Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Michelin budúci rok do WRC, Pirelli odchádza

Thursday, 02. 09. 2010 - 14:13, Katarína Ďurecová   

Michelin budúci rok do WRC, Pirelli odchádza

Vyzerá to tak, že WRC bude mať aj napriek snahám o umožnenie tímom vybrať si ľubovoľného dodávateľa pneumatík opäť jednotného dodávateľa. Jediným záujemcom o dodávanie pneumatík do seriálu WRC pre rok 2011 je totiž francúzska firma Michelin. Súčasný dodávateľ pneumatík - Pirelli prekvapivo končí, čo odôvodňuje tým, že sa chce na 100% koncentrovať na pneumatiky pre formulu jedna, kde bude budúci rok jediným dodávateľom.

Nick Shorrock z firmy Michelin sa ohľadne vstupu Michelinu do WRC vyjadril: „Hovorili sme so všetkými troma tímami a tie sa zaujímali o rôzne záležitosti. Jednou z nich bolo aj to, ako sa budeme správať k naším partnerom. Ak budeme mať budúci rok viac než jedného partnera, k všetkým budeme pristupovať absolútne rovnako a férovo. To je spôsob práce Michelinu. Je životne dôležité, že to takto bude, s nikým nebudeme zaobchádzať lepšie ako s ostatnými." Samozrejme, Shorrock hovorí o možnej domnienke, že francúzsky výrobca pneumatík bude skôr inklinovať k Citroenu. „Dni, keď to, že ste dodávali pneumatiky obyčajným autám na cesty znamenalo, že tú istú značku musíte podporovať aj čo sa týka pretekárskych áut sú už dávno za nami", hovorí o spojení Michelinu a Citroenu z minulosti Nick Shorrock.

Václav Fiala;img-4876.jpg

O tom, že Michelin sa už pripravuje na návrat do WRC svedčí aj to, že pneumatiky Michelin testoval Stéphane Sarrazin s autom Peugeot 307 WRC. Test sa uskutočnil na juhu Francúzska a na cestách Monte Carla a trval dva dni.

Čo sa týka Pirelli, tak odchod z WRC vysvetľuje šéf Pirelli Paul Henbry takto: „V decembri sme sa uchádzali o to, aby sme do WRC mohli dodávať pneumatiky ďalšie tri roky. To bolo zamietnuté a bolo nám ponúknuté jednoročné predĺženie kontraktu za rovnakých podmienok, aké sme mali pri súčasnom trojročnom kontrakte, čo pre nás bolo neprijateľné. Taktiež ide o súčasné pravidlá, v ktorých podľa nás nie sú o kontrolovaní dodávateľov a súťaživosti. Skúsenosti s pravidlami podobnými WRC máme z pretekov GT a bolo tam veľa problémov. Naše výhrady sme vysvetlili FIA a nedostali sme odpoveď, akú by sme požadovali.

Jozef Pisch;1t1u6648-1.jpg

Hembry ale taktiež povedal, že Pirelli nechce odísť zo sveta rally úplne: „Vždy sme boli nejakým spôsobom zapojení do tohto športu a chceme, aby to tak ostalo. Ostaneme v národných šampionátoch a taktiež sa obzeráme o možnostiach v IRC, kde môžeme nájsť tu správnu konkurenciu. Vyhrali sme rally Monte Carlo, otváracie kolo IRC, kde sme štartovali iba z jedným autom proti veľkému počtu rivalov, takže vieme, že sme konkurencieschopní."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri