Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Sebastian Vettel sa dominantným víťazstvom na Monze priblížil k titulu

Sunday, 11. 09. 2011 - 18:00, Eva Rihová   

Sebastian Vettel sa dominantným víťazstvom na Monze priblížil k titulu

Sebastian Vettel sa ladným spôsobom dostal k svojmu ôsmemu víťazstvu v sezóne 2011. Red Bull ukázal, že dokáže bojovať aj na tratiach, ktoré im nesedia. Potvrdilo sa to rovnako tu v Monze, keď Red Bull dominantne pokoril svoje papierovo slabé miesto.

11706.jpg

Jenson Button vyhral súboj s Fernandom Alonsom o druhé miesto, zatiaľ čo jeho tímový kolega Lewis Hamilton berie body za štvrté miesto. Hamilton strávil veľkú časť pretekov zaseknutý za skvele- brániacim Michaelom Schumacherom.

Mark Webber- Vettelov najbližší súper ešte pred víkendom, Veľkú cenu nedokončil, naopak, jeho monopost skončil v úvodných kolách v bariérach.

11712.jpg

Fernando Alonso po zhasnutí červených svetiel vyvolal v dave talianskych fanúšikov obrovské nádeje, po tom čo sa pôsobivým štýlom dostal zo štvrtého miesta na štarte do vedenia celých pretekov. Poleman Vettel bol na štate pomalý, a tak musel čeliť útokom zo strany Lewisa Hamiltona, v tom sa však na vnútornej strane trate objavil rútiaci sa Alonso. Vettel sa na moment dostal na trávnatú časť, druhú pozíciu, ale ubránil.

11702.jpg

"Krvipreliatie" v zákrute číslo 1 prinútilo riaditeľstvo pretekov vyslať na trať Safety Car. Domáci jazdec Vitantonio Liuzzi stratil kontrolu nad svojim HRT, dostal sa do hodín a na tráve už nedokázal monopost nijako ovládať,  a tak prišiel obrovský náraz do Nica Rosberga a rovnako do Vitalija Petrova. Rubens Barrichello a Kamui Kobayashi doplatili na mnohé úlomky , ktoré ležali v zákrute z dôvodu kolízie. Bruno Senna, Sebastien Buemi a Adrian Sutil aby sa vyhli celej situácii, museli nepríjemným spôsobom prejsť šikanu cez štrkovú zónu.

11703.jpg

11713.jpg

V štvrtom kole po reštarte pretekov, nič netušiaci Hamilton ostal prekvapený z útoku Michaela Schumchera, ktorý si po štarte so svojim Mercedesom prerazil cestu až na štvrtú priečku, a napokon aj tretiu "uchmatol"  z rúk britského pilota. V rovnakom čase sa posúval Mark Webber na 6. miesto pred Jensona Buttona. Obaja po štarte stratili svoje pozície. Ale keď sa  so svojim Red Bullom len o kolo neskôr snažil zaútočiť v šikane č. 1 na Felipeho Massu, Austrálčanove snahy na dobrý výsledok sa nadobro skončili. Webber sa pokúšal prilepiť na Massove Ferrari, napokon z toho vzišlo iba značne poškodené predné krídlo Marka Webbera, ktoré sa navyše zrolovalo pod monopost. Následoval už len náraz v slávnej Parabolica.

11716.jpg

Druhému Red Bullu sa darilo podstatne lepšie. Sebastian Vettel si svoju pozíciu získal späť hneď po reštarte. Učinil tak v piatom kole v šikane Roggia, aj napreik tomu, že sa ocitol Nemec dvoma kolesami na tráve, po tom čo sa ešte snažil Fernando Alonso brániť. Ďalej bol už Vettel nezastaviteľný. Rútil sa okruhom Monza s pohodlným náskokom 15tich sekúnd takmer celý priebeh Veľkej ceny. K dobru si tak pripísal ďalšie cenné víťazstvo.

11704.jpg

Práve Alonso sa ocitol aj pod tlakom Michaela Schumachera a Lewisa Hamiltona, ale skutočne len na chvíľu, pretože spomínaná dvojica sa zamestnávala navzájom. Úžasná rýchlosť Mercedesu na rovinkách a niekoľko skvelých defenzívnych manévrov zo strany Schumachera, držali Hamiltona v šachu, aj napriek Britovým neúnavným snahám. Bojujúca dvojica sa, ako to už býva zvykom, oberala navzájom o dobré časy, a tak netrvalo dlho a McLaren Jensona Buttona bol na dohľad dvojici. Čo sa dlho nedarilo Hamiltonovi, to pomerne rýchlo a úspešne dokázal Button. Využil situáciu, keď neočakávane zavrel Schumacher dvere Hamiltonovi v zákrute Curva Grande. Hamilton sa dostal mimo stopu, a to v zákrute Ascari bez problémov zobral do vlastných rúk tímový kolega.

11711.jpg

Majster sveta z roku 2009 mal tak čistú cestu k Fernandovi Alonsovi, ktorého predbehol krátko po druhých pitstopoch, keď malo Ferrari fernanda Alonsa slabší výjazd z prvej šikany. Hamilton nakoniec pokoril Schumachera využitím Ascari DRS zóny v 27.kole, a tak začal svoju vlastnú honbu za už pokoreným Alonsom. Oba monoposty si boli skutočne na dostrel, to bolo však už posledné kolo. Španiel Alonso teda uhájil aspoň tretie miesto pre Scuderiu Ferrari a pre temperamentných talianskych tifosi. Druhé Ferrari vedené Felipem Massom videlo šachovnicovú vlajku na 6.mieste za Schumacherom. Slušný výsledok vzhľadom na kolíziu, ktorú mal Brazílčan v úvode s Webberom.

11714.jpg

Sergio Pérez  jazdiaci so stratégiou na jednu zastávku, vyzeral na 7.mieste sebaisto, potom však prišlo zlyhanie prevodovky na jeho Sauberi, čo znamená, že o ešte jednu priečku vyššie sa posunul Jaime Alguersuari, ktorý sa veľmi slušnou jazdou až z 18. miesta na štarte prepracoval k porcii bodov.

11710.jpg

Di Resta, Senna, Buemi, všetci postihnutí kolíziou z prvého kola, napokon skončili Veľkú Cenu Talianska na bodoch. Dobrý štart a bezpečný prejazd cez chaotickú situáciu v úvode to nádejne vyzeralo pre Williams Pastora Maldonada. Ten však nemal dostatočnú rýchlosť na to, aby úvodné 6.miesto udržal. Stačilo to až na 11.priečku v cieli.

Popri zdržaniu Rubensa Barrichella a mnohým odstúpeniam počas pretekov, sa naskytla dobrá príležitosť pre Lotusy Heikkiho Kovalainena, Jarna Trulliho a Virgin Tima Glocka, aby si z Monzy odniesli prospešné výsledky, a to 13-te, 14-te, respektíve 15-te miesto.

11701.jpg

Výsledky VC Talianska 2011:

1. Vettel Red Bull-Renault 1h20:46.172
2. Button McLaren-Mercedes + 9.590
3. Alonso Ferrari + 16.909
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 17.471
5. Schumacher Mercedes + 32.677
6. Massa Ferrari + 42.993
7. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 kolo
8. Di Resta Force India-Mercedes + 1
9. Senna Renault + 1
10. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1
11. Maldonado Williams-Cosworth + 1
12. Barrichello Williams-Cosworth + 1
13. Kovalainen Lotus-Renault + 1
14. Trulli Lotus-Renault + 2 kolá
15. Glock Virgin-Cosworth + 2

Nedokončili ( v kole ) :

Ricciardo HRT-Cosworth 40
Perez Sauber-Ferrari 34
Kobayashi Sauber-Ferrari 23
Sutil Force India-Mercedes 11
Webber Red Bull-Renault 6
D'Ambrosio Virgin-Cosworth 3
Petrov Renault 1
Rosberg Mercedes 1
Liuzzi HRT-Cosworth 1

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri