Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rally Prešov s domácimi Drotárovcami

Monday, 06. 05. 2013 - 16:55, Martin Trenkler   

Rally Prešov s domácimi Drotárovcami

Legendárna posádka Igor Drotár/Vlado Bánoci a ich ŠKODA Fabia WRC majú za sebou domácu, 20. Rally Prešov. Patrí im víťazstvo v triede 11 a v absolútnom hodnotení piata priečka, so stratou 2 min. 27,2 s na víťaza Grzyba.

Hlavná ulica v Prešove sa zapĺňa pretekárskymi autami a davy fanúšikov čakajú na hviezdy slovenskej rely. Domáci matadori Drotár s Bánocim samozrejme zožnú obrovský aplaus. Štartujú tu od začiatku a zvíťazili síce len raz, ale každá súťaž je predsa len niečím iná. Je štvrtok večer a vďaka dusnému počasiu hrozia na piatok aj sobotu búrky. Sú domáce trate pre nich výhodou? „Verte, či nie, ale s Vladom sme si trasu prešli len dvakrát," hovorí Igor, na čo Vlado Bánoci dodáva: „Ešte pred dvomi týždňami bol na niektorých rýchlostných skúškach sneh a nedali sa prejsť. Len teraz sa to roztopilo a cesta je plná štrku, prachu a výtlkov." Práve tento fakt sa zaslúžil o mimoriadnu náročnosť jubilejnej dvadsiatej Rally Prešov.

Tibor Szabosi;ibs5097.jpg

Nekonečný víkend

Kopce a dediny na juhovýchod a juhozápad od šarišskej metropoly predstavili náročné rýchlostné skúšky. „Bahno, piešťanské bahno!" - znela Vladova hláška na siedmej RS. Rozbité, mimoriadne šmykľavé cesty, bahno aj štrk, slnko aj dážď. K tomu vyše 60 stupňov vnútri auta. Väčšina jazdcov mala plné ruky práce riešením krízových situácií. V bielej ŠKODA Fabia WRC, zdá sa, je všetko v poriadku: „Nemali sme ani náznak na krízovku. Vlado ma vychválil, sedel nám skvele aj rozpis," hovorí miestna superstar.

Keď poviem superstar, tak doslova. Je piatok večer, dávno po konci prvého súťažného dňa. Igor nás vyzdvihol na hoteli, aby nám ukázal svoju neďalekú garáž. S nemým úžasom sledujeme kvantum trofejí z jeho kariéry ako aj peknú zbierku áut. „Marián Čekovský sem chodí strašne rád a lúšti, ktorá trofej je z akej súťaže," hovorí Igor. Odchádzame do hotela Dukla, kde Igor po chvíli odspieva  s miestnou kapelou dve pesničky. Ako sám hovorí: „Tú prvú som zložil dnes popoludní. Tú druhú, čo vám zaspievam, dnes predpoludním," hovorí s humorom jemu vlastným.

Rovnaký Igor riešil v ten deň mikrosúboje na kľukatých, aj rýchlych tratiach Prešova vo vražednom tempe. Piatok končil na priebežne šiestej priečke, 5,4 s za posádkou Tomáš Ondrej/Adam Gomori (Mitsubishi Lancer Evo IX). Tieto súboje o sekundy sa tiahli aj druhým súťažným dňom. Rýchlostná skúška číslo 9 priniesla zlom a Drotárovci boli zrazu o 4,4 s pred „srnkovcami". Tí napokon súťaž pre nehodu ani nedokončili.

mg-5748.jpg

Sme v cieli prešovskej rely. Odchytil som Igora, aby zhodnotil víkend aspoň pár slovami: „Prekrásne som si zajazdil. Auto nám fungovalo úžasne, dá sa povedať, že až do konca. Tam nám podľa všetkého začalo odchádzať turbo. Rýchlostné skúšky boli mimoriadne náročné. Videli sme veľa mikrosúbojov a bolo nasadené vysoké tempo. Celkovo úžasná atmosféra," hodnotí známy Prešovčan a dodáva: „Myslím si, že Prešov zažil takú malú, motoristickú slávnosť. Tým, aké posádky a koľko sa ich zišlo, aj aké náročné boli rýchlostné skúšky... Bola to taká malá slávnosť."

mg-6538.jpg

Kopcová premiéra novej Fabie

Už tento víkend (11.-12. máj) uvidíme Igora za volantom takmer 600-koňovej a 1000 kg „ľahkej" ŠKODA Fabia, špeciálne pripravenej na preteky do vrchu. Niekoľkonásobný majster Slovenska v tejto disciplíne predvedie „zač je toho loket" na pretekoch v Ožďanoch. Všetkých srdečne pozývame.

40. rokov Igora Drotára: Lady sa pohli

Písal sa „niektorý" rok 20. storočia, keď na Rally Prešov štartovali žiguláky, embéčky a Lady. V tom čase pojem WRC ľudia poznali len v skrátenej verzii - ukrátené o jedno písmeno uprostred... Jazdci boli talentovaní, autá rýchle a našťastie plné sériových dielov. Rozpráva Igor Drotár: „Na jednej z prvých Rally Prešov sme na našej Lade utrhli zadné, ľavé rameno. Vtedy tieto autá vychádzali zo sériových vecí. Tak sme na ceste zastavili dievča, ktoré ukradlo otcovi auto. Vymontovali sme rameno z jej auta, namontovali ho na svoje, odjazdili preteky a potom sme jej ho vrátili. Zjavne jej to bolo jedno, keďže sme ju hneď ukecali..." Tomu sa hovorí - keď ľudská ľahostajnosť pomáha k pozitívnym výsledkom...

Video: Igor Drotár po 20. Rally Prešov

Martin Trenkler/RPM

mg-6145.jpg



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri