Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Regional Scrutineers Seminar 2024 Slovakia Ring

Thursday, 13. 06. 2024 - 17:49, Public relations   

Regional Scrutineers Seminar 2024 Slovakia Ring

V rámci medzinárodnej spolupráce krajín zóny strednej a východnej Európy (CEZ) sa v národnom motoršportovom areáli Slovakia Ring uskutočnilo 3-dňové školenie technikov. Hosťujúcou federáciou zastupujúcou Slovensko bola Slovenská Asociácia Motoristického Športu (SAMŠ) pod vedením prezidenta Dušana Kobliška.

20240413-111238.jpg

4. ročník semináru už tradične vítal prezident slovenskej asociácie a hneď pri úvode otvoril diskusiu o  jednotlivých národných rozdieloch v technických predpisoch a ich možných rizikách a riešení vo vzťahu k účasti pretekárov na medzinárodných podujatiach. Jednou z hlavných cieľov semináru je práve harmonizácia týchto technických pravidiel a pracovných postupov technických komisárov podľa pravidiel a osvedčených postupov FIA.

20240413-110751.jpg

Popularizácia tkz. Performance Factor a pozície skrutátorov implementáciou kontrolných postupov a prácou s webovou aplikáciou PF na úrovni ASN sa v praxi osvedčila. Zavedenie týchto faktorov považujeme za úspešné, o čom svedčí aj rozšírenie spomínaných postupov na nové kategórie, na ktoré našich technikov počas semináru pripravovali delegáti technického oddelenia Medzinárodnej automobilovej federácie FIA. K semináru sa pridali traja delegáti FIA, ktorí patria medzi najskúsenejších vo svojej oblasti. Ivo Palmera - bezpečnostný inžinier a dvaja technickí experti Gordona Forbesa a Giandomenica Di Massu obohatili náš seminár o ich dlhoročné vedomosti a skúsenosti. Za ich účasť by sme sa radi aj touto cestou poďakovali.

img-20240413-wa0000.jpg

Semináru sa zúčastnilo 7 krajín: Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Kosovo a Severná Macedónia. Na svoje si prišli aj úplní nováčikovia. Prípravy sa zúčastnila tiež trojica študentov zo Severného Macedónska, ktorí prišli do tímu technikov vďaka spolupráci tamojšej federácie so strojníckou fakultou krajiny. Ich hodnotenie semináru si môžete pozrieť v krátkom promo videu, ktorý nájdete v tomto článku.

20240413-104706.jpg

SAMŠ sa teší z obdobnej spolupráce so Slovenskou technickou univerzitou, ktorá má do našich kruhov slovenských technikov prilákať práve absolventov univerzity, ktorí už počas štúdia nadobudli bohaté skúsenosti s vývojom automobilových technológií. Jedným z nich je napríklad projekt autonómnej študentskej formule. Práve na tému autonómnych technológií prijal naše pozvanie v rámci spolupráce p. doc. Ing. Ľuboš MAGDOLEN, PhD., vedúci Ústavu dopravnej techniky a konštruovania, ktorý prezentoval o princípoch a budúcej integrácie týchto technológií.

20240412-155848.jpg

Seminár sa následne niesol v duchu praktickej prípravy účastníkov na novú sezónu 2024 na dvoch monopostoch – Tatuus Formula Renault 2000 a Tatuus PY012 pod vedením delegátov FIA.

20240413-104137.jpg

Hlavné úspechy a smerovanie semináru môžeme zadefinovať v nasledujúcich 6 bodoch: 

  • Predchádzajúcimi ročníkmi tohto Seminára technických komisárov sme vytvorili platformu pre vzdelávanie technických funkcionárov o národných špecifikách v porovnaní s technickými pravidlami FIA, 
  • Zložili pracovnú skupinu, ktoré zodpovedne a kontinuálne pracuje na harmonizácii technických pravidiel vo FIA CEZ alebo v regióne, 
  • Zaviedli nové aktivity a projekty FIA vytvorením technických pravidiel, 
  • Zorganizovali praktické školenie pre technických komisárov vedené technickým oddelením FIA so zavádzaním nových nástrojov na kontrolu techniky moderných športových vozidiel, 
  • Popularizovali Performance Factor a pozície skrutátorov implementáciou kontrolných postupov a prácou s webovou aplikáciou PF na úrovni ASN, 
  • Pracujeme na nábore nových členov, mladých ľudí, ktorým vieme priebežne odovzdávať vedomosti a skúsenosti, a tým budovať novú generáciu technikov

20240413-115748.jpg

Podarilo sa nám vytvoriť spoločnú platformu pre technických komisárov pre vývoj a prípravu nových technických predpisov pre každú disciplínu a vytvoriť priestor na diskusiu o možnej harmonizácii medzinárodných a národných predpisov.

Pevne veríme, že budeme naďalej schopní tento seminár vylepšovať a technikom prinášať nové informácie a postupy, čím zabezpečíme uľahčenie ich pracovných postupov a kontinuálne zveľaďovanie motoršportu, i vzťahov medzi jednotlivými krajinami CEZ. Tešíme sa na budúci ročník semináru.

 

 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri