Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

„Performance Factor“ naberá na dôležitosti

Monday, 07. 03. 2022 - 10:23, T. Szabosi   

„Performance Factor“ naberá na dôležitosti

„Performance Factor“, revolučná metodika klasifikácie áut predstavená v Hill Climb - pretekoch automobilov do vrchu, sa naďalej rozširuje a získava čoraz väčší počet ASN, národných šampionátov a súťažiacich.

Vo štvrtok 3. marca, sa v digitálnej podobe uskutočnil seminár venovaný „Pf“ (Performance Factor), na ktorom sa stretla takmer stovka účastníkov a zástupcov z nie menej ako 21 ASN, z ktorých 25 % bolo mimo Európy. Je to vynikajúci indikátor záujmu o koncept, ktorý je zásadne inovatívny a navrhnutý tak, aby bol vhodný predovšetkým pre amatérsky motoristický šport.

Pripomíname, že „Performance Factor“ je inovatívna metóda, ktorá kombinuje ľahko merateľné technické charakteristiky áut, aby im dala takzvanú hodnotu „Pf“, ktorá určí skupinu, v ktorej budú pretekať. Metóda je zatiaľ použiteľná pre takzvané „uzavreté“ autá (hlavne cestovné autá a GT), ale od roku 2023 sa plánuje jej rozšírenie aj na takzvané súťažné autá (prototypy a monoposty). Generovanie hodnoty Pf je rovnica medzi pretekárskou hmotnosťou auta (vrátane vodiča) a kombináciou parametrov motora, prevodovky, aerodynamiky a podvozku. Kalkulačka je dostupná verejnosti prostredníctvom webovej stránky ( www.fiaperformancefactor.com ), ktorá je voľne prístupná.

pf-website-0.jpg

V závislosti od získanej hodnoty „Pf“ sú autá rozdelené do jednej z piatich skupín, pričom skupina 1 združuje tých najlepších. Relatívna technická voľnosť, ktorú táto metóda ponúka, je pre konkurentov dokonalá, pretože môžu svoje autá vyvíjať podľa vlastného uváženia, v súlade so svojím rozpočtom, ale aj vynaliezavosťou, bez toho, aby museli dôsledne dodržiavať špecifikácie opísané na homologizačnom formulári alebo bez toho, aby si museli vybrať najnovšie modely áut.

Napríklad v Hill Climb väčšinu poľa vždy tvorili autá, ktoré prechádzajú tzv. druhou kariérou. Pf je preto skvelou príležitosťou pre konkurentov prispôsobiť a vyvinúť svoje autá pre špecifiká pretekov automobilov do vrchu. Príkladom toho je registrácia viac ako 3030 áut na stránke Pf. Okrem Majstrovstiev Európy FIA, Medzinárodného pohára FIA a Majstrovstiev FIA Hill Climb Masters už Pf prijali rôzne národné majstrovstvá ASN (Poľsko, Česká republika, Slovensko, Slovinsko, Belgicko, Španielsko, Libanon a Jordánsko) a kruh sa bude ďalej rozširovať. V nadchádzajúcich rokoch sa ráta najmä s Rakúskom a Chorvátskom, ako aj Nemeckom, aj keď v roku 2022 na len experimentálnej báze.

Seminár bol príležitosťou pripomenúť si základy konceptu a následne sa vyjadriť k niekoľkým zmenám vykonaným v predpisoch a vo vzorci, ktoré vedú k priradeniu hodnoty Pf pre každé auto. Tieto zmeny boli vykonané vo svetle „skutočných“ skúseností získaných počas prvého roku oficiálneho nasadenia metódy v roku 2021 na FIA European Hill Climb Championship. Hoci ide skôr o úpravu ako o veľkú zmenu, tieto aktualizácie budú vyžadovať, aby si vodiči, ktorí už získali technický list Pf pre svoje auto pred rokom 2022, nechali vygenerovať nový. Toto bude charakterizované kódom "Y3" spojeným s identifikačným číslom PF (ID-Pf).

Tibor Szabosi;asf-7282-6.jpg

Prezident FIA Hill Climb Commission Dušan Koblíšek, ktorý seminár otvoril, povedal: „ Performance Factor sa za posledných pár mesiacov osvedčil ako vo FIA Majstrovstvách Európy, tak aj v rôznych národných šampionátoch, vrátane mojej vlastnej ASN na Slovensku. Gordon Forbes a technické oddelenie odviedli pozoruhodnú prácu, podporovanú oddelením Hill Climb a Komisiou. Zjednodušiť komplikovanú technickú záležitosť pre tak širokú škálu áut, s akými sa stretávame v pretekoch Hill Climb, nebola ľahká úloha.

„Mať 21 ASN na našom webinári o tomto koncepte je dôkazom záujmu o Pf pre základné disciplíny a dúfam, že sa to v budúcnosti ujme v mnohých ďalších regionálnych, národných a zónových súťažiach. Tento úspech s autami kategórie 1 nás ešte viac povzbudzuje, aby sme od roku 2023 pokračovali vo vývoji Pf pre vozidlá kategórie 2 .

Záujemcov o detailnejšie informácie o seminári a zmenách PF by som rád nasmeroval na originálny článok FIA.

 

Webinar „Performance Factor“ - k dispozícii v pdf formáte

 

pf-car-with-pf-stickers-0.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri