Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  IRC

Rally of Scotland: Víťazstvo pre Hänninena!

Sunday, 17. 10. 2010 - 18:32, Martin Kozák   

Rally of Scotland: Víťazstvo pre Hänninena!

Oficiálna stránka


Online výsledky 1
, online výsledky 2

Predposledná súťaž v kalendári IRC 2010, RAC MSA Rally of Scotland je pripravená na štart. Povrch súťaže je šotolinový, centrom súťaže sú škótske mestá Perth a Aberfoyle a cieľ súťaže sa nachádza na hrade v meste Stirling. Prvý deň, v piatok sa konajú iba dve RS na jednom meranom úseku s názvom Scone place. V sobotu na posádky čakajú tri merané súseky: Craigvinean, Drummond Hill a Errochty, ktoré sa pôjdu dvakrát. V nedeľu sú pripravené pre posádky dve merané úseky s názvami Clashmore a Loch Ard, ktoré sa taktiež pôjdu dvakrát.

Tibor Szabosi;co8c3899.jpg

O víťazstvo sa pobije určite Juho Hänninen, ale taktiež aj Kris Meeke, ktorý už deklaroval, že rád by svoju poslednú rally v tíme Peugeot UK vyhral. O dôležitých skúsenostiach, ktoré môžu získať jazdci na tejto súťaži hovorí aj Thierry Neuville, ktorý sa bude sústrediť hlavne na to, aby došiel do cieľa. Kartami môže zamiešať aj minuloročný víťaz Guy Wilks, ktorý odštartuje za Škodu UK a určite by sa rád dostal čo najvyššie.

 

Prvá etapa:

V prvý deň boli v Škótsku na programe dve superšpeciálky, pričom v oboch dosiahol najlepší čas obhajca víťazstva Guy Wilks. Druhý po prvom dni je z IRC odchádzajúci Kris Meeke, tretí je Andreas Mikkelsen. Štvrté miesto patrí Belgičanovi Thierrymu Neuvillovi, piaty je Alister McRae s Protonom. Šieste miesto patrí už istému šampiónovi tejto sezóny Juhovi Hänninenovi, siedmy je mladý Brit Tom Cave, taktiež s Protonom. Do top 10 sa ešte zmestili domáci Jonathan Greer a David Bogie, ktorí sú na ôsmom, respektíve desiatom mieste a takmer domáci írsky talent Keith Cronin, ktorý je tretím jazdcom štartujúcim s Protonom.

Luboš Kubele;mikelsen67-jpg.jpg

1 Guy Wilks 4m16.0s
2 Kris Meeke +1.7s
3 Andreas Mikkelsen +9.0s
4 Thierry Neuville +11.2s
5 Alister McRae +11.3s
6 Juho Hänninen +11.5s
7 Tom Cave +18.0s
8 Jonathan Greer +19.6s
9 Keith Cronin 20.2s
10 David Bogie +21.9s

Druhý deň škótskej rally už môžeme označiť za naozajstný začiatok rally, lebo na rozdiel od prvého dňa neboli na programe iba superšpeciálky. V Škótsku sa toho udialo naozaj mnoho, o čom svedčí aj fakt, že cieľ poslednej rýchlostnej skúšky tohto dňa uvidelo len 14 posádok.

Lukáš Zásměta;p1490133.jpg

Do vedenia sa po druhom dni dostal tohtoročný šampión Juho Hänninen, vynikajúce druhé miesto drží Andres Mikkelsen, ktorý je viac než spokojný s jeho trošku exotickými pneumatikami značky Hankook. Mikkelsen stráca na Hänninena len necelých 12 sekúnd, takže zajtra zrejme uvidíme pekný súboj o víťazstvo. Priebežné tretie miesto drží Thierry Neuville, ktorý musí byť taktiež spokojný. Na štvrtom mieste je Kris Meeke, ktorý mal teraz tak isto ako počas celej tejto sezóny veľkú smolu, keď najprv dostal defekt a potom sa mu ešte aj pokazili brzdy, čo ho odsunulo z vedúcej pozície až na štvrté miesto. Vynikajúce piate miesto drží mladý britský talent Tom Cave s posledným autom značky Proton, ktoré pokračuje v súťaži. Cave už avizoval, že jeho primárnym cieľom je dostať svoj Proton do cieľa. Šiesty je ďalší domáci pretekár Euan Thorburn s Mitsubichi Lancerom Exo IX, siedme  miesto patrí Jonathanovi Greerovi s rovnakým autom, ôsme miesto patrí Danielovi Olivierovi. David Bogie, ktorý na ôsmej RS dostal defekt sa prepadol z piateho miesta až na deviate a top 10 uzatvára Estónec Siim Plangi.

Diego Menichetti

Čo sa týka odstúpení, tak tých bolo hneď niekoľko a tak spomeňme aspoň tie najdôležitejšie. Guy Wilks, ktorý až do šiestej RS viedol musel odstúpiť kvôli technickým problémom, ale zajtra chce pokračovať a predviesť divákom vynikajúcu show; po sympatickom výkone odstupujú aj dvaja z troch jazdcov Protonu a to Alister McRae a Keith Cronin. Na záver je ešte potrebné spomenúť Turkyňu Burcu Cetinkaya, ktorú síce žiadne problémy nestretli, ale Škótsko je vyslovene nesedí a momentálne je so svojim Peugeotom 207 S2000 až na jedenástom mieste.

Josef Petrů;0d3x7911.jpg

1 Juho Hänninen 1h03m01.2s
2 Andreas Mikkelsen +11.1s
3 Thierry Neuville +1m30.4s
4 Kris Meeke +1m46.4s
5 Tom Cave +4m20.3s
6 Euan Thorburn +5m08.5s
7 Jonathan Greer +5m51.8s
8 Daniel Oliveira +6m59.2s
9 David Bogie +8m00.9s
10 Siim Plangi +8m22.5s

Diego Menichetti

Druhá etapa:

Druhá etapa škótskej rally pokračovala v podobnom duchu ako tá prvá a to má za výsledok, že do cieľa nakoniec dorazilo len 10 posádok. Najviac víťazstiev na rýchlostných skúškach si síce pripísal Guy Wilks, ale ten kvôli svojmu včerajšiemu odstúpeniu nebol klasifikovaný a bohužiaľ teda za svoj výkon žiadne body nezískal. Z víťazstva sa nakoniec radoval šampión IRC pre tento rok Juho Hänninen, vynikajúce druhé miesto si pripísal Andreas Mikkelsen, ktorý v Škótsku ukázal svoj talent. V tretie miesto spolu bojovali Thierry Neuville a Kris Meeke, ale Neuville havaroval v poslednej zákrute desiatej rýchlostnej skúšky a musel odstúpiť a tretie miesto tak pripadlo Krisovi Meekovi, ktorý sa vo svojej poslednej rally s Peugeotom UK aspoň umiestnil na pódiu. Na štvrtom mieste sa s obrovskou stratou umiestnil David Bogie s Mitsubichi Lancerom Evo IX, piate miesto obsadil Karl Kruuda so Suzuki Swift S1600, ale ten však do IRC neboduje. Šiesty bol jeho krajan Siim Plangi a siedmi Ír Eamonn Boland. Na ôsme miesto sa nakoniec vďaka haváriám a odstúpeniam ostatných jazdcov prepracovala Burcu Cetinkaya, ktorá ale so svojou rýchlosťou rozhodne spokojná byť nemôže. Deviate miesto obsadil Harry Hunt, ktorého túto sezónu môžeme vidieť v JWRC a posledným klasifikovaným jazdcom, ktorý zároveň uzatvára top 10 je Daniel Berry.

Luboš Kubele;neuville95-jpg.jpg

Odstúpení bolo aj dnes niekoľko. Okrem Neuvilla na desiatej RS havaroval aj dovtedy šiesty Euan Thorburn. Na tejto RS mal problémy aj Tom Cave a stratil na nej takmer 11 minút, ale nakoniec pokračoval. Do cieľa však nakoniec ale predsa len nedošiel, lebo havaroval v poslednej rýchlostnej skúške. V poslednej rýchlostnej skúške havaroval aj dovtedy štvrtý Jonathan Greer.

Lukáš Zásměta;p1490124.jpg

Celkové výsledky:

1. Juho HÄNNINEN, Škoda Fabia S2000 2:01:07,4 hod
2. Andreas MIKKELSEN, Ford Fiesta S2000 +25,5 s
3. Kris MEEKE, Peugeot 207 S2000 +3:42,2 min
4. David BOGIE, Mitsubishi Lancer Evo IX +12:01,3 min
5. Karl KRUUDA, Suzuki Swift S1600 +14:07,6 min*
6. Siim PLANGI, Honda Civic Type-R R3 +14:39,0 min
7. Eamonn BOLAND, Mitsubishi Lancer Evo X +16:38,8 min
8. Burcu CETINKAYA, Peugeot 207 S2000 +16:56,1 min
9. Harry HUNT, Ford Fiesta R2 +21:39,5 min
10. Daniel BERRY, Mitsubishi Lancer Evo IX +23:46,5 min



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri