Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Na Azoroch kraľuje Lukyanuk

Saturday, 23. 03. 2019 - 08:09, Ľuboš Kašický   

Na Azoroch kraľuje Lukyanuk

Po prvej etape ruská posádka Lukyanuk a Arnautov nenašla žiadneho vyzývateľa a je na najlepšej ceste obhájiť vlaňajšie prvenstvo.

 

Už o týždeň vyrazia slovenské posádky na Moravu, aby odštartovali slovenský rely „majstrák“. Iné si zasa zvolili za štart sezóny „zónový“ Eger. Neklamným znakom, že rely sezóna sa rozbieha je však aj tohtovíkendový podnik Majstrovstiev Európy na Azúrskych ostrovoch. Tentoraz, žiaľ, bez slovenského zastúpenia.

low001.jpg

Prvá etapa začala už krátkym úvodom vo štvrtok. Krátke eresky posádky iba zahrievali a rozdiely na časomierach neboli veľké. I tie však stačili na to, aby úradujúci šampión, Alexej Lukyanuk, vo všetkých úsekoch zvíťazil a naznačil svoje ambície. Rus cez zimu presedlal z Fiesty R5 na Citroen C3 R5 a vyzerá to, že mu „Francúzka“ padla do ruky. V piatkovom pokračovaní prvej etapy stratil iba jediný meraný úsek sa suverénne na druhé miesto odstavil aj domáceho špecialistu Ricarda Moura (Fabia R5). Čerstvý portugalský tridsiatnik (4.2.79) sa v priebehu etapy vyhováral, že sa mu šmýka, že nemá rytmus ani grip a 40 sekúnd straty po prvej etape je pre víťaza z roku 2016 (na domácej trati) ťažké porážka. Darmo sa potom v cieli tváril, že vlastne: „Nemali sme väčšie problémy a s tempom som spokojný.“

To Lukyanuk nemusel nič maskovať. Preletel etapou ako ruská snehová guľa (vyhral 9 z 10 meraných úsekov) a tvrdil, že sa dobre zabával. Ak mu to vydrží aj v sobotu v druhej etape, tak obháji vlaňajšie víťazstvo a vykročí úspešne aj za obhajobou majstrovského titulu.

lukyanuk01.jpg

Treba však priznať, že Lukyanukovi trochu pomohli aj súperi. Viac sa totiž čakalo od Bruna Magalhaesa (Hyundai i20 R5) a tiež od Mariana Griebela (Fabia R5). Nemec mal však hneď v úvode defekt a neskôr sa trápil s problémami bŕzd. Skúsený Portugalčan Magalhaes, ktorý tu vyhral v rokoch 2008, 2010 a 2017, sa však nevedel trafiť do nastavenia auta a navyše nevybral najlepšiu gumovú stratégiu. To sa podpísalo pod jeho nelichotivý výsledok v prvej etape.

moura01.jpg

Príjemne zasa prekvapili Poliak Lukáš Habaj a mladý Francúz Pierre-Louis Loubet (obaja na Škoda Fabii R5). Lepší štart mal Francúz, ktorý však v piatok urobil zopár menších chýb a pár stratených sekúnd ho z druhého miesta odsunulo až na štvrté. Jeho chybu využil Poliak, ktorý sa cez neho posunul na tretiu priečku. „Trochu som prekvapený našou pozíciou. Myslím si však, že nie je výsledkom problémov súperov, ale výsledkom nášho dobrého tempa. Podarilo sa nám dobre nastaviť auto a správne zvoliť pneu stratégiu,“ tvrdí Lukáš Habaj. Či to je tak, nám ukáže druhá etapa.

loubet.jpg

V sobotu sa začína pred desiatou dopoludnia a na posádky čaká „iba“ púť meraných úsekov. Tie však majú dokopy takmer rovnaký počet kilometrov, ako desať predošlých v prvej etape. Bude sa teda načo pozerať a môžeme sa ešte dočkať nejakých prekvapení.

leg1-res-2.jpg

Pre úplnosť dodajme, že v slabo obsadenej kategórii ERC2 vedie 50-ročný veterán Juan Carlos Alonso (Mitsubishi Lancer) a kategórii ERC3 drží tesné vedenie ďalší Španiel, Efrén Llarena (Peugeot 208 R2). Juniorke (ERC Junior) dominuje už zmienený Francúz Loubet.

Výsledky si môžete pozrieť tiež tu.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri