Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Slovakia Ring zažil svoju najväčšiu sezónu

Wednesday, 05. 12. 2012 - 10:08, Daniel Mandzi   

Slovakia Ring zažil svoju najväčšiu sezónu

Prvý permanentný pretekársky okruh na Slovensku zažil v roku 2012 naozaj prelomovú sezónu. Vďaka podujatiam s medzinárodným významom sa etabloval vo svete profesionálnych okruhov ako skutočná vychádzajúca hviezda.

WTCC
K jedným z absolútnych vrcholov sezóny patrili Majstrovstvá sveta cestovných automobilov (WTCC - World Touring Car Championship), ktoré ako prvý svetový šampionát pod hlavičkou Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) privítal Slovakia Ring počas víkendu 27.-28. apríla. Priaznivé počasie a zvučný šampionát, sledovaný miliónmi divákov na celom svete, navštívilo aj u nás neuveriteľných 41 000 divákov. Yvan Muller, trojnásobný majster sveta WTCC, zhodnotil podujatie: „Je to veľmi pekná trať, veľmi široká a umožňuje predbiehanie aspoň na troch miestach. Poskytuje zaujímavé série pomerne rýchlych zákrut a dlhých roviniek."

 Tibor Szabosi;co8c5705-9.jpg

Šampionát Alpe Adria

Týždeň pred WTTC privítal Slovakia Ring významný šampionát motocyklov - Alpe Adria Championship a to v rámci Veľkej ceny Slovenskej republiky pretekov cestných motocyklov na okruhu. V septembri opäť Slovakia Ring nahradil maďarský termín tohto európskeho seriálu.

 Tibor Szabosi;co8c1474-5.jpg

FIA GT1

Len niečo vyše mesiaca mali organizátori na prípravu ďalšieho ostro sledovaného svetového šampionátu - Majstrovstiev sveta FIA GT1, v ktorých štartoval aj náš slovenský pretekár Štefan Rosina na vozidle Lamborghini Gallardo, v nemeckom tíme Reiter Engineering. 20 000 divákov neodradilo počas MATADOR GT1 RACING WEEKENDu ani nepriaznivé počasie. Slovenský okruh tak dokázal, že je schopný kvalitne zabezpečiť organizáciu náročných podujatí. Pretekov sa zúčastnil aj známy český pretekár Tomáš Enge, ktorý sa o okruhu vyjadril: „Trať je skutočne nádherná - sú tu dlhé rovinky, rýchle zákruty, je krásne plynulá a na rozdiel od moderných "Tilkedromov" (nové okruhy F1 dizajnované ich dvorným architektom Hermannom Tilkem) nie je vôbec fádna. Má naozaj skvelý rytmus."

Tibor Szabosi;co8c4279-7.jpg

 ESET RACING WEEKEND

Druhá polovica augusta patrila tradične Veľkej cene Slovenskej republiky pretekov cestných automobilov na okruhu, ku ktorému sa nečakane pridružili po druhýkrát aj Majstrovstvá sveta FIA GT1, opäť so Štefanom Rosinom za volantom Lamborghini Gallardo. Pod oficiálnym názvom ESET RACING WEEKEND bola Veľká cena najmä v znamení pretekov seriálu Stredoeurópskej trofeje FIA (FIA CEZ Trophy). Nabitý program plný rýchlych áut, medzinárodných aj domácich hviezd videlo na mieste 21 200 divákov. Tieto čísla len potvrdzujú fakt, že motoristický šport má u nás svoje silné zázemie.

Tibor Szabosi;co8c3626-4.jpg

Testovacia trať

Vďaka dobrej reputácii, variabilite trate a jej možností sa Slovakia Ring stal obľúbenou testovacou dráhou. Za všetky tímy, ktoré sa rozhodli u nás testovať, môžeme spomenúť nový tím Honda WTCC, alebo ISR Racing z formulového šampionátu World Series by Renault (WSR), ktorého jazdec Sam Bird je dokonca testovacím pilotom vo Formule 1. Jazdec Hondy vo WTCC a bývalý pretekár Tiago Monteiro sa o testovaní u nás vyjadril: „Slovakia Ring sme si vybrali z viacerých dôvodov. Ten prvoradý je technický. Keď si pozriete možnosti testovania, zhodli sme sa, že slovenský okruh je veľmi komplexný. Veľmi sa nám tu páčilo už počas aprílových pretekov WTCC. Máte tu veľmi rýchle aj technicky náročné pasáže, takže je to naozaj veľmi komplexná trať, ktorá spája akoby rôzne druhy tratí do jednej. Keď sa pozriete na všetky okruhy, ktoré sú zaradené do šampionátu, je jedným z najzaujímavejších na testovanie nového auta. Je tiež veľmi pekný pre jazdcov, celé je to dobre urobené."

Tibor Szabosi;67c4474.jpg

Slovakia Ring sa dostal do pozornosti významných medzinárodných osobností. Slová chvály prišli aj od prezidenta FIA Jeana Todta, ktorý náš okruh navštívil počas leta: „Som naozaj milo prekvapený, aký veľkolepý okruh a areál u vás vyrástol. Som rád, že sa u vás okrem motoristického športu rozvíja naďalej aj kampaň o bezpečnejšie cesty."

 Tibor Szabosi;67c4084-1.jpg

Miesto zábavy pre každého

Slovakia Ring však nie je len o pretekoch profesionálov a obrandovaných tímov s nablýskanými obytnými kamiónmi. Preteky historických vozidiel a motocyklov či cyklistické preteky doplnil aj veľký počet podujatí pre poloamatérskych a amatérskych pretekárov a nekonečné hodiny voľných jázd pre širokú verejnosť. Okruh Slovakia Ring sa tak vyprofiloval ako miesto motoristickej zábavy pre každého. Bezpečné prostredie trate, ktorú si obľúbili medzinárodné pretekárske hviezdy a svetové šampionáty, láka čoraz viac bežných „smrteľníkov". Napokon len na WTCC, GT1 a VC SR prišlo neuveriteľných 82 200 divákov!

Centrum bezpečnej jazdy (Driving Academy), off-roadový areál, hotel Ring*** a rýchlostná dráha tvoria unikátny motoristický komplex so širokým využitím pre každého.

Okruh Slovakia Ring po úspešnej sezóne 2012 pripravuje bohatý a atraktívny program pre sezónu 2013, vrátane populárnych medzinárodných šampionátov.

 Tibor Szabosi;67c4109.jpg

„Chceli by sme poďakovať všetkým tým, ktorí v tejto sezóne navštívili náš okruh. Bez vašej podpory by sme sa dnes nemohli tešiť z mimoriadne úspešnej sezóny. Za tri roky sa zo Slovakia Ringu stal konkurencieschopný okruh, ktorý dokáže zorganizovať veľké podujatia a medzitým prinášať radosť všetkým motoristickým fanúšikom," dodáva na záver výkonný riaditeľ okruhu Tomáš Vranka.

Viac informácií na www.slovakiaring.sk

Slovakia Ring v Orechovej Potôni je jedinečný motoristický areál na Slovensku. Na jednom mieste ponúka možnosť jazdiť na špičkovom motoristickom okruhu, zdokonaliť sa v škole bezpečnej jazdy, vyskúšať si off-road a užiť si relax v hoteli. Slovakia Ring je moderný okruh so špičkovými parametrami a dĺžkou 5 922 m, ktorou sa radí medzi najdlhšie v Európe. Ponúka pestré možnosti využitia pre profesionálov aj amatérskych jazdcov a prináša pravidelné víkendové podujatia pre širokú verejnosť. Pre všetkých, ktorí si chcú preveriť a zdokonaliť svoje jazdné zručnosti, je pripravené Centrum bezpečnej jazdy so školou šmyku a kurzami jázd rôzneho zamerania a náročnosti. Po aktívnom výkone si môžete dopriať obed či večeru v Hoteli Ring***, ktorý zároveň ponúka 47 izieb a wellness so saunami a bazénom.

***



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri