na rovnakom mieste v sobotu po prvej etape a v nedeľu na konci súťaže. Dva náročné dni v neďalekých kopcoch, ako aj na atraktívnom mestskom okruhu, budú zážitkom ako pre tímy, tak pre fanúšikov tohto populárneho športu.

RS 1,4,7: Skýcov

Prejazdy: v sobotu o 8:21, 11:37, 14:53

Prístup: Začiatok rýchlostnej skúšky je v obci Ješkova Ves, približne 17 km (22 min.) od centra Topoľčian. Pomerne rýchla trať končí o 9,3 km ďalej v obci Skýcov na východe pohoria Tríbeč. Prístup sem vedie buď od Zlatých Moraviec (15,5 km/17 min.), alebo z Topoľčian severnou trasou cez Partizánske a Veľké Uherce (43,2 km/50 min.).

RS 2,5,8: Vestenice

Prejazdy: v sobotu o 9:12, 12:28, 15:44

Prístup: Necelú hodinu po štarte prvej rýchlostnej skúšky budú posádky slovenského rally šampionátu už na štarte pri obci Dolné Vestenice, severovýchodne od Topoľčian (28 km/33 min.). Časť 8,1 km dlhej trate končiacej v Uhrovci (7,3 km/9 min. od Bánoviec nad Bebravou) povedie aj cez známy Jankov Vŕšok.

RS 3,6,9: Topoľčany

Prejazdy: v sobotu o 10:05, 13:21, 16:37

Prístup: Topoľčiansky mestský okruh je zaujímavý z viacerých hľadísk. Jeho divácky potenciál netreba zvlášť predstavovať: niekoľko veľmi ostrých „vracákov," prejazdy medzi obrubníkmi a pod mostom budú výzvou pre čo najprecíznejšie prejazdy. Technicky náročná trať meria 6,8 km, čo predstavuje 3 kolá pre každú posádku. Z Ješkovej Vsi, z Dolných Vesteníc, resp. z Uhrovca (30 km/37 min.) je to na skok a preto si diváci môžu vychutnať akciu v kopcoch, aj v meste. Mestskú trať nájdete poľahky v centre Topoľčian, v oblasti Tovarníckej ulice.

RS 10, 12, 14: Uhrovec

Prejazdy: v nedeľu o 9:06, 11:05, 14:22

Prístup: Identická trať ako v sobotu (Vestenice), ibaže v opačnom smere, tento krát so štartom v obci Uhrovec (7,3 km/9 min. od Bánoviec nad Bebravou, resp. 30 km/37 min. od Topoľčian) a cieľom pred obcou Dolné Vestenice.

RS 11, 13, 15: Tríbeč

Prejazdy: v nedeľu o 9:42, 11:41, 14:58

Prístup: Východná časť pohoria Tríbeč privíta posádky v nedeľu na rýchlostnej skúške vedúcej z obce Veľké Uherce do Skýcova. Najdlhšia trať víkendu meria 13,95 km. Cestou do Skýcova z Topoľčian (26 km/30 min.) si prejdete rýchlostnú skúšku (Skýcov) z prvej etapy súťaže.

Tibor Szabosi;67c6473.jpg

Počasie

Počasie je pri automobilových pretekoch dôležitým faktorom. Aj keď na papieri je leto už predo dvermi, predpoveď na tento víkend má ešte veľmi „jarný" charakter. Zvýšená oblačnosť by mala sprevádzať celú víkendovú súťaž. Horšie počasie ale dramatizuje akciu a doluje z posádok všetko jazdecké umenie, ktoré v nich tkvie. Aj preto sa oplatí prísť na túto rally, ktorá sa určite zapíše k nezabudnuteľným akciám motoristickej sezóny. V každom prípade odporúčame mať so sebou pre istotu aspoň dáždniky a niekoľko vrstiev na prezlečenie. Nezabúdajte, že naoko horšie počasie je tým, čo láka tisíce fanúšikov na podujatiach ako je Rally Wales GB, alebo Rally Ireland...

Dôležité je tiež prísť na miesto včas, a to najmä kvôli parkovaniu a prechádzke k trati.

Ako fotiť/natáčať rally?

Zo všetkých automobilových športov je rally hádam najvďačnejšou disciplínou pre fotografov a kameramanov. Vo svete WRC robia najväčší profesionáli mapovanie tratí podobne, ako si jazdci pripravujú itinerár; pár dní pred podujatím si „erzety" dôkladne prejdú a zaznačia zaujímavé miesta, ku ktorým si potom naplánujú trasu a načasovanie. To však nie je podmienkou, aby ste získali pekné  zábery. Na oficiálnej stránke nájdete zaujímavé divácke miesta, na ktorých si zaručene nájdete svoju správnu „pozíciu." Keďže rally ponúka pomerne otvorený prístup blízko trate (pozor na zakázané-nebezpečné miesta a pokyny traťových maršálov!), nájdite si miesto, kde jazdci „bojujú" s autom v zákrutách, alebo na „scénických" plochách s peknou prírodou/kulisou na pozadí. Krátkym časom (napr. 1/500 s) docielite ostré auto. Nezabúdajte, že rally nie je iba o tých najvýkonnejších vozidlách - aj jazdci Slovenského rally pohára na výkonnostne slabších strojoch dokážu vykúzliť čarovné prejazdy. Rally je prosto umenie. Pre ambicióznych kameramanov je dôležité nájsť si pozíciu (aj z vyvýšeného, vzdialenejšieho miesta od trate), kde zachytíte nepretržite aspoň niekoľkosekundový prejazd. Vo všetkých prípadoch treba ale myslieť na to, že v motoršporte sa veci dejú rýchlo a preto sa treba vyvarovať nebezpečným úsekom. Preto sa držte vyznačených diváckych miest. Zlaté pravidlo hovorí - určite sa neobracajte chrbtom k smeru jazdy...

Organizátori XIV. Rally Tríbeč vás pozývajú na nezabudnuteľné motoristické podujatie a prajú vám množstvo skvelých zážitkov.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;co8c7752-6.jpg

Tibor Szabosi;67c7594.jpg 

 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri