Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Povinná ochrana hlavy pilota F1 od sezóny 2018

Thursday, 20. 07. 2017 - 11:53, Ľuboš Kašický   

Povinná ochrana hlavy pilota F1 od sezóny 2018

Na včerajšom stretnutí Strategickej skupiny bola najdiskutovanejšou témou ochrana hlavy, proti zavedeniu ktorej protestovalo 9 z 10 tímov. FIA to však presadila.


Pravdou je, že najzraniteľnejším miestom v súčasnej formule jeden je hlava. Jej ochrana je teda prioritou, no už viac, ako dva roky sa hľadá prijateľné riešenie. Po zavrhnutí štítu, ktorý by uzatvoril celý kokpit sa najviac pretriasala možnosť „halo", ako aj v ostatných týždňoch Ferrari testovaný rozšírený priehľadný štít.

ferhead.jpg

FIA považuje za potrebné konať a preto tlačí riešenie, že od sezóny 2018 sa bude používať ochrana kokpitu halo (viď. obrázok). Tento systém vlani testovali všetky tímy, no väčšina pretekárov s jeho zavedením nesúhlasí. Kritikov má však aj druhé riešenie. Ako teda ďalej? Po včerajšom stretnutí Strategickej skupiny pôjde na najbližší Svetový koncil (september) návrh, aby za do technických pravidiel zaviedol „halo systém".

ferhalo.jpg

Stálymi členmi Strategickej skupiny je šesť tímov, no na jednanie začali prizývať aj zvyšné štyri a okrem jedného tímu sa všetky zhodli na tom, že zaviesť „halo" nie je dobrý nápad. Prinajmenšom prichádza neskoro, pretože tímy už niekoľko mesiacov pracujú na nových monopostoch pre sezónu 2018. „Je to veľký problém, pretože už viac, ako dva mesiace staviame auto na rok 2018," krúti hlavou Christian Horner z tímu Red Bull Racing. „Ak s tým máme problém my, viem si predstaviť, ako to skomplikuje prácu v malých tímoch."

haashead.jpg

Okrem horúcej témy zavedenia ochrany hlavy sa včera znova jednalo o ďalšom vývoji motorov po roku 2020. Tiež o novom systéme prerozdeľovania peňazí, ako aj o marketingových možnostiach zlepšenia fungovania F1. Pochopiteľne detaily sa k nám nedostanú a preto nám ostáva iba viera, že veci sa začali uberať správnym smerom. Napokon, veď onedlho sa o tom budeme môcť presvedčiť sami.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri