Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

ŠKODA Slovakia Motorsport – zmiešané pocity po Azores Airlines Rallye

Friday, 30. 03. 2018 - 13:42, Public relations   

ŠKODA Slovakia Motorsport – zmiešané pocity po Azores Airlines Rallye

Martin Koči - Filip Schovánek zahájili sezónu na Azorských ostrovoch
Niekoľko umiestnení v TOP5 počas závodného víkendu
Odstúpenie v úplnom závere súťaže z druhého miesta kategórie U28

Úvodnou súťažou seriálu Majstrovstiev Európy v automobilových súťažiach (ERC) bola už tradične Azores Airlines Rallye. Súťaž sa odohrávala výhradne na šotolinovom povrchu v atypickom ostrovnom prostredí. Trate rýchlostných skúšok lemovali kamenné steny alebo vysoké skalnaté brehy, mnoho neprehľadných horizontov, prevýšení a všetko umocňovalo neustále sa meniace počasie v kombinácii slnko, dážď a hmla. Posádky túto kombináciu veľmi často zažili behom jediného meraného úseku. Náročnosť súťaže vystupňovalo aj množstvo prihlásených posádok s vozidlami kategórie R5. Na štart sa postavilo rekordný počet týchto vozidiel - až 33.

Endre Dudás;duen-azoresrallye2018-2405.jpg

Novovzniknutý tím ŠKODA Slovakia Motorsport s posádkou Martin Koči - Filip Schovánek sa pred úvodným pretekom prihlásil nielen do šampionátu ERC, ale hlavne do kategórie „U28", v ktorej bodujú jazdci do vekovej hranice maximálne 28 rokov, štartujúci s vozidlami kategórie R5.

Martin s Filipom zvolili bezpečné tempo na kvalifikačnej skúške a na štart podujatia sa tak vydali až ako devätnásta posádka. Avšak na samotných rýchlostných skúškach už od začiatku preteku dosahovali časy medzi najrýchlejšími. Svoje vozidlo ŠKODA Fabia R5 tak do štvrtkového uzavretého parkoviska odovzdávali ako tretia najrýchlejšia posádka.

Endre Dudás;duen-azoresrallye2018-3020.jpg

A tímu ŠKODA Slovakia Motorsport sa darilo aj v priebehu celej prvej etapy. Závodná technika fungovala bez najmenších problémov. V cieli prvej etapy figurovala posádka na 5. mieste absolútne a hlavne na 2. mieste v kategórii U28. Toto umiestnenie pri premiérovom štarte na tak náročnej súťaži vzbudzovalo veľký mediálny záujem.

V priebehu sobotňajšej etapy sa Martin s Filipom dokonca dostali do čela juniorskej kategórie a celkovo postúpili na 4. miesto absolútneho poradia. Vyrovnaný súboj trval až do záverečnej rýchlostnej skúšky. V jeho priebehu sa posádka snažila dohnať minimálnu stratu na prvú pozíciu v kategórii U28, v ľavotočivej zákrute však došlo k poškodeniu zavesenia ľavého predného kolesa a skvele rozbehnutý pretek tak behom niekoľkých sekúnd skončil odstúpením.

Endre Dudás;duen-azoresrallye2018-2853.jpg

Pilot Martin Koči: „Pretek sme mali neuveriteľne rozbehnutý a počas celého jeho priebehu sme patrili medzi rýchle posádky so stabilnými časmi. Technika, tím, všetko fungovalo bez najmenšej chyby. Od prvých ostrých kilometrov som navyše cítil, že sa nám podarilo nájsť správne nastavenie, ktoré umožňovalo rýchlu a zároveň aj bezpečnú jazdu na pre mňa neznámych tratiach. O to viac ma mrzí chyba v samotnom závere súťaže, ktorá spôsobila naše odstúpenie a hlavne stratu bodov. Ospravedlňujem sa za ňu nielen tímu, ale aj našim partnerom a všetkým fanúšikom".

K záverečnej rýchlostnej skúške sa vracia aj spolujazdec Filip Schovánek: „Poškodené zavesenie skrátka bola naša obrovská chyba. Myslím si, že nás oboch s Martinom bude ešte dlho vnútorne veľmi mrzieť. Z osudného miesta máme onboardový záznam, samozrejme rozpis a na mieste sme urobili aj niekoľko detailných fotografií. Musíme sa k tomuto okamihu preteku ešte vrátiť, správne analyzovať príčiny a podobných situácií sa v nasledujúcich pretekoch jednoznačne vyvarovať."

Endre Dudás;duen-azoresrallye2018-2804.jpg

A ako hodnotí prvé európske vystúpenie športový manažér tímu ŠKODA Slovakia Motorsport Michal Koči?
„Mrzí nás to, čo sa udialo na podujatí v poslednej rýchlostnej skúške. Žiaľ, počas rely sa stávajú aj také udalosti, najmä ak posádka súťaží o tie najvyššie méty. Potvrdilo sa, že štartujeme so skvele pripraveným vozidlom, v kvalitnom tíme. Posádka jednoznačne preukázala svoju rýchlosť. S časmi sme boli konkurencieschopní a patrili sme počas celého preteku k lídrom kategórie U28. Podujatie sme avšak nedokončili a prišli sme o pomerne veľa bodov. Budeme teda vzniknutú situáciu v tíme podrobne analyzovať, aby sme sa na ďalších podujatiach vyhli takémuto momentu."

Martina teraz v rámci asfaltového testovacieho programu čaká štart na Rallyšprinte Kopná a v polovici apríla úvodný pretek seriálu MSR - Rally Prešov.

Endre Dudás;duen-azoresrallye2018-1176.jpg

Posádka v zložení Martin Koči - Filip Schovánek následne na začiatku mája odštartuje do druhého preteku seriálu ERC - Rally Islas Canarias.

Fotogaléria ŠKODA Slovakia Motorsport Azores



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri