Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Slovenský kartingový pohár sa blíži do finále. Doterajší súhrn sezóny 2024

Tuesday, 03. 09. 2024 - 09:04, Public relations   

Slovenský kartingový pohár sa blíži do finále. Doterajší súhrn sezóny 2024

Kartingový šport na Slovensku aj tento rok obohatila ďalšia sezóna Slovenského kartingového pohára. Dokopy šesť pretekov v sérii SKP sa aj teraz rovnomerne rolzložilo do celého roka a štyri z nich sú už za nami. Posledné dva preteky čakajú mladých nádejných motoršportovcov na Slovakia Ringu, a tak je na mieste ohliadnuť sa za doterajšou sezónou 2024. V poradí 14. ročník SKP totiž priniesol množstvo zmien, ktorých účelom bolo posunúť pretekanie v našej krajine opäť na novú úroveň a spopularizovať sériu SKP aj za hranicami republiky.

Jakub Rovný

Spojenie sérii

Za pretekármi stojí často celý tím. Rodičia, starí rodičia, tréneri a trénerky, technici a techničky. Všetci sa usilujú o to, aby sa jednotlivci prebojovali až na prvú priečku vo svojich kategóriách. I keď však ide o individuálny šport, aj v kartingu je dôležitá spolupráca. Práve preto sa SKP spojilo s novo vzniknutou sériou ROK Cup Austria. Veľkou zmenou preto bolo, že preteky na trati Speedworld pri mestečku Bruck an der Leitha obnášali viacero dodatočných kategórií práve pod hlavičkou ROK. To prinieslo nielen viac súťažiacich, ale aj množstvo zaujímavých momentov a nových priateľstiev.

Jakub Rovný

"Spolupráca medzi podujatiami je veľmi dôležitá. Veľmi sa tešíme z toho, že nám naši jazdci prejavujú dôveru a zachytili sme aj informácie o tom, že niektorí z nich sa pre budúci rok rozhodli absolvovať obe série pretekov. ROK Cup Austria vnímame ako solídneho partnera a nie ako konkurenciu. A sme radi, že nás práve oni oslovili s túžbou spolupracovať na našich pretekoch, ktoré organizujeme v Rakúsku," uviedol organizátor série SKP Róbert Chudý.

Jakub Rovný

"Sme veľmi radi, že tento rok môžeme byť súčasťou SLOKAPu. [...] Pre Rakúsko je to novinkou a myšlienka za ROK Cup Austria je vybudovať platformu pre mladých jazdcov. [...] Ide o veľmi dostupnú sériu, lebo ju robíme lokálne v Rakúsku a začíname práve partnerstvami s podujatiami, ktoré sú výborne zorganizované. Ako práve SLOKAP," uvádza Bernardo Tarillion, organizátor ROK Cup Austria.

Jakub Rovný

Bez Trebatíc

Ďalšou novinkou, ktorú organizátori predstavili tento rok, sú zmeny v miestach konania pretekov. V sezóne 2024 bojujú športovci v rámci SKP o prvenstvá na menšom počte okruhov, no pestrosť zostáva. Z kalendára vypadla trať v Trebaticiach, ktorá bola nahradená ďalšími pretekmi na Slovakia Ringu. Pretekári tak dostanú možnosť vyskúšať si viacero verzií Ringu a zdokonalia sa tak v rámci svojich príprav na vyššie kartingové preteky.

Jakub Rovný

"Trať v Trebaticiach sme sa rozhodli vylúčiť na základe spätnej väzby od našich pretekárov. Ja osobne som na nej vyrastal, no doba pokročila a aj SKP sa musí pohnúť smerom dopredu. Čakala nás nová výzva v podobe Steelringu v Třinci, ktorý sme už síce zaradili do našej série minulý rok, no potrebovali sme si potvrdiť, že naši jazdci ju považujú za prínos a občerstvenie celého SKP. Novinka, štvrtá verzia trate na Slovakia Ringu, je rovnakým pokusom priniesť niečo nové. Pri úvahe, čo bude touto štvrtou verziou nahradené, padlo rozhodnutie práve na Trebatice," uvádza Róbert Chudý.

Jakub Rovný

KZ Junior Shifter naberá na popularite

Novinkou minulého roka bola čiastočná implementácia novej športovej triedy do kalendára SKP. I keď účasť spočiatku patrila medzi nižšie, organizátori sa rozhodli uviesť ju aj tento rok a urobili dobre. KZ Junior Shifter sa opiera o motory značky KZ s objemom 80 cm3 a preteká sa s manuálnymi prevodovkami s riadením pod volantom. Je určená pre jazdcov a jazdkyne, ktoré preferujú práve kategórie KZ pred rotaxovými. Práve tieto kategórie sú špecifikom Slovenského kartingového pohára. V našej krajine na ostatných podujatiach totiž prevládajú  práve rotaxové triedy.

Jakub Rovný

"S triedou KZ Junior Shifter sme začali preto, lebo vznikla potreba priniesť čo najširšie portfólio kategórií. I keď aj dnes patrí medzi menej početné, je vidno celkom skokový nárast pretekárov. Veľmi sa tešíme tomu, že nová športová trieda určená pre začínajúcich jazdcov k nám láka aj nových pretekárov a pretekárky zo zahraničia," dodáva Róbert Chudý.

Jakub Rovný

Bez Tomáša Kunu

Zmeny v kartingovom svete sa udiali aj priamo v Asociácii Kartingu Slovenskej Republiky. Práve tam sa začiatkom tohto roka zmenilo vedenie a aktuálnym prezidentom AK SR sa stal Tomáš Kuna, dlhoročný spoluorganizátor série Slovenského Kartingového Pohára. Kvôli svojej novej funkcii a povinnostiam, ktoré sú s ňou spojené, sa rozhodol minimalizovať svoju účasť na organizácii podujatí pod hlavičkou SKP. Športovej sérii však svoju priazeň zachováva naďalej a o organizáciu SKP sa v plnom rozsahu stará Róbert Chudý.

Jakub Rovný

"Veľmi ma potešili výsledky hlasovania a som vďačný, že sa mi dostala pocta predsedať Asociácii Kartingu Slovenskej Republiky. Túto funkciu beriem ako záväzok a vážim si dôveru ľudí, ktorí svojím hlasom ocenili moju angažovanosť v kartingu na Slovensku. Svoju účasť na organizácii série Slovenského Kartingového Pohára som sa rozhodol minimalizovať aj pre obavy z možného stretu záujmov. SKP považujem za jedno z mojich detí a v pozícii rodiča a fanúšika budem veľmi rád súčasťou aj naďalej," uvádza Tomáš Kuna.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri