Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rallye sa odprezentovala doma, ale aj v Prahe

Thursday, 25. 04. 2019 - 06:53, Public relations   

Rallye sa odprezentovala doma, ale aj v Prahe

Najstaršia automobilová súťaž na Slovensku Rallye Tatry sa nezadržateľne blíži. Tohtoročný štyridsiaty šiesty ročník sa uskutoční v termíne 3. - 5. mája a motoristická verejnosť bola o rade novinkách informovaná nielen na tlačovej konferencii v domácom prostredí usporiadateľského mesta Poprad, ale aj za hranicami Slovenska. Organizátori tatranskej rely prijali pozvanie od partnerskej súťaže Valašskej rally v Českej republike a prezentovali legendárnu Rallye Tatry novinárom v sídle Autoklubu Českej republiky v Prahe. Záštitu nad aktuálnym ročníkom prebrala ministerka školstva SR Martina Lubyová a primátor mesta Poprad Anton Danko.

Martin Paľov;ik8a4166-1.jpg

Tohtoročná rallye je zaradená do viacerých seriálov a pohárov, konkrétne sú to FIA CEZ majstrovstvá historických automobilov v rally (CEZ HA), Majstrovstvá Slovenska v rally (MSR), Majstrovstvá Slovenska v rally historických automobilov (MSR RHA), Slovenský Rally Pohár (SRP), Rallye Tatry Legend (RTL-RHP) – Rally pravidelnosti historických automobilov, Rally Legend (RL), Rallyškola (RŠ), Green Rallye Tatry a Tatransko-Valašský pohár (TVP). Práve posledný menovaný Tatransko-Valašský pohár vznikol pred tromi rokmi na spoločnom stretnutí usporiadateľov Valašskej rally a Rallye Tatry. Snahou v tomto pohári je zamerať sa hlavne na posádky z nižších objemových tried a zvýhodniť ich pred súťažiacimi na silnejších autách. „Tešíme sa, že opäť pokračuje spolupráca s usporiadateľom úvodnej súťaže českého šampionátu vo Valašskom Meziříčí. Sme radi, že môžeme po roku privítať pod tatranskými vrcholmi súťažiacich v rámci TVP. Pred nedávnom sa pohár narodil a tento rok spoznáme už tretieho víťaza. Veľmi nás teší vzrastajúci záujem posádok, k čomu pomohlo aj zaradenie „Valašky“ do slovenského šampionátu. Na druhej strane príde do Popradu viacero českých posádok, ktoré u nás srdečne vítame a prajeme im úspešnú súťaž," povedal Stanislav Hanzeli, predseda organizačného výboru a riaditeľ Rallye Tatry.

tk-poprad-foto-03.jpg

Trať pretekov povedie okresmi Poprad a Kežmarok. Súťaž je rozdelená do dvoch dní, na sobotu a nedeľu, pričom každý deň sa bude vyhodnocovať samostatne. Už v piatok však prebehne technické a administratívne preberanie, obľúbená autogramiáda a slávnostný štart na Námestí sv. Egídia v Poprade pred OC Forum. Povrch trate tvorí takmer v 100 percentách asfalt, celková dĺžka trate je 448,50 kilometra a počet rýchlostných skúšok 12, s celkovou dĺžkou rýchlostných skúšok 139,50 kilometra. V sobotu sú na programe rýchlostné skúšky Šuňava - Vikartovce, Spišské Bystré - Poprad a chýbať nebude ani atraktívny nočný mestský okruh, v rovnakej podobe ako v minulom roku. V nedeľu sa posádky presunú do okresu Kežmarok, kde budú v boji s časomierou jazdiť na rýchlostných skúškach Podhorany - Reľov, cez Spišskú Maguru a takisto na úseku Spišské Hanušovce - Osturňa. Prvé vozidlo sa na cieľovej rampe objaví v nedeľu o 16.30 pred OC Forum. Servisné parkovisko bude situované v areáli bývalých kasární na sídlisku Západ v Poprade, kde bude pre návštevníkov pripravená aj jedna vychytávka. Trenažér, na ktorom si budú môcť zajazdiť skoro ako v skutočnom rallye aute.

Tibor Szabosi;c50q7043-1.jpg

Jednou zo spomínaných českých posádok bude aj posádka v zložení Ondřej Bisaha - Petr Těšínský, ktorá prebrala úlohu ambasádora. Úradujúci šampióni Central Rally Trophy tak majú za úlohu propagovať dobré meno legendárnej značky Rallye Tatry v Európe. “Je to pre mňa veľká česť. S Petrem sme poctení a dúfam, že budeme mať ťah na bránku a urobíme nejaký parádny výsledok. Všetci fanúšikovia, príďte sa pozrieť už do mesta, určite sa bude na čo pozerať a bude tam perfektná atmosféra,” pozýva na preteky Bisaha, ktorý sa predstavil aj na slávnej súťaži svetového šampionátu Rally Monte Carlo 2017, kde v silnej konkurencii obsadil veľmi slušné dvadsiate miesto.

tk-poprad-foto-06.jpg

Rallye Tatry okrem iného každoročne prináša i rôzne sprievodné podujatia pre malých i veľkých. Vďaka tomu sa už po štvrtýkrát mohli zapojiť žiaci do výtvarnej súťaže na tému „Nakresli Rallye“. Tentoraz to boli žiaci zo Základnej školy na Dostojevského ulici v Poprade. „Rozhodli sme sa pozvať autorov desiatich ocenených prác na slávnostný štart pretekov, kde ich pred odštartovaním prvej posádky oceníme rovnakými pohármi, aké dostanú najlepší jazdci rallye,“ prezradil Slavomír Petrus z tlačového střediska súťaže. Okrem toho sú ocenené práce vystavené i vo vestibule Mestského úradu v Poprade, a to od 23. apríla do 6. mája.

Martin Paľov;img-4329-4.jpg

Organizátori podujatia nezabúdajú ani jeho dobrú propagáciu, preto sa tento rok rozhodli robiť dobré meno pretekom Rallye Tatry aj v rámci najväčšieho štafetového behu na Slovensku „Od Tatier k Dunaju“, kde tento rok pobeží viac ako 2400 bežcov v 200 tímoch. 17. a 18. augusta tu tak nebude chýbať ani novozaložený dvanásťčlenný tím Green Rallye Tatry. „Úsek beží len jeden člen tímu a zvyšok tímu sa presúva autami na ďalšie odovzdávanie štafety. Každý člen tímu zabehne minimálne tri úseky, teda približne 30 kilometrov. Už teraz sa na beh tešíme a sme radi, že môžeme aj takouto formou našu Rallye propagovať," dodal tajomník Peter Oravec.

tk-poprad-foto-01.jpg

V rámci Rallye Tatry sa diváci musia pripraviť ešte na jednu novinku, ktorou je zavedenie vstupného na divácke miesta. „Každý rok sa snažíme zvyšovať úroveň a kvalitu tohto podujatia. Spoplatnenie vstupov je samozrejmosťou na všetkých športových podujatiach a vo svete je to zaužívané aj v rámci rallye. Pôjde však o viac-menej symbolickú záležitosť, keď za každý jeden vstup na divácke miesta v rámci rýchlostných skúšok a servisných parkovísk budeme vyberať sumu dve eurá,“ vysvetlil Hanzeli a dodal, že zakúpiť si bude možné aj permanentku na celé podujatie v hodnote sedem eur, ku ktorej návštevník dostane aj bulletin.

Tibor Szabosi;c50q6254-1.jpg

Ďalší spravodajský servis v rámci 46. Rallye Tatry 2019 prinesieme v nasledujúcich tlačových správach. Postupne budú na oficiálnej webovej stránke ww.rallyetatry.sk a na facebookovom profile tatranskej rally.

Slavomír PETRUS   
tlačové stredisko
46. Rallye Tatry 2019



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri