Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Mercedes šokuje odchodom z DTM. Budúcnosťou je Formula E!

Tuesday, 25. 07. 2017 - 09:44, Ľuboš Kašický   

Mercedes šokuje odchodom z DTM. Budúcnosťou je Formula E!

V pondelok večer som v mailoch našiel prekvapivú správu. Mercedes oznámil, že odíde z DTM a presunie svoj záujem na perspektívnu Formulu Electric (FE).


„Naše roky v DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) budú v histórii Mercedesu navždy čnieť, ako výnimočná kapitola motoršportu," povedal hrdo športový šéf Mercedesu, Toto Wolff. Rakúšan následne vyjadril vďaku všetkým členom tímu Mercedes DTM a prehlásil, že značka sa bude až do konca svojho pôsobenia v sérii usilovať o víťazstvá a titul.

merc-dtm-547.jpg

Tomu, kto sleduje motoristický šport netreba vysvetľovať, že Mercedes je jednou zo základných ingrediencií úspechu nemeckej série cestovných vozidiel, ktorá je celé roky kvalitnejšia, ako samotné majstrovstvá sveta v tejto kategórii. Odveká rivalita medzi BMW, Audi, Oplom a Mercedesom vyplavila mnoho hviezd a pritiahla aj veľa ex-pilotov F1. Vyrovnané hviezdne súboje priťahujú divákov, ako magnet a preto je ohlásenie odchodu Mercedesu pre DTM veľká vec.

merc-3.jpg

Už pred asi dvoma rokmi sme sa dozvedeli, že strieborní pokukujú po formule budúcnosti (FE) a podľa prvých informácii mali svoj elektrický monopost nasadiť už v sezóne 2018/2019. Nakoniec sa ich vstup o rok oddialil, no perspektíva v tomto smere nepustí a Mercedes je ochotný obetovať (možno len dočasne) aj populárnu DTM, aby zachytil vývojový trend elektromobilov.

merc-eq-2016.jpg

„Mercedes-Benz bude v budúcnosti vyrábať automobily s elektrickým pohon pod známkou EQ," vysvetľuje viceprezident koncernu pre marketing, Dr. Jens Thiemer. „FE vnímame, ako významnú marketingovú podporu pre naše EQ technológie budúcnosti. Ako významný krok pri demonštrácii našej schopnosti vyrábať kvalitné výkonné elektrické pohony pre naše vozidlá."

merc-eq.jpg

O štart vo formule electric uvažujú napríklad aj vo Ferrari, a McLaren má už teraz zmluvu na výrobu výkonnejších batérií s dlhšou životnosťou. Mnohí preto nahlas špekulujú, že až FE vyrastie z plienok, tak bude alternatívou (ak nie úplnou náhradou) dnešnej formule jeden. Samozrejme, že to ešte „chvíľu" potrvá, no trendy vývoja automobilového priemyslu, ktorému autošport slúži, ako exkluzívne výskumné laboratórium, sú zreteľné.

merc-m82249.jpg

Mercedes vo svojom prehlásení oznámil, že v DTM dokončí túto sezónu a absolvuje aj tú nasledujúcu. Potom však svoje kapacity zameria na vstup do Formule E, kde by sa v štartovom poli mali jeho monoposty objaviť od sezóny 2019/2020.

fe-mex1.jpg

„Dnes je veľký deň, lebo môžem v rodine Formule E privítať Mercedes," radostne vyhlásil Alejandro Agag, zakladateľ a šéf FE. „Tento krok nám ukazuje, ako veľmi sa svet mení. Nielen motoristický, ale celý priemyselný svet. Formula E je stelesnením tejto zmeny a spoločne s našimi tímami a výrobcami budeme neustále posúvať vývoj technológií tak, aby sa autá s elektrickým pohonom stali dostupné pre širokú verejnosť."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri