Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Iné

Rodinná dráma na Rally Vyškov

Wednesday, 18. 09. 2024 - 07:29, Peter Baran   

Rodinná dráma na Rally Vyškov

Nie, tá sa nekonala, ale titulok „predáva“. Je však pravdou, že tento text bude o rodine, o najbližšej rodine a rovnako tak o vyškovskom podujatí. Rally Possible je tím, ktorý má stálych jazdcov, jedného stáleho navigátora, pár externých, príležitostne zaskakujúcich „čítačov“, výborné servisné zázemie u „brynďákov“ a ak tomu celému aj množstvo ozaj úžasných skalných fanúšikov – podporovateľov. K dvom jazdcom by bolo úplne optimálne mať aj dvoch stálych navigátorov. V ideálnom prípade to je tak, že si jazdec toho svojho „vychová“. A aký rozdiel dokáže urobiť dĺžeň v jednom slove? Výchova a vychová. Práve tieto dve, aj keď tak podobné, ale pritom odlišné slová hodil Jirka Rybák do jedného pohára, poriadne premiešal a?…

Výchovu dcéry spojil s „vychovávaním“ si spolujazdca. Na horúce spolujazdcovské kreslo si posadil Elišku, svoju dcéru. Tá sa novej úlohy zhostila presne tak, ako sa od nej očakávalo. Od samého začiatku dostávala pomoc v tej chvíli už tímových kolegov, ktorí sa radi podelili so skúsenosťami a aspoň čiastočne jej tak otvorili dvere do nádherného sveta rally. Na druhej strane sa Eliška nebála opýtať na veci, ktoré jej v tej chvíli neboli jasné, alebo si v nich nebola úplne istá. A tak to je správne. K tomu pár hodín napozeraných onboardov a hor sa písať rozpis.

Vyškovská rally nepatrí medzi úplne ľahké podujatia. Vlastne ktorá rally je ľahká? Prirátajme k tomu fakt, že Clio Rally4 nie je úplne najpomalšie auto a už len rozhodnutie sadnúť si na miesto spolujazdca si zaslúži malé ovácie. To všetko ale za predpokladu, že si „Elli“ plne uvedomuje zodpovednosť, ktorú jej do rúk Jirka vložil . Ono je ľahko možné aj to, že ani len netušila, do čoho ide a čo ju čaká.

Práca s itinerárom je pre spolujazdca takzvanou povinnou jazdou. A aj keď to je povinná jazda, nie jeden skúsený navigátor sa jednoducho „stratí“. V takom prípade je dôležité opäť sa nájsť. Áno, aj taká chybička sa Eliške stala. Nespanikárila, nezaváhala. Po pár sekundách vedela úplne presne, kde sa s otcom Jirkom nachádzajú a vzápätí ho opäť naviedla správnym smerom. Plná sústredenosť na písanie rozpisu, k tomu správna navigácia podľa itinerára a používanie aplikácie, ktorá má všetko uľahčovať. To všetko premiešané s pocitom zodpovednosti a možno aj strachom z nepoznaného. Áno, všetko je niekedy prvý krát. Dopadlo to však na výbornú. Rozpis napísaný, prekontrolovaný, upravený a pripravený na použitie v „ostrom“ tempe.

Prvé kilometre boli akousi skúškou dôvery pre oboch. Pre otca a pre dcéru. V prípade Elišky šlo aj o skúšku dôvery v seba samú. Všetko sa podarilo. Niečo viac, niečo menej, ale ako celok sa ozaj všetko podarilo. Tak to pri prvom servise videl Jirka, nezávisle na ňom hodnotila situáciu podobne aj Eliška. Tá k tomu ešte pridala kvetnatý opis nových zážitkov, ktorých veru nebolo málo. Vlastne ono to všetko bol jeden celý nový, veľký zážitok. Známy šotolinový úsek na hospodárskom pozemku, vyškovský skok vo vysokej rýchlosti, na ktorom mal Jirka plné ruky práce a nechýbalo veľa, bola by plná aj kombinéza. Maximálky na rovnejších úsekoch, z ktorých sa brzdilo do technickejších častí. Presne tak. Rally Vyškov ponúka takmer všetko, čo k rally patrí. A práve tohtoročná Rally Vyškov bola pre Jirku každoročnou splnenou métou, pre Elišku miestom, ktoré jej ostane natrvalo zapísané na tabuli života v kolónke „tenkrát poprvé“. Cieľová rampa bola iba sladkou odmenou pre posádku, ktorá si toto takmer domáce podujatie vychutnala do posledného metra.

Pred záverom ešte postrehy posádky.

Jirka Rybák: „Od Elišky som nemal žiadne očakávania. Viem, aká je. Viem, že keď sa do niečoho pustí, tak to robí na maximum a z toho som vychádzal. Je pravda, že počas celého preteku som ostával predovšetkým otcom, ktorý má zodpovednosť za svoje dieťa. Až v druhom rade som bol pretekárom, takže tomu som prispôsobil aj ciele. Hlavný cieľ bolo užiť si s dcérou to, čo ma už pred rokmi pohltilo. Ukázať jej svet, ktorému som obetoval toľko času, úsilia, ale aj financií. Dúfam, že toto naše vystúpenie nie je posledné a že sa s Eliškou ešte zvezieme. Môžem hovoriť iba za seba, ale chcem a musím to povedať. Ďakujem ti Eliška. Vyškov som si s tebou v aute užíval od prvého do posledného metra. Som na teba naozaj hrdý. Som hrdý na to, ako si to celé zvládla. Ešte raz veľké ďakujem. Máš môj obdiv.“

Eliška po preteku: „Som veľmi rada, že sa tento náš spoločný bláznivý nápad pretavil v skutočnosť. Ja som vždy vedela, že si to raz chcem skúsiť. Skúsila som a musím povedať, že to bolo úžasné. Človek nevie, čo všetko musí posádka absolvovať, ako musí fungovať. Je to jeden úžasný šport, ktorý si vás uchmatne do svojich drápov úplne celého. Som nesmierne rada, že sa nám podarilo dosiahnuť náš cieľ, ktorým bola cieľová rampa. Po Vyškove obdivujem všetkých, ktorí sa postavia na trať a môjho otca ešte viac, ako pred tým. Ďakujem tati.“

A čo vystúpenie Rally Possible, Jirku Rybáka, Elišky Rybákovej a Renaultu Clio Rally4 znamenalo vo výsledkovej listine? Je… Je to úplne jedno. Na tomto podujatí boli sekundy a minúty nepodstatné. Podstatné bolo to, že Rally Possible získal nového člena. Vitaj Eliška.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri