Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

ŠKODA Slovakia Motorsport: Martin Koči v Tatrách zladil rýchlosť s taktikou a vyhral

Monday, 06. 05. 2019 - 21:30, Public relations   

ŠKODA Slovakia Motorsport: Martin Koči v Tatrách zladil rýchlosť s taktikou a vyhral
  • Martin Koči a Radovan Mozner ml. ovládli obe etapy 46. Rallye Tatry a triumfovali aj v absolútnom poradí
  • Posádka tímu ŠKODA Slovakia Motorsport sa vďaka veľkému bodovému prídelu vyšvihla do čela priebežného poradia majstrovstiev Slovenska v rely
  • Martin Koči zaznamenal ôsme absolútne víťazstvo za volantom súťažného špeciálu ŠKODA FABIA R5

Tibor Szabosi;c30i5357-12.jpg

Bratislava, 6. mája 2019 - Seriál majstrovstiev Slovenska v automobilových súťažiach pokračoval druhým podujatím v Poprade a jeho okolí.  Najstaršiu slovenskú rely suverénne vyhral tím ŠKODA Slovakia Motorsport. Posádka Martin Koči - Radovan Mozner ml. obhájila minuloročný triumf a vďaka maximálnemu bodovému zisku za prvé miesta v dvoch samostatne hodnotených etapách, vedie priebežné poradie majstrovstiev Slovenska.

 Tibor Szabosi;c30i3724-15.jpg

Rallye Tatry (3. - 5. máj) opäť nezostala svojej povesti nič dlžná. Jedna z najťažších súťaží u nás obsahuje veľmi rýchle trate, kde priemerná rýchlosť najlepších posádok miestami atakuje hranicu 130 km/h. Miestnou tradíciou sa pomaly stávajú aj vrtochy počasia a 46. ročník nebol výnimkou. Nepriaznivé počasie dalo pretekárom i autám poriadne zabrať a posledná rýchlostná skúška mudela byť dokonca zrušená. S technicky náročnou traťou si najlepšie poradil Martin Koči a Rado Mozner ml. z tímu ŠKODA Slovakia Motorsport.

Tibor Szabosi;c30i5362-11.jpg

„Martin aj tento rok premieňa svoj talent a tvrdú prácu na skvelé výkony. Som naozaj hrdý, že posádka v tak náročných podmienkach dokázala dostať zo seba maximum a s prevahou získala cenné víťazstvo. Je to o to dôležitejšie, že ŠKODA Slovakia Motorsport je opäť na čele majstrovstiev Slovenska v rely 2019,“ hovorí Marek Ružička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.      

Tibor Szabosi;c30i6459-15.jpg

Súťaž odštartovala tesným súbojom medzi Martinom Kočim a Poliakom Grzegorzom Grzybom. K dvom špeciálom ŠKODA FABIA R5 sa pridal ešte Jaroslav Melichárek s vozidlom kategórie WRC. O vyrovnanosti najlepšie vypovedajú výsledky druhej rýchlostnej skúšky. Trio najrýchlejších jazdcov na vyše piatich kilometroch delila jediná desatina sekundy.

Tibor Szabosi;asf-2557-2.jpg

Posádka ŠKODA Slovakia Motorsport sa následne ujali vedenia a ich náskok pred zvyškom štartového poľa postupne rástol. Smolu mal Grzegorz Grzyb, ktorý pre defekt stratil vyše päťdesiat sekúnd. Martinovi Kočimu sa darilo vyhnúť chybám a zvládnuť všetky nástrahy trate. Trať Relly Tatry patrí medzi tie náročnejšie, pretože sú na nej vytvorené spomaľovacie retardéry aj umelé esíčko z pneumatík, ktoré majú za úlohu spomaliť autá v najnebezpečnejších úsekoch. Posunutie či dokonca rozbitie retardéra sa dokonca trestá časovou penalizáciou. „V retardéroch si nechávame rezervu. Dali by sa prejsť rýchlejšie, ale dávame si na ne s Radom veľký pozor. Je to vec, ktorá dokáže pokaziť súťaž, takže musíme byť obozretní,“ hovorí Martin Koči.

Tibor Szabosi;c30i7158-13.jpg

Prvý deň tatranskej rely vyvrcholil neskoro večer, divácky veľmi atraktívnym mestským okruhom v Poprade. ŠKODA FABIA R5 vo farbách tímu ŠKODA Slovakia Motorsport bola opäť najrýchlejšia. „Prvú etapu sme zvládli veľmi dobre rýchlosťou, aj taktikou. V prvom kole sa každý „oťukával“, skúšal, ako funguje auto a pneumatiky. Napriek tomu sa išlo veľmi rýchlo. Som rád, že sme sa vyhli všetkým problémom, ktoré spomalili našu konkurenciu.,“ zhodnotil prvý deň pretekov Martin Koči.

Tibor Szabosi;c30i3237-28.jpg

V nedeľu boli rýchlostné skúšky od samého rána mokré. Organizátori pre druhú etapu pripravili dva staronové úseky v oblasti Spišskej Magury. Posádkam učarovala predovšetkým skúška s príznačným názvom Tatranská. Absolvovať ju mali až trikrát, no organizátori napokon záverečný prejazd zrušili. Teplota sa takmer celý deň držala pri nule a dážď občas vystriedal sneh. Aj z týchto dôvodov poslednú rýchlostnú skúšku organizátori zrušili.

„Nedeľná časť pretekov bola ešte náročnejšia. Sneh v závere rýchlostnej skúšky Tatranská naozaj nik nečakal. Krajina okolo cesty bola biela, a to zamiešalo kartami, minimálne po psychickej stránke. Nevedeli sme, či tam náhodou nebude poľadovica. Toto bol jednoznačne najsilnejší moment druhej etapy,“ povedal Martin Koči.

Tibor Szabosi;c30i3612-17.jpg

Druhá etapa bola v rámci slovenského šampionátu hodnotená samostatne. Posádka ŠKODA Slovakia Motorsport hneď pri prvej skúške získala náskok pred najbližším súperom až 8,4 sekúnd.

Poliak Grzegorz Grzyb síce ešte zabral, ale posádka Martin Koči a Rado Mozner ml. si víťazstvo v druhej etape i absolútnom poradí 46. Rallye Tatry už vziať nedala. „Chcem sa poďakovať celému tímu. Rallye Tatry boli náročné a napriek premenlivému počasiu sme si ich veľmi užili. Naša ŠKODA FABIA R5 fungovala už tradične bezchybne. Je to kvalitné a rýchle auto, na ktoré sa môžeme spoľahnúť,“ uzavrel Martin Koči.

Tibor Szabosi;c30i3276-17.jpg

ŠKODA Slovakia Motorsport si spod Vysokých Tatier odviezla plný bodový zisk i celkový triumf v Tatransko-Valašskom pohári. O ďalšie body do majstrovstiev Slovenska zabojuje v polovici júna na Morave. 15. Agrotec Petronas Rally Hustopeče (14. - 15. jún) bude spoločným česko-slovenským podujatím.

Tibor Szabosi;asf-2532-4.jpg

  1. Rallye Tatry v kocke

počet súťažných dní: 2 (každý bol v rámci Majstrovstiev Slovenska hodnotený samostatne)

počet rýchlostných skúšok: 12 (Martin Koči vyhral 6, jednu posádky prešli voľným prejazdom)

počet meraných kilometrov: 139,45

 Tibor Szabosi;c30i7864-14.jpg

Výsledky v absolútnom hodnotení 46. Rallye Tatry:

  1. Koči – Mozner (ŠKODA Fabia R5)
  2. Melichárek – Melichárek (Ford Fiesta RS WRC)
  3. Grzyb – Wróbel (ŠKODA Fabia R5)


Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri