Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Skúška ohňom aj vodou pre Drotárovcov

Monday, 03. 06. 2013 - 21:26, Martin Trenkler   

Skúška ohňom aj vodou pre Drotárovcov

Posádka Škody Fabia WRC a tímu Slovakia Rally System - Igor Drotár s Vladom Bánocim zažili turbulentnú XIV. Rally Tríbeč. Oheň aj dážď poznačil inak skvostné výkony skúsenej dvojice. Taká je však rally. Zapísali si konečné piate miesto v absolútnom hodnotení tejto náročnej súťaže.

Víkend nezačal veru zle. Z auta sa síce trochu dymilo, avšak pretekárske stroje sú krehké stvorenia. „Išlo sa nám s Vladom veľmi dobre, no od prvej rýchlostnej skúšky sme cítili zvýšený nával dymu," povedal Igor po prvom kole jázd. „Na tretej rýchlostnej skúške nám začalo horieť auto. Vďaka kolegom - Bérešovi, Srnkovi a Melichárekovcom sme za cieľom plamene uhasili," dodal prešovský pretekár.

mg-9016.jpg

Práve po prvom kole mestského okruhu figurovali Drotárovci na skvelom treťom mieste. Poruchu na turbe mechanici opravili a mohlo sa pokračovať ďalej. Sklaniam obdiv pred vášnivým pretekárom a jeho neúnavným spolujazdcom - nekonečný deň predstavoval tri prejazdy tromi traťami, čiže deväť rýchlostných skúšok. Ako z veľkej knihy dokázali Igor s Vladom preletieť náročné trate plné zradných úsekov a slepých zákrut. Do poslednej - deviatej RS na mestskom okruhu v Topoľčanoch vkráčali na treťom mieste. Napriek hrozbám dažďa sa im nepriazeň počasia vyhla. Teda až do tejto poslednej skúšky... „Na poslednej - mestskej rýchlostnej skúške začalo pršať a išlo o to, kto má so sebou mokré pneumatiky, a kto nie," povedal Igor na konci dňa. „Išiel som také tempo, aby som nemal žiadnu krízovku a aby som tým pádom nič nestratil. S tou rýchlosťou som to však naozaj prehnal a prepadol som sa z tretieho miesta na šieste. To človeka zamrzí. Boli to nesmierne náročné rýchlostné skúšky, naozaj veľký šport. Inak som si dnes skvele zapretekal." Počas jazdy v meste videl niekoľko vážnych „krízoviek" svojich kolegov. Stačí málo a vysoké obrubníky si s vami zahrajú biliard. Keď jazdíte srdcom a po 40 rokoch na rally tratiach stále súperíte s vážnou konkurenciou o sekundy, asi to pretekanie stále prináša radosť. A hlavne ho máte v sebe.

mg-9175.jpg

Prišla nedeľa - druhý súťažný deň so samostatným bodovaním. Na skúške Tríbeč medzi Veľkými Uhercami a Skýcovom si konečne vychutnávam majstrov volantu na rozbitých cestách, vo veľkej rýchlosti. Biela Škoda Fabia WRC vyletí cez svah z prírodného retardéra pod plným plynom, Igor ju jemnou kontrou vyrovná a plnou paľbou mieri do neďalekého cieľa. Plán bol jasný - odviesť si čo najlepšiu robotu a dotiahnuť sa na posádku Karel Trněný/Václav Pritzl na rovnakom aute.

„Pocity sú veľmi dobré," povedal pred posledným kolom nedeľňajšej súťaže Vlado Bánoci. „Voľba pneumatík nám dnes vyšla, dokonca sme sa pripravili aj na takú situáciu, aká bola včera - že náhle zaprší. Máme dve mokré rezervy. Síce netušíme, kto by ich vymenil, no sú nachystané..."  skonštatoval Vlado s humorom.

mg-9433.jpg

Posledná rýchlostná skúška dňa. Strhla sa prietrž mračien a prvé posádky vyštartovali na mokrých pneumatikách na honbu za víťazstvom. Igor Drotár: „Dá sa povedať, že posledná skúška nám pripravila ďalšie prekvapenie, pretože sme odštartovali na slikoch do prietrže mračien. V polovici trate bolo sucho a pred cieľom zase mokro." V cieli mu chýbalo na štvrtých Trněného/Pritzla 10,3 s. V samostatnom hodnotení nedeľňajšej súťaže však skončili na štvrtom mieste, Trněný až na šiestom. Už tradičné záverečné poďakovanie má Igor: „Myslím si, že sa tu zišli skvelí jazdci a skvelé vozidlá. Videli sme veľmi pekné športové výkony. Bola to veľmi krásna a bezproblémová súťaž. Poďakovanie patrí aj organizátorom."

Ich tím Slovakia Rally System zároveň získal tretie miesto v Súťaži tímov.

Najbližšie podujatie DMACK Rally 2013 - Majstrovstvá Slovenska je síce až koncom júla v Poprade, Igor však dovtedy absolvuje niekoľko pretekov do vrchu. Verme, že už v novej, kopcovej Škode Fabia.

Martin Trenkler/RPM

mg-9622-1.jpg 

 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri