Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Prekvapivým víťazom na Azoroch Poliak Habaj!

Sunday, 24. 03. 2019 - 05:19, Ľuboš Kašický   

Prekvapivým víťazom na Azoroch Poliak Habaj!

Divoký Rus Alexej Lukyanuk znova nesklamal. Hneď po štarte do poslednej rýchlostnej skúšky „šiel cez strechu“ a stratil isté víťazstvo!!!

 

O rýchlosti ruskej rakety menom Alexej Lukyanuk nepochybuje asi nikto. Podobne, ako v prípade Krisa Meeka, aj Moskovčan strieda famózne okamihy s katastrofami a znova nám to predviedol v závere azorských pretekov, ktoré otvárali novú sezónu európskeho rely šampionátu.

low-alex.jpg

Až do záveru celej súťaže Lukyanuk (Citroen C3 R5) predvádzal výborný výkon a dominantne diktoval tempo. Ešte pri štarte do poslednej sekcie (zvyšné dve eresky) viedol pred Poliakom Lukášom Habajom (Fabia R5) o pokojných 43 sekúnd, no záver absolútne nezvládol.

low-press.jpg

Na predposlednej, štrnástej rýchlostnej skúške dostal pomalý defekt sa do cieľa 24 km dlhého úseku prišiel so stratou približne 1,5 minúty. To znamenalo stratu vedenia v priebežnom poradí. Do cieľa však zostávalo absolvovať ešte 21 posledných kilometrov a šanca zvrátiť situáciu stále žila. „Je to frustrujúce,“ roztrpčene krútil hlavou Lukyanuk a pravdepodobne s úplne stratil koncentráciu. Inak sa totiž nedá vysvetliť to, ako zatáčal do prvej zákruty poslednej rýchlostnej skúšky.

Ako vidíte na videu, tak Rus nepochopiteľne škrtol o vnútornú stenu zákruty a letel do kotrmelcov, ktoré totálne zničili jeho nové auto. V oficiálne správe sa niekto snaží situáciu upratať tým, že mu jazda na defekt v predošlom úseku poškodila brzdy, no (verte-neverte) názor si už urobte sami. Posádke sa, na rozdiel od auta, nič nestalo. A to je hlavné.

Poliak Habaj štartoval do záverečného úseku ešte pred Lukyanukom a o jeho havárii sa dozvedel ešte na trati. „Bola to najťažšia rýchlostná skúška mojej kariéry,“ povedal v cieli poľský víťaz, ktorý sa z toho ešte nevedel spamätať. „Stále tomu nemôžem uveriť. Po celý víkend sme išli v dobrom tempe. Základom úspechu bola jazda v prvej etape. Naše auto bolo fantastické. Ďakujem celému tímu za veľkú prácu, ktorú odviedli. Je mi ľúto Alexeja, no taká je už rely.“

low-habajj.jpg

Habaj (43 r) zvíťazil len o 8,4 sekundy pred skúseným domácim hrdinom Ricardom Mourom (40 r.). „Zaútočiť v závere bolo veľmi nebezpečné. Predovšetkým sme chceli dôjsť do cieľa. Veľa sme stratili v prvej etape a to rozhodlo,“ priznal Moura. Na treťom mieste došiel Angličan Chris Ingram (potvrdil čistý hetrik pre vozidlo Škoda Fabia R5). „Bol to veľmi náročný víkend. Urobili sme množstvo chýb a sme radi, že sme v cieli. Dnes sme navyše zle zvolili pneumatiky, no nakoniec to dopadlo celkom dobre,“ zhodnotil svoje prvé umiestnenie na azorskom pódiu Ingram.

low-mouraaaa.jpg

Európsky šampionát má pred sebou aprílovú pauzu, keď pokračuje až začiatkom mája (2.-4.5.19) druhým podnikom na Kanárskych ostrovoch. Lukyanuk má teda dosť času opraviť auto aj havarovanú dušu.

Výsledky 54. Azores Rally 2019 (po 15 RS, 223.93 km):
1. Łukasz Habaj (POL)/Daniel Dymurski (POL) ŠKODA Fabia R5 2h50m55.s
2. Ricardo Moura (PRT)/António Costa (PRT) ŠKODA Fabia R5 +8.4s
3. Chris Ingram (GBR)/Ross Whittock (GBR) ŠKODA Fabia R5 +42.2s
4. Bruno Magalhães (PRT)/Hugo Magalhães (PRT) Hyundai i20 R5 +1m29.0s
5. Ricardo Teodósio (PRT)/José Teixeira (PRT) ŠKODA Fabia R5 +1m46.1s
6. Marijan Griebel (DEU)/Stefan Kopczyk (DEU) Volkswagen Polo GTI R5 +2m12.5s
7. Alexandros Tsouloftas (CYP)/Antonis Chrysostomou (CYP) ŠKODA Fabia R5 +4m34.7s
8. Bernardo Sousa (PRT)/Victor Calado (PRT) Citroën C3 R5 +6m44.0s
9. Vojtĕch Štajf (CZE)/Veronika Havelková (CZE) ŠKODA Fabia R5 +10m10.7s
10. Paulo Nobre (BRA)/Gabriel Morales (BRA) ŠKODA Fabia R5 +11m40.9s
...
Víťazi ďalších kategórií:
FIA ERC2: Juan Carlos Alonso (ARG)/Juan Pablo Monasterolo (ARG) Mitsubishi Lancer Evolution X
FIA ERC3: Efrén Llarena (ESP)/Sara Fernández (ESP) Peugeot 208 R2
FIA ERC1 Junior: Chris Ingram (GBR)/Ross Whittock (GBR) ŠKODA Fabia R5
FIA ERC3 Junior: Efrén Llarena (ESP)/Sara Fernández (ESP) Peugeot 208 R2
Úplné výsledky si môžete pozrieť TU:

low-habaj-win.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri