Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Okrúhle víťazstvo Penskeho na ovale v Arizone

Wednesday, 03. 05. 2017 - 11:01, Ľuboš Kašický   

Okrúhle víťazstvo Penskeho na ovale v Arizone

Zatiaľ čo my sme sledovali prešovskú rely a po očku poškuľovali do Argentíny, kde sa jazdila piata súťaž šampionátu WRC, tak IndyCar si v Arizone struhla prvý oval sezóny.


A podobne, ako na predošlých pretekoch v Alabame, aj teraz sa radovali v tíme Rogera Penskeho. A nebola to obyčajná radosť, pretože Simon Pagenaud získal vo Phoenixe neuveriteľné 450 víťazstvo pre Team Penske (rátajúc všetky série) a jubilejné sté na ovale americkej formuly! Navyše aj Francúz Pagenaud zarovnal svoje víťazstvá na rovnú desiatku v IndyCar.

ari01.jpg

„Nedokážem ani povedať, aký som vzrušený týmto víťazstvom," vyznal sa 33-ročný Francúz. „Ovaly nie sú mojou špecialitou. Vyrastal som v Európe na motokárach a na ovaloch som začal jazdiť až ako 26-ročný. Tu sa jazdí úplne odlišne. Je to neskutočné, že som dokázal vyhrať. Posledných 50 kôl bolo najdlhších v mojom živote. Neustále som sa pýtal, koľko kôl ešte do konca. Bolo to stresujúce. Auto však bolo fantastické. Toto je moje naväčšie víťazstvo." Pagenaud je však až príliš skromný, pretože je to úradujúci šampión IndyCar a na ovale vo Phoenixe už vlani skončil druhý.

ari04.jpg

Preteky v Arizone nezačali najlepšie, lebo hneď po štarte došlo k veľkej hromadnej havárii. Najprv sa roztočil Rus Aleshin, do ktorého narazil líder série Bourdais a následne kolidovali aj Max Chilton, Graham Rahal a Marco Andretti. Prakticky desatinu pretekov potom odstraňovali trosky a jazdilo sa za safety carom. Reštart nastal až v 24 kole (z 250).

ari06.jpg

Zvyšok pretekov už taký dramatický nebol a SC muselo na trať už iba po havárii Takuma Sata v 135 kole. V tej dobe viedol Will Power, ktorý zaroloval do depa a o vedenie prišiel. Od 137 kola až do posledného 250 kola už potom viedol Simon Pagenaud. Power (rovnako z tímu Penske) druhým miestom doviezol tímu dabl.

ari08.jpg

Vďaka víťazstvu sa Pagenaud vyhupol do čela priebežného poradia. Doterajší líder Sebastien Bourdais, ktorý vypadol hneď v prvom kole, sa prepadol až na piatu priečku. Atraktívna a mimoriadne populárna séria IndyCar sa v máji už začína pripravovať na vrchol sezóny v Indianapolis. 13.mája sa budú jazdiť preteky na klasickej verzii okruhu a potom už prebehnú tréningy a kvalifikačné jazdy na slávnu päťstomíľovku, ktorá je na programe 29.mája 2017.

ariresults.jpg

ari03.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri