Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Motocykle sa stávajú súčasťou sveta komunikujúcich vozidiel

Thursday, 08. 10. 2015 - 10:01, Public relations   

Motocykle sa stávajú súčasťou sveta komunikujúcich vozidiel

Motocykle sa stávajú súčasťou sveta komunikujúcich vozidiel: Honda, BMW Motorrad a Yamaha spolupracujú na ďalšom zvýšení bezpečnosti jednostopových motorových vozidiel.

Bordeaux, Francúzsko: Spoločnosti BMW Motorrad, Honda Motor Co. Ltd. a Yamaha Motor Co. Ltd. spolupracujú na rozšírení aplikácií spolupracujúcich inteligentných dopravných systémov (Cooperative-Intelligent Transportation Systems - C-ITS)v oblasti jednostopových motorových vozidiel, a spoločnepreto založili konzorcium s názvom Connected Motorcycle Consortium. Podľa dohody o spolupráci, ktorá bolavšetkými členmi ACEM z radov výrobcovpodpísaná v roku 2014, dôjde k zavedeniu funkcií C-ITS po roku 2020 (ACEM: Európska asociácia výrobcov motocyklov - European association of motorcycle manufacturers, www.acem.eu). S cieľom urýchliťtento proces sa uvedení traja výrobcovia rozhodli začať spolupracovať v oblasti C-ITS užteraz. 

Nadviazanie spolupráce bolo oznámené 6. októbra 2015 na Svetovom kongrese ITS vo francúzskom Bordeaux, ktorý je najväčšou svetovou akciou zameranou na inteligentné dopravné systémy a služby. Všetci traja partneri zároveň vyzvali ďalších výrobcov motocyklov, aby sa ku konzorciu pripojili, a prispeli tak k ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti jednostopových motorových vozidiel.
„S cieľom urýchliť vývoj bezpečnostných systémov, určených pre motocykle, chceme spolupracovať na podpore a úspešnej implementácii C-ITSv motocykloch a skútroch," hovorí Tetsuo Suzuki, prevádzkovýriaditeľ spoločnosti Honda Motor Co., Ltd. Takaaki Kimura, generálnyriaditeľ technologického centra, výkonný viceprezident a zastupujúciriaditeľ spoločnosti Yamaha Motor Co.Ltd.,k tomu dodáva: „Naše spoločnosti súužaktívnymi členmi konzorcia Car2Car Communication Consortium, v rámci ktorého spolupracujeme s výrobcami automobilov a nákladnýchvozidiel a s ďalšími zainteresovanými subjektmi na spoločných špecifikáciách a štandardoch.

62114-bmw-motorrad-honda-and-yamaha-cooperate-to-further-increase-safety-of.jpg

Uvedomili sme si však, že špecifické požiadavky motocyklov rámec tohto konzorcia presahujú. Logickým krokompreto bolonadviazať spoluprácu zameranú výhradne na problematiku súvisiacu s jednostopovými motorovými vozidlami."
„Naším cieľom je prispieť k včasnému a komplexnému využitiu spolupracujúcich ITS systémov v jednostopových motorových vozidlách, a prispieť tak k zvýšeniuich bezpečnosti.Vyzývame pretoďalšie spoločnosti, aby sa k nám pripojili," vysvetľuje Prof. Dr. Karl Viktor Schaller, výkonný viceprezident pre vývoj v BMW Motorrad.

Európska asociácia výrobcov motocyklov iniciatívu privítala
Antonio Perlot, generálnytajomník ACEM,k tomuuviedol: „Táto iniciatíva je plne v súladeso stratégiou ACEM pre oblasť bezpečnosti cestnej premávky a potvrdzuje ochotu motocyklového priemyslu podieľaťsa na zvyšovaní bezpečnosti jazdcov vývojom konkrétnych technológiína praktické použitie."

Technológie ITS prispejú k bezpečnosti motocyklov
Dobre premyslené a správne implementované ITS technológie ponúkajú potenciál pre ďalšie zvýšenie bezpečnosti, zabezpečenia a efektivity všetkých dopravných systémov, najmä v prípade motocyklov. Inteligentné dopravné systémy (Intelligent Transport Systems - ITS) vyžadujú integráciu informačných a komunikačných technológií pokrývajúcich dopravnú infraštruktúru, vozidláajichpoužívateľov. Základné aplikáciesa dnes používajúv navigačných systémoch GPS, kde dopravné informácie poskytované v reálnomčaseslúžia na voľbu optimálnej trasy alebo na upozornenie na zápchy na trase. Najmä v cestnej doprave dokáže vzájomná bezdrôtová komunikáciamedzivozidlami účastníkomcestnej premávkypomôcť pri koordinovanom a informovanom rozhodovaní o trase a umožňuje bezpečný pohyb v rušnom mestskom prostredí.

ITS technológie by mali významnou mierou prispieť k bezpečnosti prevádzky jednostopových motorových vozidiel. V neposlednomradevďaka nástrojomelektronickej komunikácie, ktoré umožniazdieľanie informáciímedzijazdcami a vodičmi ostatnýchvozidiel. Všetky tri spoločnosti už disponujúskúsenosťami s technológiami prepojených vozidiel z niekoľkých praktických testov, ktoré bolidoteraz v Európe realizované. BMW Motorrad spolupracovala s automobilkami a hlavnými dodávateľmi na projekte simTD (www.simtd.de), čobolrozsiahlytest prepojených vozidiel v reálnej prevádzke v okolí nemeckého Frankfurtu. Honda a Yamaha sa zúčastnili európskeho skúšobného projektu ITS technológií DRIVE C2X (www.drive-c2x.eu).

S ohľadom na problémy zistené pri týchto reálnych testochsa všetci traja výrobcoviateraz spoločnepokúsia vyhodnotiťprincípy spolupracujúcich inteligentných dopravných systémov (C-ITS) s dôrazom na zvýšenie bezpečnosti motocyklov. ITS systémy pre motocyklesabudúlíšiť od systémov pre automobily ITS systémy určené pre automobily nie je možné jednoduchopreniesť do motocyklov. Vzhľadom na obmedzenýpriestor musiabyťelektronické systémy menšie a musí byť odolnévoči vode, prachu a vibráciám. Kvôli odlišnejjazdnejdynamike motocyklov musí byťnavyšesoftvér a algoritmy upravené tak, aby reflektovali zvláštne požiadavky jednostopových strojov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri