Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

MRC rastie a vyvíja sa

Tuesday, 04. 12. 2018 - 14:41, Ľuboš Kašický   

MRC rastie a vyvíja sa

Sezóna 2018 znova posunula Mini Rally Cup ďalej organizačne aj športovo. Zhodne sme to konštatovali na víkendovom slávnostnom ukončení sezóny v Hrádku pri Jelšave.

 

Stretnutie s dobrou rodinou je vždy príjemné. Vlani som sa v Liptovskom Hrádku prvýkrát dostal medzi zapálených relistov štartujúcich na úrovni amatérskeho Mini Rally Cupu a keď som dostal pozvanie prísť medzi nich aj na záver tohtoročnej sezóny, tak som dlho neváhal. Už len skutočnosť, že sa takmer všetci stretnú na jednom mieste, aby spolu oslávili svoju spoločnú vášeň pre spálené pneumatiky a vôňu benzínu je veľavravná. Títo ľudia to milujú! Robia to pre radosť. Čo môže byť lepšie?

img-0851.jpg

„Priebeh tejto sezóny prekročil očakávania s ktorými sme do sezóny vstupovali,“ hrdo priznáva duša MRC, Ferko Debnár. „Na začiatku sme vlastne ešte nemali ani definitívnu podobu kalendára, ktorá sa finalizovala až v priebehu sezóny. Tri podujatia boli dodané dodatočne.“ Zjavne to však nemalo vplyv na počet štartujúcich posádok. Tých sa v súčte všetkých tried MRC aktívne zúčastnilo 83. „Myslím, že svojou účasťou a prístupom dokázali, že sú spokojní a že majú o tento seriál záujem. Chceme, tak ako to máme v stanovách, aby MRC bola príprava pre pretekárov na vstup do vyššej úrovne pretekanie v SRP, či MSR. A myslím, že sa nám túto úlohu darí plniť.“

47317971wagner.jpg

Aj samotný Ferko Debnár si však uvedomuje, že je čo vylepšovať. „V tomto roku sme už pri každom podujatí mali jazdné výkazy. Súťaž pre každú posádku začínala výjazdom zo servisu, kde dostali jazdný výkaz a následne sme sa snažili dodržiavať všetky predpisy tak, ako sú zavedené vo vyšších súťažiach. Pravdou síce je, že sme mali zatiaľ iba vlastný jazdný výkaz, ktorý bol trochu jednoduchší. To však v snahe, aby bol posádkam zrozumiteľnejší. Nezodpovedal ešte presne forme, ktorá je podľa FIA, no zaviedli sme ho preto, aby si posádky zvykli, že súťaž nie je iba sadnúť do auta a mať tvrdú nohu, ale je to aj o dodržiavaní časov podľa jazdného výkazu a pravidiel. Od nasledujúcej sezóny 2019 už však zavedieme štandardne výkazy, aké sa používajú aj vo vyšších súťažiach, aby naše posádky pri prechode do vyšších úrovní boli dostatočne pripravené.“

mg-0855.jpg

Na slávnostnom ukončení MRC 2018 bol predstavený aj kalendár na nasledujúcu sezónu, kde sa znova objavujú podujatia na západe Slovenska a dokonca prvýkrát by sa mal tento seriál predstaviť aj za hranicami našej domoviny. „Na základe priebehu a výsledkov 2018 sa nám podarilo zvýšiť organizačnú aj športovú úroveň MRC,“ pokračuje Fero Debnár. „Dnes už máme potvrdený kalendár na novú sezónu (iba doladíme niektoré dátumy). Je to tým, že sme na nové tohtoročné podujatia mali mimoriadne kladný ohlas a sami usporiadatelia nás oslovili, že chcú v organizovaní súťaží pokračovať. Dokonca Rally Tribeč budeme v budúcom roku organizovať ako dvojdňové preteky. Jeden deň sa bude jazdiť mestský okruh a bude bodovaný ako samostatné preteky zvlášť. Na ďalší deň sa pôjdu klasické rýchlostné skúšky mimo mesta, ktoré budú tiež bodované ako samostatná súťaž. Ocenené pohármi však bude iba absolútne poradie, ktoré vzíde súčtom výsledkov za obidva súťažné dni. Takýmto spôsobom sa preteky MRC ešte neorganizovali a to je ďalší krok dopredu. S hrdosťou však musím spomenúť aj to, že jedno podujatie MRC sa v nasledujúcom roku prvýkrát odjazdí aj za hranicami Slovenska. V Apríli by sme mali štartovať na severe Moravy, v Kopřivnici.“

mg-0989.jpg

Pre napredovanie Mini Rally Cupu je dôležité aj to, že sa zmení jeho štruktúra. „Pred pár dňami som dostal z Ministerstva vnútra potvrdenú registráciu Občianskeho združenia Mini Rally Cup, čo náš seriál zasa organizačne posúva ďalej,“ dodáva Ferko Debnár. Členmi nového Občianskeho združenia sa budú môcť stať všetci účastníci seriálu. Ak si to teda zosumarizujeme, tak rok 2019 bude pre MRC ďalším dôležitým krokom vpred. Zmenila sa právna forma združenia, pribudnú nové jazdné výkazy, pribudne preskupenie posádok po jednotlivých sekciách a prvýkrát sa bude štartovať mimo územia Slovenska!

mg-0914.jpg

Vráťme sa však ešte krátko k práve skončenej sezóne a povedzme si, ako sa vlastne skončila. Odjazdilo sa sedem súťaží a 83 štartujúcich posádok bolo rozdelených do šiestich tried. Komu sa darilo najlepšie si môžete pozrieť nižšie.

Konečné poradie v jednotlivých triedach.
A1: 1. miesto Schwarzbacher – Janošiak,
2. miesto Jakub – Čižmár,
3. miesto Stoklas – Markovičová,

A2: 1. miesto Bednár – Radnóty,
2. miesto Zvalo – Hrčka,
3. miesto Turanský – Turanský,

A3: 1. miesto Polovka – Turcsányi,
2. miesto Pikula – Pikula,
3. miesto Baran – Hubka,

A4: 1. miesto Žiak – Krbyľa,
2. miesto Bartošík – Pecník,
3. miesto Kovács – Kišidaj,

Z5: 1. miesto Krajčovič – Lieskovec,
2. miesto Slavkovský – Medzihradský,
3. miesto Andrišek – Husenica,

Z6: 1. miesto Jurečka – Beťko,
2. miesto Ďurkovič – Kiškováčová,
3. miesto Fedorčák – Sopko

Najlepší juniori:
1. miesto Turanský Andrej,
2. miesto Kiškováčová Biba,
3. miesto Šimko Adrián.

Absolútne poradie:
1. miesto Bartošík – Pecník,
2. miesto Žiak – Krbyľa,
3. miesto Kysucký – Kysucká.

A úplne na záver ešte pridáme predbežný kalendár na sezónu 2019.

1. Zimná Levoča I. 25.-26. 1. 2019
2. Zimná Levoča II. 15.-16. 2. 2019
3. Kopaničiarska rally 5.-6. 4. 2019 Jablonka
4. MRC Kopřivnice 27.-28. 4. 2019
5. MRC Tribeč 18.-19. 5. 2019 (8.-9. 6.), Topoľčany
6. MRC Liptovské Sliače 21.-22. 6. 2019 (6.-7. 7.)
7. Záhorácka rally 19.-20. 7. 2019
8. MRC Liptov 7.-8. 9. 2019, Jakubovany

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri