Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Mexické double pre Volkswagen (+ video)

Tuesday, 11. 03. 2014 - 21:43, Katarína Ďurecová   

Mexické double pre Volkswagen (+ video)

Po double na švédskej rally zásluhou Jariho-Mattiho Latvalu a Andreasa Mikkelsena sa Volkswagenu Motorsport podaril rovnaký kúsok i v Mexiku. Tento krát si víťazstvo na svoje konto pripísal Sébastien Ogier, ktorý sa tak dostal do čela šampionátu. Druhý skončil jeho tímový kolega Jari-Matti Latvala, ktorý je na rovnakom mieste i v celkovom hodnotení. Tretí jazdec jazdiaci na Pole R WRC, Andreas Mikkelsen, skončil dvakrát mimo trať a nakoniec skončil bez bodu na 19-tom mieste.

Obaja jazdci Volkswagenu ešte podčiarkli svoju mexickú domináciu ziskom ďalšieho double, tento krát v Power Stage a pripísali si na svoje konto tri bonusové body v prípade Sébastiena Ogiera a dva v prípade Jariho-Mattiho Latvalu.

Copyright manufacturer;vw-20140307-1566-2.jpg

Sébastien Ogier si v Mexiku pripísal na svoje konto už 18-te víťazstvo vo WRC a vďaka maximálnemu možnému bodovému zisku z tohto podujatia (28 bodov) sa dostal na hranicu 63 bodov v šampionáte, kde na čele vystriedal svojho tímového kolegu Jariho-Mattiho Latvalu. Niet sa teda čo čudovať, že bol v cieli náležite nadšený: „Mexiko je krajinou presne pre nás! Mám rád miestnu rally a vypadá to tak, že i ona má rada mňa. Získal som tu svoje prvé víťazstvo ešte v JWRC v roku 2008, s Volkswagenom som tu vyhral minulý rok - a teraz som opäť na najvyššom stupienku. Je to vynikajúci pocit. Náš tím odvádzal počas celého víkendu výbornú prácu a Polo R WRC bolo opäť raz extra spoľahlivé a extra rýchle v extrémnych podmienkach. Po mojej chybe vo Švédsku som bol hladný po víťazstve, preto sme sa s Julienom (Ingrassiom) zdržali hocijakého riskovania v posledný deň rally; veľmi sme chceli vyhrať. A ani nemusím hovoriť, že som taktiež chcel získať body z Power Stage. Síce na ďalšej rally v Portugalsku budeme všetkým zametať trať, ale tieto body boli dôležitejšie ako čokoľvek iné," hodnotí Ogier, ktorý už myslí na ďalšie podujatie, kde sa mu v minulosti zatiaľ mimoriadne darilo. Portugalskú rally vyhral už trikrát.

Taktiež i Jari-Matti Latvala hodnotí Rally Mexico veľmi pozitívne. Fín síce prišiel o svoje vedenie v šampionáte, kde je momentálne druhý zo ziskom 60-tich bodov, ale i v tomto nachádza pozitíva: „Z druhého miesta som veľmi šťastný. V prvej etape som vyrážal na trať ako prvý, čo znamenalo, že sme boli ďaleko za lídrom súťaže a tak sme sa koncentrovali na zisk hocijakého pódiového umiestnenia. Rally Mexico je veľmi ťažká a náročná, ale Polo sa s vysokou nadmorskou výškou a stúpajúcimi teplotami vyrovnali znamenite a perfektnú prácu odviedol i celý tím, ta čo im chcem poďakovať. Pre mňa a Miikku (Antillu) bola toto zatiaľ najlepšia mexická rally. Absolvovali sme ju bez chýb a po prvý krát skončili druhí. V hodnotení sme na tom zhruba rovnako ako naši tímoví kolegovia, ale na rozdiel od nich v Portugalsku nemusíme čistiť trať."

Copyright manufacturer;vw-20140309-2030-2.jpg

Tretí jazdec Volkswagenu, Andreas Mikkelsen, síce na predchádzajúcej rally vo Švédsku dokázal získať prvé pódium, na tento výkon však nedokázal nadviazať. Prvé dve etapy skončil predčasne výletmi mimo trať, takže pozitíva na svojom výkone hľadá len ťažko i keď sa o to snaží: „Pre nás veľmi tvrdá rally. Dvakrát nedokončiť etapu nebolo práve to, s čím sme tu išli. Spravil som príliš veľa chýb. Vďaka práci mojich mechanikov som bol i tak schopný získať prá kilometrov skúseností z nedeľnej etapy Rally Mexico, či nám pomôže do budúceho roku. Celkovo sme sa tu toho veľa naučili, bohužiaľ tou ťažšou cestou. V najbližších dňoch budem moje vystúpenie detailne analyzovať a pripravím sa čo najlepšie na nadchádzajúcu rally v Portugalsku. Tam budeme silnejší a dúfajme, že sa v Portugalsku vrátime na pódium."

A ako hodnotí výkon svojho tímu a jazdcov šéf Volkswagenu Motorsport Jost Capito? „Double v takto náročných podmienkach a s prihliadnutím na nové pravidlá ohľadne poradia na štarte je viac ako sme od Rally Mexico očakávali. Klobúk dole pred Sébastienom Ogierom, Jarim-Mattim Latvalom a našimi technikmi a inžiniermi, bez ktorých by to nebolo možné. Predstavenie našich dvoch jazdcov bolo nepochybne mimoriadne, ale i tak sa jedná o tímový úspech. Či už to bolo šasi alebo motor, Polo R WRC bolo perfektne pripravené na ťažké podmienky. Šampanské dnes chutí výnimočne dobre, pretože víťazstvo v Mexiku je vždy trochu výnimočné. Je to prvá rally sezóny na šotoline a prakticky domáce podujatie pre Volkswagen. Koniec koncov, naše modely sú tu súčasťou scenérie. V Mexiku nám všetko vyšlo a my sme veľmi pyšní na to, čo sme tu dokázali."

Copyright manufacturer;vw-20140309-2043-2.jpg

Pre úplnosť je ešte potrebné dodať, že Volkswagen Motorsport týmto double zvýšil svoj náskok na čele šampionátu tímov. So 115-timi bodmi má po troch podujatiach už vysoký 55 bodový náskok pred druhým Citroenom Total Abu Dhabi World Rally Teamom. Volkswagen Motorsport II, za ktorý boduje Andreas Mikkelsen, je zo ziskom 28-mich bodov na piatom mieste.

Na záver si pozrite krátke video z dielne Volkswagenu Motorsport, kde Jari-Matti Latvala predvádza jeden z mexických zvykov; nutné dodať, že svojim špeciálnym spôsobom. Video je výstižne nazvané Polo Piñata:

Copyright manufacturer;vw-20140308-1906-2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri