Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Ogier dýcha na päty Neuvillovi. Meeke havaroval!

Friday, 20. 01. 2017 - 20:07, Ľuboš Kašický   

Ogier dýcha na päty Neuvillovi. Meeke havaroval!

Druhý deň 85.ročníka Rallye Monte Carlo bol poriadne zradný a nie každý videl cieľ prvej etapy.

Po tragickom včerajšku dnes úvodná súťaž MS rely pokračovala šiestimi rýchlostnými skúškami. V mimoriadne zradných podmienkach, keď sa nečakane striedal ľad, sneh, asfalt a čľapkanica sa najlepšie zorientoval Belgičan Thierry Neuville, ktorý dokázal svoje ranné vedenie ešte zvýšiť z necelých osem na 45 sekúnd!

„Dopoludnia som sa naozaj cítil v aute veľmi dobre, hoci sme následne v servise urobili ešte nejaké korekcie nastavenia," pradie spokojne Neuville po prvej etape. „V rýchlych zákrutách nás trápila nedotáčavosť, lebo to bolo veľmi šmykľavé. Popoludní sme začali veľmi dobre, no naše nastavenie bolo na sneh a ľad, ktoré sa medzičasom zmenili na čľapkanicu. Preto sme tam stratili čas. V jednej s vláseniek poslednej eresky nám zhasol motor a stratili sme asi desať sekúnd, kým sme ho reštartovali. Nebol to teda najvydarenejší záver dňa, no sme spokojní, že sme udržali vedenie s takým náskokom. V Monte to však nikdy nemusí stačiť a vieme, že na nás zajtra budú zasa tvrdo dorážať Seb (Ogier) aj Ott (Tanak)."

mc09.jpg

Zatiaľ, čo Neuville vedie, tak po včerajšej smutnej udalosti Paddon v súťaži už nepokračoval a Hyundai má tak na trati iba dve vozidlá pilotované Neuvillom a Sordom, ktorý sa drží na peknom piatom mieste. Očakávalo sa, že dnes sa o slovo prihlási Citroen s Krisom Meekom. Ír však znova nesklamal svoju povesť rýchleho, no nespoľahlivého pilota. Na RS3, ktorá piatkovú sekciu začínala, sa posunul priebežne na druhé miesto, no nevydržal tam dlho. Už na štvrtom úseku zasa havaroval a je mimo hru! „Cesta bola úplne zľadovatelá, no vyzerala, ako sneh, ktorým bola poprášená," opisuje Kris Meeke. „Išli sme na päťke, alebo šestke, no to nie je dôležité. Bola to rýchla zákruta. Dostali sme šmyk. Hodilo nás to na násyp, otočilo a zlomil som pravú zadnú nápravu. Bola to moja chyba," priznáva nešťastná jednotka Citroenu.

cit-lefe-1leg.jpg

Po odstúpení Meeka, ktorý sa do bojov vráti v sobotu s veľkou stratou, sa hlavnými súpermi Neuvilla stali Ogier a Tanak na Fiestach. No aj majster Ogier mal hneď na RS3-ke problémy, keď vyletel z trate. „Stalo sa to na odbočke. Veľmi, veľmi sa šmýkalo. Išiel som azda 10 km/h, zatiahol som ručnú a nevošli sme s autom do zákruty," čudoval sa majster sveta jazdiaci na Wilsonovej Fieste WRC. Francúz sa však rýchlo prispôsobil podmienkam a postupne stiahol stratu a v závere etapy už figuruje na druhom mieste, tesne pred tímovým kolegom Tanakom, ktorému sa rovnako podarilo obstáť v náročných podmienkach.

mc08-ogi.jpg

Nad očakávania dobre si vedie zatiaľ Toyota, keď skúsený Latvala jazdí na štvrtom mieste (hoci so stratou cez dve minúty). „To je viac, ako sme čakali," smeje sa Tommi Makinen. „Viem, že auto je dobré, no nedokázali sme odhadnúť, ako rýchle bude v porovnaní s konkurenciou. Dnešný deň ma potešil." Druhé auto pilotované Hanninenom sa na šmykľavej ceste zviezlo mimo trať na RS5 aj figuruje na 22.mieste. „Išli sme dolu kopcom do šmykľavej vlásenky. Bolo neskoro na brzdenie a trafili sme malý strom. Chytili sme ho ľavým predným a zlomili sme tlmič," priznáva neradostne Juho Hanninen.

mc10.jpg

Vo WRC2 vedie skúsený Andreas Mikkelsen, ktorý figuruje celkovo na výbornom siedmom mieste. Honzo Kopecký s druhou továrenskou škodovkou je celkovo desiaty a druhý vo WRC2. Zo Slovákov nemáme nikoho na štarte (Martin Koči je v Monte tentoraz ako divák) a tak si povedzme, že Ondrej Bisaha so spolujazdcom Jiřím Hovorkom je zatiaľ na veľmi peknom 20.mieste celkovo a v triede RC2 to znamená desiatu priečku.

Zajtra na posádky v 2.etape čaká päť meraných úsekov s ostrými 122 kilometrami. Štartuje sa ráno o ôsmej.

Poradie po skončenej 1.etape Rallye Monte Carla 2017:
1. T. Neuville N. Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC 15:01.1
2. S. Ogier J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC +45.1
3. O. Tanak M. Jarveoja - Ford Fiesta WRC +45.4
4. J. M. Latvala M. Anttila - Toyota Yaris WRC +2:09.7
5. D. Sordo M. Martí - Hyundai i20 Coupe WRC +2:57.8
6. C. Breen S. Martin - Citroën DS3 WRC +3:04.1
7. A. Mikkelsen A. Jaeger - Škoda Fabia R5 +5:50.8
8. E. Evans D. Barritt - Ford Fiesta WRC +8:12.1
9. P. Tidemand J. Andersson - Škoda Fabia R5 +8:22.4
10. J. Kopecky P. Dresler - Škoda Fabia R5 +8:38.2
...
20.O. Bisaha J. Hovorka - (ICARI Rally Team) Ford Fiesta R5 +24:58.0

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri