Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1: Vyjadrenia pilotov po prvom dni na Albert Parku

Friday, 16. 03. 2012 - 14:00, Alexa Szafianová   

F1: Vyjadrenia pilotov po prvom dni na Albert Parku

U protinožcov je už všetko v plnom prúde na Veľkú cenu Austrálie. Piloti Formuly 1 absolvovali piatkové voľné tréningy. Isté je, že premenlivé podmienky im sťažili prácu hneď  takto na úvod. Niet sa čo čudovať, že v tlačových vyjadreniach sa každý zmienil o nežiaducom počasí.

Najrýchlejší muž druhého voľného tréningu, Michael Schumacher sa teší skvelému začiatku sezóny: „Dnes to bolo skvelý štart hádam do vzrušujúcej sezóny. Avšak nemôžem povedať, že som bol sebaistý, pretože poveternostné podmienky boli všelijaké na to, aby som si vytvoril jasný obraz. Vieme, načo sú piatkové voľné tréningy a nevieme koľko paliva mali ostatní. Na druhej strane, je dobré vidieť, že sme konkurencieschopný v iných podmienkach a že auto je dobre ovládateľné. Jednoducho to cítim."

00101-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Tímový kolega, Nico Rosberg je rovnako šťastný so svojím deviatym miestom. „Som spokojný so začiatkom tohto víkendu v týchto zmiešaných podmienkach. Počas týchto dvoch tréningov sme sa veľa naučili na preteky v Melbourne. Bol to veľmi produktívny deň. Cítim sa veľmi pohodlne v aute, čo je najdôležitejšia vec pre mňa. Dnešný deň prebehol v poriadku bez prekvapení, i keď je veľmi ťažké odhadnúť, kde sa nachádza v porovnaní s ostatnými. Veľmi sa teším na nasledujúce dni."

Sebastian Vettel sa po dnešných voľných tréningoch vyjadril nasledovne: „Očividne v takýchto podmienkach je ťažké zajazdiť veľa kôl, ale bolo to rovnaké pre nás všetkých. To málo času, čo sme strávili v aute dnes poobede bol dobrý, ale teraz musíme nájsť rovnováhu a naučiť sa viac o aute. Momentálne je dôležité, aby sme cez noc spravili tento krok a začať od toho bodu."

0066-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Mark Webber je sklamaný z piatkového počasia. „Matka príroda hrá dôležitú úlohu a pre každého z nás to spravila celkom náročné. Mali sme zopár jázd nasucho na konci každého tréningu, čo bolo dobré. Trať sa vysušila celkom rýchlo, ale stále bolo zopár úsekov, ktoré boli mokré. Vyťažili sme z toho najviac, čo sme vedeli, ale stále máme dosť práce pred sebou. Bolo to celkom fajn, ale teším sa už na zajtra."

Piloti McLarenu očakávajú zlepšujúce sa podmienky pre zvyšok víkendu. Jenson Button sa teší, že sezónu začal najrýchlejším časom dňa. „Neznamená to však nič," povedal. „Naše auto je citeľne iné v porovnaní s tým predošlým. Trať je iná a priemerná rýchlosť v zákrutách je o dosť nižšia, ale auto je pre mňa i tak fajn. V niektorých oblastiach sa ešte musíme zlepšiť. Napriek tomu, že sme nezajazdili toľko ako sme plánovali, tento deň hodnotím pozitívne. Počasie nám nepomohlo. Celkovo si myslím, že môžeme byť spokojný. Dnes večer však budeme dlho diskutovať aký smer si vyberieme pre zajtrajší deň. "

13794-en-espn-f1.jpg

Z vyjadrenia Lewisa Hamiltona cítiť, že sám nevie čo očakávať od úvodných pretekov: „Poobede sme veľa nejazdili, pretože podľa predpovedi môžeme predpokladať suché preteky. V takýchto okolností je dôležité ostať pokojný, dávať pozor na auto a sústrediť sa na zvyšok víkendu. Zajtra bude dôležité dostať sa von skoro a maximalizovať naše jazdy na sucho, aby sme vedeli pracovať našich nastaveniach. Zajtra to bude zaujímavé. Som neskutočne zvedavý ako dopadne tento víkend."

Po dlhej zimnej prestávke sa Fernando Alonso teší, že sezóna Formuly 1 sa opäť začína. „Každý je spolu vonku na trati, a sú tu tiež fanúšikovia, takže je to vždy veľmi príjemný pocit. Trocha bolo obtiažne prepracovať sa naplánovaným programom kvôli počasiu. Stále je tu robota, ktorú musíme spraviť pred zajtrajšou kvalifikáciou, ale myslím si, že ostatní sú na tom rovnako. Ja som celkom spokojný s autom. I keď sme nespravili tradičné porovnanie medzi dvoma typmi pneumatík, pretože buď jazdíme na intermediate alebo na strednej zmesi a tieto sa zdajú byť celkom dobré. Zajtra očakávam veľmi zmiešané pole, pretože je veľa tímom, ktoré spravili dobrú prácu počas zimných testoch. My sa budeme robiť všetko čo môžeme."

000229-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

I jeho tímový kolega, Felipe Massa je celý natešený: „Po troch mesiacoch sme konečne späť k tomu, čo máme najradšej - k pretekaniu. Dnešný deň však bol skôr zložitým, pretože sme nevedeli zajazdiť toľko kôl koľko sme chceli. Dážď všetko skomplikoval. Zajazdil som niekoľko kôl, aby som zistil, či sa auto zmenilo od posledných testov Barcelone.  Zajtra počas kvalifikácii budeme všetci jazdiť v rovnakých podmienkach, takže konečne uvidíme ako sme na tom v skutočnosti."

Ďalej vám ponúkame ďalšie vyjadrenia pilotov Formuly 1:

Lotus

Kimi Räikkönen: „Dnes sme sa toho veľa nenaučili kvôli počasiu. Nastavenie, ktoré teraz používame dobre funguje. Možno to bude nejakú chvíľu trvať, kým ho zlepšíme, ale využijeme ho ako najlepšie len budeme vedieť. Dúfajme, že počasie bude zajtra lepšie a budeme šťastnejší po kvalifikácii."

13810-en-espn.jpg

Romain Grosjean: „Čakali sme, kým sme mohli ísť na trať na mäkkých pneumatikách, pretože očakávame, že budú suché podmienky počas víkendu. E20 je na pocit veľmi dobrý a som spokojný s jeho vyvážením. Poobede som sa učil trať a sústredil som sa zlepšovanie môjho času. Musíme byť trpezlivý. Je to skvelá trať a meniaca sa scenéria počas jazdy je neskutočná. Cítim sa dobre a sebaisto v aute a veľmi sa teším na kvalifikáciu."

Force India

Paul di Resta „Je veľmi ťažké niečo povedať či už o prvom alebo druhom voľnom tréningu kvôli stále sa meniacim podmienkam. Ťažké je povedať, že kde sa nachádzame v porovnaní s ostatnými."

000314-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Nico Hülkenberg : „Oba voľné tréningy boli v rámci zmiešaných podmienok. Ale my sme robili všetko čo bolo v našich silách. Je ťažké hocičo vyčítať z časov, pretože nie každý jazdil na mäkkých zmesiach. Pre mňa je však najdôležitejšie, že mám dobrý pocit z auta."

Sauber

Kamui Kobayashi: „Som veľmi šťastný. Myslím si, že dnešný deň prebehol pre nás hladko. Použili sme indermediate a pneumatiky do dažďa, rovnako ako aj stredne tvrdú zmes. Očividne vďaka meniacim sa podmienkam nebolo jednoduché sa dnes dačo dozvedieť. Teraz si musíme starostlivo premyslieť ďalšie kroky."

055-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Sergio Perez : „Z prvého na druhý tréning sme sa veľmi zlepšili. Bolo však nesmierne ťažké pracovať s dnešnými informáciami kvôli meniacim sa podmienkam. Zajtrajší tretí voľný tréning bude veľmi dôležitý. Musíme sledovať, ako sa rozvinú podmienky a podľa toho sa pripraviť na kvalifikáciu."

Toro Rosso

Jean-Eric Vergne: „Môj prvý piatok ako pilot Formuly 1 bol výborný pocit. Byť prvým pilotom na trati dnes ráno bolo niečo špeciálne. Dnes ráno sme nesplnili všetko, čo sme mali naplánované, z časti i kvôli dažďu. Len nám sťažil prácu, ale bola to celkom aj zábava. Nikdy predtým som nejazdil na pneumatikách do dažďa, takže som robil všetko pre to, aby som ich poriadne vyskúšal. Tiež som bol vonku na dlhšom stnite, čo bolo užitočné z hľadiska spoznávania trate. Je ešte veľa drobných detailov, ktoré musím vylepšiť. Celkovo dnešný deň hodnotím pozitívne a zajtra sa musím snažiť ešte viac."

060-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Daniel Ricciardo: „Všetok ten humbuk tento týždeň mi dal pocit, ako keby som sa opäť chystal na moje prvé preteky. Bolo skvelé byť opäť na trati tu v Austrálii. Naozaj som si to užíval. Dnešné ráno išlo celkom dobre, kým poobedie bolo trochu zmiešané kvôli počasiu. Táto trať je veľmi odlišná od tratí, na ktorých sme testovali v zime. Dúfam, že zajtra získam dobré umiestnenie. Uvidíme aké bue počasie. I keď bude pršať, myslím si, že veľa fanúšikov nás príde podporiť."

Caterham

Heikki Kovalainen: „Auto bolo od prvého momentu dobré a zistili sme, že základné nastavenie, ktoré sme mali počas zimných testov sa prenieslo presne tak ako sme chceli do dnešných tréningov. Škoda, že kvôli počasiu sme nemohli viac testovať pneumatiky. Hlavné však je, že sme po celý deň boli v rovnováhe a zlepšovali sme nastavenie v oboch tréningoch. Tiež je dobré vidieť , že nové predné krídlo, ktoré sme dnes testovali, nám dáva väčšiu celkovú priľnavosť. Je to ďalší dobrý krok dopredu, čo nám dáva dobrú kondíciu na zajtra."

00000141-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Vitaly Petrov: „Pre mňa bol dnešný deň primeraný. Počasie nám neumožnilo vyskúšať všetky nastavenia a ráno sme mali problém. Dôležité však je, že som sa cítil veľmi pohodlne s tímom. Rýchlo si vytváram dobré vzťahy s inžiniermi a mechanikmi, takže rastie možnosť dostať čo najviac z auta."

HRT

Narain Karthikeyan: „Dnes sme jazdili s novým autom v zmiešaných podmienkach, takže zajtra začíname od nuly, nakoľko podmienky by mali byť suché. S niekoľkými kolami a novým autom sme neboli schopný nastaviť vyváženie auta. Ale bolo dobré ,že sme zajazdili niekoľko kilometrov a dokončili sme 19 kôl, čo nie je zlé. Pred nami je dlhá cesta. Pokiaľ ide o nové auto, problémy sú celkom bežné, ktoré sa vyskytnú počas predsezónnych testov a toto je naše testovanie."

0000546-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Pedro de la Rosa: „Podarilo sa nám dokončiť inštalačné kolo, kde sme skontrolovali systémy. Potom sme však narazili na problém s hydraulickým systémom, kvôli ktorému sme museli zastaviť. Toto všetko je súčasťou učenia. Prišli sme sem s novým autom a to, že sme sa dostali na trať v druhom tréningu bolo super, ale radi by sme spravili viac a naučili sa viac. Vieme, že táto Veľká cena bude ťažká, ale musíme byť trpezlivý. "

Marussia

Timo Glock: „Myslím si, že to bol ťažký začiatok víkendu vďaka počasiu. Musíme byť obozretný. Bolo skvelé vidieť auto na trati, a že na chvíľu si viedlo dobre. Prvý tréning bol celkom dobrý, ale na konci sme mali smolu, pretože sa nám podarilo zajazdiť len jedno merané kolo. Začiatok druhého tréningu bol ťažký, ale potom už v suchých podmienkach bolo skvelé, že sme sa dokázali držať Red Bullu v troch koloch. Bol som prekvapený, keď som moje meno uvidel na 12. mieste. Teraz to však nič neznamená. Uvidíme, čo prinesie zvyšok víkendu."

00000358-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

Charles Pic: „Musím sa veľa učiť, takže dnešok bol pre mňa náročný. Dážď nám trocha prekazil plány, ale počas jázd na suchej trati sme získali zopár informácií, s ktorými môžeme začať pracovať. Môj prvý dojem z auta je veľmi pozitívny. Musíme zajazdiť tak veľa ako sa len dá. Dnes som nezajazdil toľko koľko som chcel, ale bolo to dostatok na to, aby sme zistili prípadné problémy s autom. Zatiaľ sa žiadne neobjavili, takže to je dobré. Dobrý začiatok a ja som celkom spokojný."

 

Williams

Pastor Maldonado: „Splnili sme väčšinu nášho programu a poobede sme si spravili dlhší stint. Auto sa správa dobre a ideme správnym smerom, ale zajtra uvidíme, kde skončíme v kvalifikácii."

Bruno Senna„Dnešné podmienky nám spravili menší škrt cez rozpočet, ale to asi každému. Poobede sme dokončili nejaké simulácie, aby sme získali viac informácií o správaní sa auta. Ešte stále sa učíme. Pokiaľ ide o rýchlosť, zajtra uvidíme, čo dosiahneme."

00000087-medium-motorsport-nextgen-auto-com.jpg

 

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri