Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Premiérové víťazstvo Tänaka na Sardínii

Sunday, 11. 06. 2017 - 14:39, Ľuboš Kašický   

Premiérové víťazstvo Tänaka na Sardínii

Estónec Tänak na forde udržal vedúcu pozíciu aj v záverečnej etape italskej rely na Sardínii. Vo WRC2 vyhral Čech Jan Kopecký na Škode Fabia R5.



Estónec Ott Tänak (ford) udržal vedúcu pozíciu aj v záverečnej etape italskej rely na Sardínii a zapisuje si premiérové víťazstvo v MS rely. Druhý len so stratou dvanástich sekúnd končí Jari-Matti Latvala na toyote a pódium doplnil Thierry Neuville s hyundaiom.

tanak-5.jpg

„Cítim sa fantasticky," hľadal slová nový víťaz v rely. „Dôjde mi to však určite až zajtra. Bol to ťažký víkend, ale prvá polovica sezóny sa vydarila. Máme nové auto a silný tím. Verím, že toto je prvé víťazstvo z mnohých ďalších." Estóncovi sebavedomie zjavne nechýba a dnes mu to naozaj vyšlo. Netlačil na hranu, ale udržal tempo i bezpečný náskok, ktorý znamenal nielen víťazstvo, ale aj posun na priebežne tretie miesto v šampionáte.

sar02.jpg

Ani raz počas víkendu nebol najrýchlejší na meranom úseku Latvala, no jeho toyota vydržala. Fín nerobil chyby a preto zaslúžene vezie druhé miesto. Navyše Toyota sa musí radovať z výsledku mladého Esapekku Lappiho, ktorý predviedol životný výkon a vezie nielen štvrté miesto v absolútnom poradí, ale v Power stage dokázal poraziť úplne všetkých a pripísal si ďalších päť prémiových bodov. O talente tohto Fínovi, ktorý si brúsil rohy na Škodovke, vieme. Zdá sa však, že Tommi Mäkinen vytiahol naozaj perspektívnu kartu. „Veľa som sa na posledných dvoch súťažiach naučil," skromne tvrdí Lappi. „Snažím sa zlepšovať každým krokom." No a zdá sa, že sa mu to darí, pretože z tabuľke MS z ničoho poskočil už na 11.miesto.

sar04.jpg

Hyundai vstupoval do súťaže ako hlavný favorit, no Hayden Paddon po včerajšej školáckej chybe poškodil auto a stratil vedúcu pozíciu. Dnes Novozélanďan chcel urobiť reparát a bol najrýchlejší v úvodnej ereske. Na predposlednom úseku však znova havaroval a definitívne sa porúčal. Farby tak obhajoval Neuville, ktorý síce dosiahol na pódium a znížil náskok Ogiera v MS o štyri body, no jeho ambíciou bolo víťazstvo. „Urobili sme, čo sa dalo, ale táto trať nám nesadla," uvažuje Belgičan. „Problémy s brzdami nás pripravili o víťazstvo, no z celkového pohľadu vývoja šampionátu nemôžem povedať, že to bol nevydarený víkend."

sar05-paddon.jpg

Úradujúci majster sveta a líder priebežného poradia, Sebastien Ogier, to však až tak pozitívne nevidel. „Pre mňa to nebol vydarený víkend. No čo už? Víťazstvo Otta je však odmenou pre tím," zakončil Francúz, ktorý radšej rýchlo letí domov za rodinou.

Copyright manufacturer;gm201708090.jpg

Čo dodať k Citroenu? Kris Meeke rozbil auto už v piatok. Craig Breen auto poškodil, no pokračoval s veľkou stratou, aby súťaž dokončil hlboko v tretej desiatke. Jediným slušným výsledkom je Andreas Mikkelsen, ktorý jazdil v Cittroene iba na skúšku, no postupne sa dokázal zrýchľovať a dokončil na prijateľnom ôsmom mieste. Pre ambiciózny tím s výborným autom je to však katastrofa a bude zaujímavé sledovať, ako na to vedenie tímu zareaguje.

sar01.jpg

Vo WRC2 si plný bodový zápis vezie Jan Kopecký s továrenskou Škodou Fabia R5, čo ho posunie v priebežnom poradí šampionátu na druhé miesto za tímového kolegu Tidemanda. Kopecký zviedol výborný súboj s Ericom Camillim, ktorý však štartoval mimo poradia WRC2 a teda body nezapisoval. Druhý na bodoch bol Veiby, ktorý na Kopeckého stratil viac, ako dve minúty.

Copyright manufacturer;2017008208al.jpg

V priebežnom poradí MS vedie stále Ogier (141 b.), no Neuville stiahol pár bodov (123) a tretí je už Tänak (108), ktorý o bod preskočil Latvalu (107. V Pohári značiek si kraľuje M-Sport (Ford), ktorý má už 234 bodov. Druhý Hyundai 194 bodov a tretia je Toyota s 143 bodmi. Nešťastný Citroen má iba 97 bodov. MS pokračujú na konci júna mimoriadne rýchlou poľskou rely v okolí Mazurských jazier.

res-leg3.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri