Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

MSR a SRP pred poslednou súťažou

Sunday, 01. 09. 2013 - 19:48, Martin Trenkler   

MSR a SRP pred poslednou súťažou

Otvorené Majstrovstvá Slovenska

Absolútne poradie
V rámci absolútneho poradia sa bojuje o maximálny 60 bodový prídel. Po zohľadnený tejto skutočnosti v priebežnom poradí seriálu majú šancu stať sa majstrom Slovenska - minuloročný majster Grzegorz Grzyb (RUFA Sport) z Poľska a slovenský jazdec Jaroslav Melichárek (MELICO Racing), ktorý o svoj prvý titul ešte len bojuje. A práve on je na tom zo spomínanej dvojice lepšie. Ak Melichárek aspoň raz vyhrá, je majstrom.

Tibor Szabosi;co8c2697-7.jpg

V prípade jedného tretieho miesta pri druhom ľubovoľnom horšom musí Grzyb oba dni vyhrať. Ak Jaro Melichárek obsadí jedno štvrté alebo piate miesto, potrebuje jeho poľský rival minimálne 1. miesto a 2. miesto.

Zaujímavé by to bolo, ak by na Košiciach dosiahol Melichárek aspoň jedno 2. miesto. V prípade plného Grzybovho zisku by mali obaja jazdci rovnaký počet bodov a o majstrovi by rozhodovali ďalšie, už zložitejšie kritéria podľa Ročenky SAMŠ. Zjednodušene povedané, ak Grzyb vyhrá po oba súťažné dni, Melichárek musí byť v oboch dňoch hneď za Grzybom na druhom mieste, aby bol titul jeho. V prípade Grzybovho „double" a horšieho výsledku slovenského jazdca titul obháji Grzyb.

Ak chce jazdec RUFA Sport-u pomýšľať na titul, potrebuje na Košiciach aspoň jedno druhé miesto ináč je z boja von. Tretie miesto momentálne pevne drží Jozef Béreš ml. (L Racing s.r.o.), ktorý už môže byť predbehnutý iba maďarským jazdcom Andrásom Hadikom, jazdiacim za slovenský XIQIO Racing team. Ten by ale pre postup na stupne víťazov musel minimálne jeden súťažný deň vyhrať, v druhom byť druhý a ešte čakať na umiestnenie Béreša. Bérešovi k potvrdeniu tretieho miesta v MSR stačí jedno druhé miesto, resp. ak Hadík 2x nevyhrá aj miesto tretie.

Tibor Szabosi;co8c3044-6.jpg

Trieda 2
V Košiciach sa poradie na čele meniť nebude, Majstrov SR v triede 2 je Jozef Béreš ml.

Trieda 3
Teoreticky sú ešte štyria kandidáti na majstra triedy 3 - český jazdec Jozef Semerád (PEVARacing) a traja Slováci - Vlastimil Majerčák (KL Racing), Mário Csente (Subaru Komárno Rally Team) a Tomáš Ondrej (CMM Media Sport). Ale v podstate má všetko vo svojich rukách český jazdec, ktorému k potvrdeniu titulu stačí dôjsť aspoň raz na treťom mieste, resp. vyhovuje mu aj prejdenie cieľom na šiestom mieste počas oboch dní. Obe možnosti rátajú s maximálnym bodovým ziskom Majerčáka. V prípade, že Majerčák 2x nevyhrá, sú nároky na Semerádovo umiestnenie oveľa benevolentnejšie.

V prípade, ak by jazdec Peva racing teamu nedokázal ani raz „dôjsť do cieľa", bude boj prebiehať medzi dvojicou Csente - Majerčák, pričom obaja majú skoro rovnaké šance. Majerčákovi by stačilo jedno víťazstvo, ak by Csente neobsadil 1. a 2. miesto.

Ináč povedané, ak chce Majerčák pomýšľať na titul, musí raz vyhrať alebo byť 2x druhý, ak chce Csente majstrovský titul, musí brať v jeden deň prvé a v druhý deň minimálne druhé miesto, ináč ostane titul v Semeradových rukách.

Tibor Szabosi;gh7p6213-1.jpg

Trieda 4
Majster vyhlásený nebude

Trieda 5
Majstrom teoreticky môže byť len Peter Deak (CMM Media Sport), ale ... Martin Kysucký jun. (FUCHS Racing team) a aj Roman Koňuch (Dumont Team) by museli štartovať na rovnakých vozidlách ako v Lubeníku a obaja by museli aspoň jeden deň dôjsť do cieľa. Poprípade by musel v tejto triede odštartovať nejaký nový jazdec a absolvovať celú košickú súťaž až do cieľa. To ale nie je všetko. Peter Deak sa musí tiež aktívne zapojiť do splnenia podmienok na dosiahnutie titulu majstra. Minimálne musí odštartovať do oboch súťažných dní a tiež musí bodovať v prípade dvojitého víťazstva Kysuckého alebo Koňucha. Cesty k titulu môže prekaziť aj maďarský jazdec Pryma, ktorý v prípade výrazného bodového prídelu, čo v tejto málo obsadenej triede nemusí byť po prejazde cieľom problém, môže prekaziť majstrovské ambície jediného kandidáta.

Tibor Szabosi;co8c3333-6.jpg

Trieda 6
Všetko rozhodnuté, Pavol Nagy jazdiaci za MR Autosport r.t. nenašiel tohto roku premožiteľa. Vždy keď došiel do cieľa, zvíťazil v svojej triede. Titul mal istý už pred Lubeníkom.

Trieda 7
Ak sa nájde nejaká nová posádka, ktorá absolvuje celé Rally Košice s vozidlom v tejto triede, bude majstrom Jozef Molnár (Aurora Košice).

Trieda 8
Aj v tejto triede budú Tomáš Konečný (Slovakia Rally Systém) a Juraj Kezsi (L Racing s.r.o.) pozorne sledovať, či im pribudne nejaký súper v zozname prihlásených na košickú súťaž. Ak nie, ich boj o titul skončí skôr, ako by mohol začať. Priebežne je na tom lepšie prešovský jazdec, ktorému k víťazstvu v tejto triede postačí jedno štvrté miesto.

Tibor Szabosi;co8c3399-7.jpg

Trieda 9
Podobne ako v triede 5 máme aj tu len jedného potenciálneho kandidáta na majstra - Daniela Matúša jazdiaceho za FAPS Racing. Zoznam podmienok je veľmi podobný ako v Deákovom prípade.

Trieda 11
Majster v tejto triede je už istý. Po odstúpení Igora Drotára v Lubeníku sa ním stal Jaroslav Melichárek.

Skupina F
Trieda F3
Majstrom môže byť iba Jozef Mizerák z MELICO Racing a to za predpokladu malého zázraku - štartu aspoň ďalších troch vozidiel v tejto triede, ktoré zároveň úspešne prejdú celú trať.

Historické vozidlá
Podobne ako v skupine F, víťaz jasný ale treba jazdcov. Aj keď tu ich je v porovnaní s „F-kom" viacej a pri niektorých by stačilo úspešne dokončiť aspoň jeden deň, pravdepodobne k naplneniu kritérií k vyhláseniu majstra nedôjde. A nezabudnime ani na nutnosť, čiže štart českého jazdca Aleša Mačalu, ktorý vedie túto klasifikáciu na súťaži v Košiciach.

Tibor Szabosi;co8c3653-1.jpg

Teamy
V teamoch to bude napínavé pravdepodobne až do poslednej chvíle - do skončenia poslednej RS na košickej rally. Situácia na čele je veľmi tesná L Racing s.r.o. A 176 a Melico Racing 173. Bojuje sa o 110 bodov. Šancu má aj Slovakia Rally Systém so 173 bodmi. Reálne to ale nebude, lebo aj keď už má vo svojej histórii niekoľko 80-bodových ziskov, nepredpokladá sa, že by obaja lídri tejto klasifikácie nezískali žiadne body.

Ťažko v tejto chvíli tipovať, kto má väčšie šance. Rozhodujúci bude fakt, či všetky nahlásené vozidlá dôjdu až do cieľa. Ak niekto zaváha, bude to asi rozhodujúca chyba.

Pri pohľade na doterajšie výsledky - Jaro Melichárek (ak nemal problém) vždy porazil „Dodiho" Béreša a naopak Jozef Mizerák bol vždy porazený Jurajom Kezsim (ak došiel). Čiže podľa toho by mali byť väčšie šance u Melico Racing, keďže na čele tabuľky sú väčšie bodové rozdiely ako v jej druhej polovici. Nahráva tomu aj fakt, že Melichárek, Mizerák a Béreš vždy tento rok došli do cieľa, pričom Kezsi už na troch podujatiach cieľovou rampou neprešiel.

Tibor Szabosi;co8c3080-4.jpg

Majstrovstvá Slovenska
V tejto klasifikácii len slovenských posádok už majú prvenstvo isté bratia Melichárkovci (MELICO Racing)

Slovenský rally pohár

Absolútne poradie
60 bodov v hre dáva príležitosť zabojovať ešte deviatim jazdcom. Reálne sa boj ale odohrá medzi Petrom Haluškom, Jozefom Kriškom a Jánom Kundlákom. Aj keď je momentálne na čele prešovská duo Haluška - Pavlinský, šance druhého menovaného nevyzerajú vzhľadom na škrtanie veľmi majstrovsky.

Kombinácii a možností je veľmi veľa, takže poďme postupne.

S pohľadu Halušku je všetko jasné - dve tretie miesta a titul je doma. Samozrejme postačia aj ekvivalenty (1.-9., 2.-5.). Pri Haluškovom zaváhaní, sa k slovu môžu dostať aj iní. A to hlavne Kriška s Kundlákom, ktorí majú v podstate rovnaký bodový zisk a rozhodlo by sa priamo na trati. Šance by sa otvorili aj pre Juraja Kožeja, ktorý by ale musel 2x vyhrať a dúfať, že ani Kundlák a ani Kriška neobsadia dve druhé miesta.

Trieda P1
V tejto triede je už rozhodnuté. Aj v prípade, že Tomáš Vrábeľ získa plný prídel bodov bude mať v celoročnom hodnotení len 99 bodov, čo nestačí na momentálnych 100 bodov Mariana Kekeňáka.

Jozef Pisch;1t1u8451-3.jpg

Trieda P2
Tu bude najväčší boj v SRP. Len momentálny 5 bodový rozdiel medzi Jurajom Kožejom, Jánom Kundlákom a Kamilom Švecom dáva vyrovnané šance pre všetkých týchto troch jazdcov. Všetci traja si v priebehu sezóny prerozdelili po dvoch víťazstvách. A to ešte pred nimi s 8 bodovým náskokom je Viliam Pavlinský, ktorý ale bodoval na všetkých podujatiach, pričom spomínané trio si už 2 nevydarené súťaže škrtli.

Trieda P3
Momentálne vedie Haluška pred Kriškom o 19 bodov, takže ani dve víťazstvá Krišku nemusia na jeho rivala stačiť. Haluška si môže dovoliť nechať svojho súpera vyhrať, ale musí dôjsť za nim na druhom mieste pre potvrdenia titulu majstra v tejto triede.

Takže, 39. Rally Košice nám už o chvíľu dá odpovede na všetky otázky a rôzne teoretické možnosti .... a spoznáme majstrov rally pre sezónu 2013.

Rastislav Bánoci
Rally komisia SAMŠ



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri