Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Mikulášska Rally is life 2018 priniesla veľa

Tuesday, 11. 12. 2018 - 15:55, Peter Baran   

Mikulášska Rally is life 2018 priniesla veľa

Do Slušovíc vysielal SK DER Rally Team dve tradičné a jednu netradičnú posádku. Ambície tímu boli vysoké, výsledky sa očakávali hlavne od Romana Odložíka a Jožka Béreša. Premiéra Richarda Gondu v Mitsubishi Lancer Evo IX mala byť hlavne o zberaní skúseností a ponúknutí show pre tisícky divákov pri trati. Všetko sa ale trochu zamiešalo.

Tibor Szabosi

Roman Odložilík so svojim parťákom Martinom Turečekom začali súťaž s Fabiou R5 výborným spôsobom. Prvú sekciu, ktorú tvorili rýchlostné skúšky okolo dostihovej dráhy a „Fagus Lípa“, ukončili na výbornom druhom mieste so iba 4,1 sekundy na Tomáša Kostku v rovnakom vozidle. Roman jasne identifikoval drobné chybičky, ktoré ho pravdepodobne stáli priebežné vedenie. Uvedomiť si chyby a snažiť sa ich napraviť je základ úspechu. S týmto cieľom sa nastupovalo do druhej sekcie, ktorá bola pripravená na rovnakých tratiach. Podmienky sa zmenili a tým pádom bola nevyhnutná aj zmena stopy a štýlu jazdy. Aj napriek tomu dali Roman s Martinom na dostižke takmer identický čas. Vyťahané blato bolo príčinou, prečo sa na „Fagus Lípa“ o trochu zhoršili. Na posledný meraný úsek okolo dostihovej dráhy nastupovali so stratou 10 sekúnd na vedúceho Kostku. Strata síce väčšia, ale všetci vieme, že rely končí až v cieli. Chalani poriadne zatiahli, zajazdili najrýchlejší čas, ale ani to nestačilo. Romanovi Odložilíkovi, Martinovi Turečekovi a ich Škode Fabia R5 patrí celkové druhé miesto na Mikuláš Rally is life 2018.

Tibor Szabosi;c30i0052-17.jpg

Druhým adeptom na víťazstvo bol Jožko Béreš s Lukášom Šintalom na Fieste R5. Chlapci vsadili na to, že mokrá trať do ich štartu preschne a obuli tak „slicky“. Divácky atraktívna jazda bokom síce tešila všetkých okolo, nie však samotnú posádku. Po prvý dvoch rýchlostných skúškach prišli do servisu so stratou 34 sekúnd. Niekto v pozadí dal otázku, či sa oplatí vôbec pokračovať. Ak by pohľady chalanov zabíjali, zrejme by mu nestačilo sedem životov mačky. Roman Odložilík to zhrnul za celý SK DER Rally Team asi najlepšie slovami: „Kluci, ti diváci se došli na nás podívat, tak im udelejte parádní divadlo. Taktika „ideme na čas“ sa v tej chvíli zmenila na „ideme testovať a baviť divákov“. V rámci testovania sa zmenili nastavenia, obuli sa v tomto prípade takmer nezmyselné pneumatiky a išlo sa na vec. Testovalo sa, šmýkalo, točilo. Diváci sa bavili, fotili, tlieskali. Čas sa stal nepodstatnou veličinou. A výsledok? Ten nikoho nezaujímal...

Tibor Szabosi;c30i1100-11.jpg

Najväčším prekvapením celej Mikuláš Rally is life bol určite Richard Gonda s Erikom Gajdošom. Rišo sedel za volantom Eva prvý krát, pre Erika to bola absolútna premiéra na sedadle navigátora. Nikto od nich nič nečakal až do chvíle, kým neprišli na prvý servis. Štvrté miesto v triede a strata na prvého iba 10,5 sekundy. Výsledok, ktorý nečakal hádam nikto. A to sa Rišo ešte stále spoznával s autom a učil sa jazdiť podľa slov navigátora. Tretia rýchlostná skúška bola iba potvrdením, že Evo chalanom sadlo a ich doterajší výsledok nebol dielom náhody. Druhým najrýchlejším časom sa prebojovali na výborné tretie miesto triedy. Veľkou motiváciou bola iba 1,4 sekundová strata na druhého Barvínka. Vo štvrtom meranom úseku spravil Richard malú chybu, ktorá ho donútila cúvať. Aj napriek tomu skončil s piatym najlepším časom, druhé miesto sa mu však vzdialilo na 6,8 sekundy. Tu sa ukázal ako pretekár – srdciar. Do poslednej vložky vložil hádam všetko (a možno aj viac), čo vo svojej bohatej pretekárskej kariére nazberal. Výsledkom bol najrýchlejší čas triedy na poslednej rýchlostnej skúške. Čítate správne. Pri svojej premiére, s pre neho neznámym autom, s navigátorom – nováčikom sa Richardovi Gondovi podarilo vyhrať rýchlostnú skúšku v ozaj slušnej konkurencii českých a slovenských posádok. Rišovi s Erikom sa síce nepodarilo dostať na druhú priečku, na ktorú im chýbalo iba 2,7 sekundy. Ukázali však, že táto spolupráca nemusí byť márna. Ďodiho majstrovské Mitsubishi Lancer Evo IX je výborne pripravený kus techniky, ktorý, veríme, Richard ešte opáči v nejakej tej súťaži.

Tibor Szabosi

Mikuláš Rally is life 2018 priniesol strašne veľa. Okrem výbornej nálady si posádky SK DER Rally Teamu viezli domov poháre za druhé a tretie miesto. Nie síce tie, ktoré by človek pred začiatkom podujatia tipoval, ale nič to nemení na fakte, že všetci odchádzali spokojní. Roman a Martin s výsledkom, Ďodi s Lukášom s množstvom informácií a Rišo s Erikom si viezli obrovskú porciu zážitkov a skúseností a k tomu bonus, pohár za tretie miesto v triede.

GRATULUJEME VŠETKÝM, KTORÍ SA TEJTO KRÁSNEJ SÚŤAŽE ZÚČASTNILI a ĎAKUJEME divákom za skvelú atmosféru.

Tibor Szabosi;asf-6458-9.jpg

Peter BARAN, SK DER Rally Team

Celú galériu nájdete tu



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri