Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Obzretie sa za úvodnou súťažou sezóny MRC

Wednesday, 06. 02. 2019 - 21:21, Ľuboš Kašický   

Obzretie sa za úvodnou súťažou sezóny MRC

Po zrušení tradičného podniku v Dobšinej využili príležitosť zasúťažiť si na zimnej súťaži v Levoči aj viaceré súťažné posádky z MSR. A bolo sa na čo pozerať!

 

Nadšenci automobilových súťaži z Levoče znova ukázali veľké srdce a po pozitívnych ohlasoch z predošlých dvoch ročníkov urobili znova peknú Minirally Levoču 2019. Tentoraz už tretí ročník súťaže v Levočských vrchoch otváral novú sezónu 2019 L Racing Minirally CUP-u a na štarte nás potešili aj také mená, ako úradujúci šampióni MSR Martin Koči s Radom Moznerom, či ex-šampióni Slovenska z kategórie Ďodi Béreš a Igor Drotár!

Tibor Szabosi;c30i6151-29.jpg

„Účasť špičkových slovenských posádok nás milo potešila a diváci si to aj poriadne vychutnali. Na štarte sme mali dokonca aj niekoľko vozidiel špecifikácie R5,“ tešila sa duša celého Minirally Cupu (MRC), Ferko Debnár.

Tibor Szabosi;asf-7363-9.jpg

Výbornú prácu odviedli usporiadatelia na čele s Petrom Hasajom, ktorí pripravili síce krátku, no peknú trať nad dedinou Torysky. Pôvodne jeden úsek sa rozdelil na dve rýchlostné skúšky o dĺžke približne 5,5 kilometra každý a po dve eresky sa zoradili do troch plánovaných sekcií. Ešte v piatok boli teploty pod nulou a všetky posádky si poriadne užívali sneh a ľad počas shakedownu. V deň súťaže (sobotu) sa však oteplilo a miestami trať pokropil aj dážď a vedieť o sebe dala aj hmla. To ovplyvnilo podmienky a z technických dôvodov boli nakoniec dve rýchlostné skúšky (RS2 a RS6) zrušené (voľný prejazd).

Tibor Szabosi;c30i6970-14.jpg

„Pôvodne sme plánovali túto súťaž o týždeň skôr, kedy boli ešte tuhé zimy. Počasie však ovplyvniť nevieme,“ smútil trochu Ferko Debnár, no aj napriek zhoršujúcim sa podmienkam sa súťaž vydarila veľmi dobre a posádky si štart naozaj pochvaľovali. „Klobúk dolu pred organizátormi. V daných podmienkach to vôbec nemali ľahké, no nakoniec všetko zvládli a určite sa sem radi vrátime aj o rok,“ dodáva Debnár.

Tibor Szabosi;c30i8378-15.jpg

Zimná Levoča sa tentoraz jazdila ako Voľný pohár a zároveď bola zaradená do MRC. Absolútnym víťazom sa stala posádka Jozef Béreš mladší s Lukášom Šintaľom na sedadle spolujazdca. Ich Škoda Fabia R5, s ktorou plánujú absolvovať celú nasledujúcu sezónu MSR, bola najrýchlejšia na všetkých odjazdených úsekoch a zaslúžene oslavovala. Na druhom mieste absolútneho poradia skončila ďalšia posádka SK DER Rally Teamu s Romanom Odložilíkom a Martinom Turečkom.

Tibor Szabosi;c30i9270-15.jpg

Najrýchlejšou posádkou MRC bola dvojica Matej Bartošík a Ján Pecník na Subaru (v absolútnom poradí im patrila siedma priečka). Druhou najlepšou posádkou MRC bola dvojica Tibor Kovacs a Patrik Kišidaj na Mitsubishi Lancer. Treťou Marek Pazderák a Paľo Klapák, rovnako na Mitsubishi Lancer (všetci trieda A4). V triede A3 vyhrala dvojica Tomáš Polovka a Dano Turcsányi (Seat Ibiza). V triede A2 bola najrýchlejšia posádka Bednár - Randóty na Mitsubishi Colt. V triede B2 zvíťazila dvojica Pochlopieň a Drewniak s Opelom Astra. Na Lade Samara si prvenstvo v triede A1 vyjazdila posádka Vancík a Pavlík.

Tibor Szabosi;asf-7373-8.jpg

Vráťme sa však k absolútnemu poradiu, kde sa na výbornom treťom umiestnil jeden z najlepších pretekárov v novodobej histórii slovenského automobilového športu, Štoffi Rosina, ktorý síce už nejazdí aktívne, ale vždy využije príležitosť dobre si zajazdiť. „V posledných rokoch som si rád zajazdil na Dobšinskej zime, ale keďže sa tento rok nekonala, tak som využil príležitosť zapretekať si v Levoči. Veľmi sa mi tu však páčilo,“ netajil Štoffi Rosina, ktorému tentoraz robil spolujazdca Martin Trenkler.

Tibor Szabosi;c30i6796-16.jpg

Na štvrtom mieste skončil Martin Koči s Radom Moznerom, ktorí pojali levočskú súťaž ako dobrú prípravu na nadchádzajúcu sezónu a do rely vyštartovali so svojim Mitsubishi Lancer Evo IX. Hneď za nimi, na piatom mieste celkového poradia, figuruje ďalšia legenda slovenského rely športu, Igor Drotár. Prešovčan spolu s Imrichom Ferenzom sedlali tiež Mitsubishi Lancer Evo IX a jazdu si poriadne vychutnali. „Škoda, že sa zmenilo počasie, no to nedokáže ovplyvniť nikto a podmienky sú pre všetkých rovnaké. Teším sa, že som sa mohol súťaže zúčastniť a dobre si zajazdiť. Klobúk dolu pred organizátormi, že dokázali pripraviť pekné preteky a zvládli to aj v takýchto ťažkých podmienkach,“ slovami uznania nezaprel v sebe veľkého športovca aj mimo kokpit Igor Drotár.

Tibor Szabosi;c30i7917-16.jpg

Na štart sa postavil pekný počet 66 súťažných posádok a do cieľa došlo nakoniec 54 posádok. Žiaľ, nedá sa vymenovať každá posádka, hoci každá by si to naozaj zaslúžila. Najlepšie je preto pozrieť si aspoň oficiálne výsledky, ktoré nájdete na tomto linku a rovnako tak našu foto galériu, kde určite nájdete aj tie svoje obľúbené posádky.

Tibor Szabosi;asf-7450.jpg

Tibor Szabosi;c30i6053-18.jpg

Tibor Szabosi;asf-7396-6.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri