Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Na šmykľavej vozovke opatrne s plynom

Monday, 28. 01. 2013 - 15:17, Martin Trenkler   

Na šmykľavej vozovke opatrne s plynom

Orechová Potôň, 28. január 2013 - Počas prvých hodín po čerstvej snehovej nádielke vzniká na cestách najviac dopravných nehôd. Keď nasneží, vozovka sa stáva nepríjemne šmykľavou, autá spomalia a na ceste sa začnú tvoriť kolóny. Na ceste tak musíte mať na pamäti dve veci - ako nedostať šmyk a pri tom bezpečne zvládnuť jazdu v kolóne. Andrej Korbel, inštruktor výcviku z Centra bezpečnej jazdy, ktoré pôsobí v areáli Slovakia Ring radí, ako zvládnuť spomínané situácie.

„Dôležitou zásadou bezpečnej jazdy na snehu je dodržanie dostatočného odstupu za vozidlom pred vami. Na ujazdenom snehu sa brzdná dráha predlžuje až trojnásobne," vysvetľuje Andrej Korbel.

p1170011.jpg

Inštruktori odporúčajú pracovať s plynom a brzdou veľmi jemne. Ak pri rozbiehaní na snehu začnú preklzávať kolesá, odporúča sa dať dole nohu z plynu a skúsiť rozbeh odznova, na druhom prevodovom stupni. Zníži sa tým krútiaci moment a vozidlo sa rozbehne plynulejšie. Prešmykovaním na mieste totiž zhoršujete vlastnosti cesty a sneh sa stáva ešte šmykľavejší. S volantom pracujte tiež opatrne. Každý prudký pohyb, môže spôsobiť šmyk zadnej nápravy.

Ak prechádzate do iného jazdného pruhu, včas použite smerovku a bliknite minimálne trikrát. V pripájacích pruhoch použite spôsob „zipsovania sa." Častokrát vznikajú kolóny úplne zbytočne, pretože sa vodiči nesystematicky radia do priebežného jazdného pruhu.
„Na zasnežených cestách nevychádzajte z vyjazdených koľajníc. Okolo nich sa nachádza nevyjazdená vrstva snehu, ktorá vás ľahko stočí do protismeru," pripomína Andrej Korbel.

„Stav pneumatík taktiež ovplyvňuje bezpečnosť na ceste. Pneumatiky s dezénom menším ako 4 mm nedokážu poriadne pretlačiť sneh a ohrozujú bezpečnosť. Skontrolujte si štítok z boku pneumatiky, ktorý udáva ich životnosť. Pokiaľ nájdete dátum v tvare 0109 (vyrobená v prvom týždni roku 2009) alebo starší, vymeňte ich za nové," odporúča Andrej Korbel.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri