Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Martin Koiš na Jahodnej: kto nebrzdí, ten prehráva

Tuesday, 11. 06. 2013 - 17:43, Martin Trenkler   

Martin Koiš na Jahodnej: kto nebrzdí, ten prehráva

Obdoba známejšieho pretekárskeho príslovia - kto brzdí, ten prehráva - mala pre skúseného Martina Koiša na Jahodnej opačnú príchuť. Výbornú sobotu vystriedala v nedeľu nehoda - po ôsmych rokoch bez škrabanca.

Aj taký je automobilový šport. Na okruhu by ste pri nedobrzdení vyleteli von a s veľkou pravdepodobnosťou dokrívali späť na trať, alebo ostali visieť v mäkkom prístelku zo štrku... V pretekoch do vrchu, a samozrejme aj v rally, je to trochu inak.

Tibor Szabosi;gh7p6931.jpg

Približne sto borcov na autách všakovakých tried skúšalo minulý víkend šťastie na populárnych pretekoch do vrchu pri Jahodnej za Košicami. Medzi nimi aj majster tejto disciplíny Martin Koiš na výkonnom Forde Fiesta v triede E1+2000. Po poruche na pretekoch v Ožďanoch vymenili Bánovčania turbo a skúsený Martin tak mohol zabojovať o vrcholné priečky. Sobota nič iné ani nenaznačovala: „V sobotu som sa neustále zrýchľoval a dostal som sa na čas, ktorý bol o tri sekundy lepší, než pred tromi rokmi s Focusom. Po nedávnej Rally Tríbeč som bol celkom rozjazdený a celú sobotu som si užíval," zhodnotil Martin prvý súťažný deň. Absolútne šieste miesto a druhé v triede za Poliakom Tomaszom Nagórskim (Subaru Impreza 4 turbo) bol skutočne dobrý začiatok. Ten však v nedeľu ukončila nehoda...

Tibor Szabosi;gh7p6986.jpg

„Ovládateľnosť tohto auta je trochu iná, než pomalšia Fiesta R2, na ktorej súťažím v rally. Ak chceš skutočne pretekať, viac sa narobíš, pretože pracuješ s obrovským výkonom," opísal Martin svoju kopcovú Fiestu. Čo sa teda stalo v nedeľu? „Nemám asi šťastie na nedele v slovenskom majstráku. Každú chvíľu prerušovali jazdy a neustále sme čakali kvôli rôznym komplikáciám, čo človeka pripraví aj o chuť pretekať. Tréningy však vyšli v poriadku. V ostrých jazdách som chcel byť v prvom úseku rýchlejší a v tretej zákrute som zvolil inú stopu; auto ustrelilo a v plnej šestke som vletel do zvodidiel. Vystúpil som z auta a myslel som si, že som prišiel o kolesá. Na moje prekvapenie bol narazený len bok auta," ozrejmil Martin svoj koniec na týchto pretekoch.

Tibor Szabosi;ibs4896.jpg

Aká je však história jeho nehôd v motoršporte? „Osem rokov som nemal nehodu. Predtým som havaroval pomerne často a v roku 2005 som si povedal, že už by aj stačilo. Tentokrát som to vyslovene prehnal," skonštatoval triezvo talentovaný pretekár z Bánoviec nad Bebravou.

Havárie patria k motoršportu, základ je - nerobiť z nich kariéru. Keďže nie je všetkým dňom koniec, môžu sa Martin aj jeho fanúšikovia tešiť na slávnu Dobšinú, v druhej polovici júla.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;ibs5550-1.jpg

Tibor Szabosi;ibs6102.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri