Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  IRC

Mikkelsen o Škode UK, sezóne 2011 a o tom, ako takmer skončil

Wednesday, 19. 01. 2011 - 06:01, Katarína Ďurecová   

Mikkelsen o Škode UK, sezóne 2011 a o tom, ako takmer skončil

Andreas Mikkelsen poskytol známemu britskému serveru Autosport skutočne dlhý rozhovor, v ktorom sa okrem iného rozhovoril o jeho názore na to, že ako Nór bude túto sezónu jazdiť za britský tím, o jeho cieľoch na Rally Monte Carlo a v celej sezóne a aj o tom, ako v roku 2008 takmer musel ukončiť kariéru a ako začínal takmer úplne odznova.

Čo si myslíte o kritike Škody UK, pretože neangažovala britského jazdca?
Andreas Mikkelsen:
„Pre nich je veľmi dôležité, aby dokázali v IRC bojovať o tie najvyššie priečky a problémom je, že žiadny britských jazdec na to nemá skúsenosti. Je tu niekoľko jazdcov, ktorí sa zúčastnili zopár podujatí IRC, ale žiadny z nich by nebol schopný bojovať o titul. IRC je medzinárodná séria a Škoda je medzinárodná spoločnosť, takže nevidím problém v tom, že Škoda UK nemá britského jazdca."

Václav Fiala;img-6821-2.jpg

Chcete si získať týchto kritikov svojimi výsledkami, ktoré získate aj pre Britániu?
Andreas Mikkelsen:
„Samozrejme, pokúsim sa pre Škodu UK získať tie najlepšie výsledky. Som veľmi šťastný, že za nich túto sezónu budem jazdiť a urobím všetko pre to, aby som im vrátil prejavenú dôveru. Všetkému dám 100 %."

Vzhľadom na to, že ste Nór, nie je pre vás trošku zvláštne pretekať za tím Škody UK?
Andreas Mikkelsen:
„Nie som prvá osoba v takejto situácii. John Haugland bol na tom podobne, myslím, že to bolo s tímom Škoda England na Rally GB dosť rokov dozadu. V Británii som absolvoval veľa rally a je to pre mňa druhý domov, takže pretekanie za tím Škoda UK mi nepríde ani trochu zvláštne."

Tibor Szabosi;co8c1326-2.jpg

Aké dôležité je pre teba pokračovanie v budovaní značky, ktoré začal Guy Wilks v minulom roku?
Andreas Mikkelsen:
„Samozrejme, Škoda robí tento program, aby pomohla propagácii značky Škoda a ja spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby som im pomohol dosiahnuť ciele, ktoré si určili. Dám tomu 100 %."

Ako prebehlo testovanie na Monte?
Andreas Mikkelsen:
„Všetko prebehlo dobre, strávili sme tam pár dobrých dní. Mali sme šťastie, že sme narazili na všetky rôzne povrchy, na ktoré môžete naraziť na Rally Monte Carlo a samotný test bol veľmi dobrý. V aute som a cítil dobre a dobrý pocit som mal aj z pneumatík. Takže všeobecný pocit je dobrý. Viem, že to nebude ľahké a že je to veľmi ťažké podujatie a podmienky sa tam neustále menia. Je to najťažšia rally sveta a ja tam budem štartovať prvýkrát, takže to rozhodne nebude jednoduché."

Tibor Szabosi;co8c1230-2.jpg

Je to prvýkrát, čo ste sedel za volantom Fabie Facelift?
Andreas Mikkelsen:
„Už predtým som sa zúčastnil na nejakých rally so Škodou, ale Monte bude moje prvé podujatie s autom Škody UK Motorsport tejto konkrétnej špecifikácie."

Na aký výsledok si na Monte trúfate?
Andreas Mikkelsen:
„Je ťažké to povedať; je tu rozdiel medzi mnou a jazdcami, ktorí v IRC nastupovali pravidelne a to je niečo, na čo musíme myslieť, keď sa vyjadrujeme o tituloch. Je tu veľa jazdcov, ktorí sa v IRC zúčastnia iba Rally Monte Carlo a chcú vyhrať, ale my musíme myslieť na body a na celú sezónu. Nechceme byť príliš vysoko v poradí za cenu toho, že nakoniec to skončí haváriou, musíme dokončiť toto podujatie a získať body, na ktorých potom môžeme stavať. Takže je ťažké to povedať, možno si trúfam na umiestnenie medzi prvými dvanástimi, ak sa ale vyvarujeme chýb počas rally, tak si myslím, že môžeme skončiť celkom vysoko."

Radek Vojtěchovský;img-6574-1.jpg

Čo vám poradil Marcus Gronholm ohľadne tohto podujatia?
Andreas Mikkelsen:
„Že je to zložitá rally a že neexistuje nič, žiadna magická formula, ktorou by sa táto rally dala charakterizovať a že proste neexistuje žiadna veľká rada alebo tip, ktorý by mi mohol dať. Teraz sa o tom dozvedám aj sám z prvej ruky a začínam zbierať skúsenosti. Keď sú ťažké podmienky a máte obuté snehové pneumatiky, tak si myslíte, že ste veľmi pomalý a že strácate čas, ale ide o to, že každému sa to javí úplne rovnako a vlastne je vaša rýchlosť dobrá. Takže proste nemôžete stresovať ohľadne takýchto vecí a proste sa iba snažiť pobiť s podmienkami vašou vlastnou cestou bez ohľadu na ostatných a bude to dobré."

Kde si myslíte, že budete túto sezónu najsilnejší a na ktoré podujatia sa najviac tešíte a prečo?
Andreas Mikkelsen:
„Veľmi sa teším na Barum Rally a taktiež na Škótsko a samozrejme na Cyprus, ktorého som sa zúčastnil minulý rok a veľa posádok ho vynechalo. Cyprus je veľmi dôležitým podujatím taktiež z toho dôvodu, že sa tu rozdáva dvakrát viac bodov a myslím, že ich tam získame skutočne veľa."

Luboš Kubele;mikelsen52-jpg.jpg

Kto si myslíte, že budú túto sezónu vaši hlavní rivali v IRC?
Andreas Mikkelsen:
„Jan Kopecký bude veľmi rýchly, taktiež Freddy Loix, hlavne na asfalte a taktiež aj Guy Wilks. Je tu ale veľa ďalších jazdcov, ktorí môžu urobiť dobé výsledky. Som si istý, že tu bude päť alebo 6 silných jazdcov bojujúcich o víťazstvá na každej rally, takže to bude veľmi ťažké. Myslím, že máme dobré šance na rally, na ktorých som už predtým pretekal."

Budete mať rovnaké auto ako Jan Kopecký?
Andreas Mikkelsen:
„Myslím, že áno. Samozrejme, on bude mať továrne auto, ale my budeme mať taktiež veľmi dobré auto. Malo by byť rovnaké, takže áno, myslím si, že budeme mať rovnaké autá."

Radek Vojtěchovský;img-6072-1.jpg

A budete mať možnosť mať toľko testov ako on?
Andreas Mikkelsen:
„To je ťažké povedať. So Škodou UK máme svoj vlastný testovací program, ktorý zahrňuje veľa testov a budem mať najazdených dosť kilometrov na to, aby som mohol súperiť s Kopeckým. Tým som si istý."

Ste v zásade skutočný továrny jazdec?
Andreas Mikkelsen:
„Keď sa pozriete na hlavný tím Škody, tak je tam Hänninen a Kopecký, ale okrem toho sa cítim ako jeden z nich."

Pavel Janiš;foto235.jpg

Hänninen a Meeke boli v IRC a potom prešli do WRC, je to aj váš zámer?
Andreas Mikkelsen:
„Áno, určite. Myslím, že úroveň konkurencie v IRC, pokiaľ ste za volantom auta špecifikácie S2000, je veľmi vysoká, taktiež môžete testovať toľko, koľko chcete. Ak sa chcete dostať do WRC, tak potom IRC je rozhodne najlepšie miesto ako odrazový mostík."

Nie je to trošku zvláštny pocit hovoriť a dostaní sa do WRC, keď ste už vo WRC pretekali a boli ste na prahu podpisu zmluvy s tímom Subaru na konci roku 2008?
Andreas Mikkelsen:
„Bolo to nešťastné, pretože Subaru nakoniec z WRC odišlo, ale ja som ešte stále veľmi mladý jazdec a mám pred sebou veľa rokov kariéry. To, čo sa mi stalo odvtedy (od tej záležitosti so Subaru), bolo všetko veľmi dobré, vrátil som sa do Subaru Cup auta do Nórska, začal som opäť odznova. Teraz, v Škode UK sa cítim ako oveľa dospelejší jazdec ako som bol v roku 2008 a som veľmi rád za to, ako to všetko šlo a za to, že môžem tento rok jazdiť za Škodu."

Martin Trenkler;_t183038.jpg

Čo sa stalo, keď ste sa v roku 2008 vytratili zo scény, prečo tomu tak bolo?
Andreas Mikkelsen:
„Môj otec bol veľkým fanúšikom rally a mňa a bol mojim hlavným sponzorom a tým mi veľmi pomohol, ale potom nastala kríza a už mi tak pomáhať nemohol. Taktiež si myslel, že je dobrý nápad, aby som sa postavil na vlastné nohy. Vtedy som bol z toho všetkého veľmi sklamaný, ale ako som už povedal, keď sa teraz obzriem späť, tak zistím, že som sa vďaka tomu veľmi veľa naučil. Počas Vianoc v roku 2008 som si myslel, že sa budem musieť vzdať rally a začať robiť niečo iné, ale potom som stretol Erica Veibyho, môjho nového manažéra a on mi pomohol začať od znova v Subaru Cupe v Nórsku v roku 2009 v úplne základnom aute. Myslím si, že teraz som už pripravený pretekať s najlepšími."

Ako veľmi frustrujúce bolo vrátiť sa o niekoľko krokov naspäť a snažiť sa dostať späť, kde ste boli tri roky predtým?
Andreas Mikkelsen:
„Samozrejme, že v tom čase to bolo veľmi frustrujúce, ale teraz som za to rád, lebo som sa ako človek naučil hrozne veľa vecí, že nedostanem všetko, čo chcem a že na všetkom musím veľa pracovať. To ma zmenilo aj ako jazdca a pozmenilo to aj môj jazdecký štýl. Teraz som oveľa viac hladný po úspechu. Trénujem oveľa tvrdšie aj so svojou mysľou a v zásade som oveľa viac dospelý."

Willy Weyens;wiwmikkelsen013.jpg

A nakoniec, aká je Fabia v porovnaní s Fiestou?
Andreas Mikkelsen:
„To je veľmi ťažké povedať. Riadiť Fabiu je fantastické, ale riadil som ju iba, keď mala obuté pneumatiky BF Goodrich, ale predtým s Fiestou som jazdil na pneumatikách Hankook a ten pocit je veľmi odlišný. Na konci začali byť pneumatiky Hankook skutočne výborné. Fabiu mám veľmi rád, najmä na asfalte. Myslím, že na šotoline sú tieto autá na rovnakej úrovni, ale na asfalte je na tom Fabia rozhodne lepšie."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri