Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Lauda: Bernie je ako starý Enzo

Friday, 09. 10. 2009 - 07:14, T. Szabosi   

Lauda: Bernie je ako starý Enzo
Šéf F1 Bernie Ecclestone a trojnásobný majster sveta Niki Lauda sú priateľmi už vyše tridsať rokov. Brit bol kedysi v tíme Brabham šéfom rakúskeho pretekára a pozhovárať sa na rozličné témy dokážu do dnes...


Niki, dokázali by ste prekročiť hranice v prípade, ak by vás o to z pozície šéfa tímu požiadal Bernie?

Niki Lauda: Záleží na tom, čo by odo mňa chcel. Ak by ma požiadal, aby som narazil do múru v záujme víťazstva Piqueta seniora, tak by som mu povedal, aby išiel do riti!

Bernie Ecclestone: Niečo také by som od neho nikdy nežiadal!

Martin Trenkler;04sm-ecclestone-01.jpg

Prečo sa to teda stalo minulý rok?


Niki Lauda: Pretože sa časy zmenili. Ľudia pristupujú k situáciám inak. Kedysi ste opúšťali hotel kompletne zbalený, pretože ste netušili, či sa tam ešte vrátite. Riziko fatálnej nehody bolo obrovské a Formula 1 bola športom pre mužov. Nie pre slečinky.


A dnes?

Niki Lauda: Dnes začínajú všetci už ako deti v motokárach. Vo veku 19 rokov sú už v F1 a väčšina z nich ešte nemá charakter. Posledná fatálna nehoda sa zrodila v roku 1994, kedy zomrel Ayrton Senna. Dnes je bezpečnosť na vysokej úrovni, no aj preto sú chlapci mimo kokpitu na úrovni svojho veku - sú to deti.

Martin Trenkler;05hu-graphics-02.jpg

Ak sa ale všetko zmenilo, tak sa to musí týkať i šéfov tímov...

Niki Lauda:
Všetko sa zmenilo.

Bernie Ecclestone: Pretekári dnes nemajú rešpekt pred nehodami. Narazia do múru, otrepú sa a o dve sekundy na to zabudnú.

Niki Lauda: Bernie, myslíš si, že pred rokom niekto v Singapure podozrieval Piqueta z úmyselnej nehody?

Bernie Ecclestone: Nie. Nikto si totiž nemohol byť istý tým, že ak havaruje, tak vyhrá práve jeho kolega. Incident sa stal v prvej tretine pretekov a do konca sa ešte mohlo udiať tisíc vecí. Bolo to kompletne zbytočné riziko.


Prečo to teda Flavio Briatore urobil?

Bernie Ecclestone:
To absolútne netuším.

Martin Trenkler;05eu-briatorealonso-02.jpg

Je tlak na ľudí v F1 taký veľký, že sa uchyľujú aj k podobným veciam?


Bernie Ecclestone: Nie. Do kauzy bolo zapojených pár ľudí, ale nemožno generalizovať. Ak niektorí ľudia vykrádajú banky, tak sa nedá povedať, že všetci ľudia sú potencionálni lupiči.


Čo hovoríte na doživotný trest pre Flavia?

Niki Lauda: Tak to už jednoducho je. Nemožno porovnávať verdikty FIA s bežnými prípadmi. Majú svoju žltú knihu pravidiel, ktorá má viac ako sto rokov. Píše sa v nej, že ak niekto poruší kódex, tak je vylúčený z klubu. To nemá nič spoločné s bežným súdom.

Bernie Ecclestone: Každý člen nášho klubu pozná pravidlá a musí ich dodržiavať. Je to teda jednoduché.

Martin Trenkler;05hu-graphics-07.jpg

Kedy ste počuli o zinscenovaní nehody prvýkrát?

Bernie Ecclestone: Nelson Piquet mi to povedal v máji. Okamžite som išiel za Flaviom a opýtal sa ho na to, či je to pravda. Všetko poprel a označil to za absurdné. Veril som mu.


Flavio bol vašim priateľom. Ako ste teda vnímali celú kauzu?

Bernie Ecclestone:
Priateľstvo treba od takýchto vecí oddeľovať.

Niki Lauda: Odpoviem za Bernieho. Má veľké srdce, ale ak je niečo proti jeho záujmom a biznisu, tak na to nikdy nezabudne. Za také veci vás udupe. Ja jeho prístup rešpektujem. Doposiaľ som totiž stretol iba jedného človeka s rovnakým prístupom.

Martin Trenkler;06fr-graphic-09.jpg

Kto to bol?

Niki Lauda: Enzo Ferrari. Bol podobný. Na jednej strane bol veľmi emotívny. Bol to predsa typický Talian. Na druhej strane ale vedel byť chladnokrvným bastardom. Ja som zažil jeho obe stránky. Bernie je podobný ako starý Enzo.

Bernie Ecclestone: Ahá, takže podľa teba som chladnokrvný bastard!

Niki Lauda: Stop, nechaj ma to vysvetliť. Enzo miloval autá nadovšetko. Ak niekto išiel proti jeho zámerom, tak ho vylúčil. Okej, Bernie nie je chladnokrvný bastard, je to zmes srdečnosti a zarputilosti.


Vráti sa raz Flavio do paddocku?

Bernie Ecclestone: Ktovie? V tejto chvíli to vyzerá tak, že nie. Taký je verdikt.

Martin Trenkler;03hu-girls-02.jpg

Čo ak by vás požiadal o akreditáciu?

Bernie Ecclestone: Odmietol by som ju. Pokiaľ nedokáže, že je nevinný.


Dostane podľa vás šancu preukázať svoju nevinu?


Bernie Ecclestone:
Ak je nevinný, tak to dokázať určite môže.

Martin Trenkler;90at3884.jpg

Nepotrebuje F1 takúto pestrofarebnú osobnosť?


Bernie Ecclestone: Určite áno. Pred poslednou kauzou bol Flavio pre imidž F1 skvelý. Do paddocku dodával temperament a farby.

Niki Lauda: S tým plne súhlasím. Obklopovali ho krásne slečinky, ktoré dodávali F1 lesk. To ale nemá nič spoločné s tým, že zinscenoval nehodu v Singapure.


Ako ste mohli vy dvaja spolupracovať v rokoch 1978 a 1979?

Niki Lauda: Podvádzali sme!

Bernie Ecclestone: Nikdy!

Niki Lauda: Ale áno. Spomínam si na VC Švédska v roku 1978, kedy sme vyhrali so slávnym autom s ventilátorom (model Brabham BT46B).

Bernie Ecclestone: Stop. To nebol podvod. Jednoducho sme objavovali limity technických pravidiel. Ventilátor zakázali až neskôr a víťazstvo ti ostalo. Na tú dobu bolo toto auto jednoducho pridobré.

Niki Lauda: To je pravda. V tom čase som bol trochu hlúpy. Počas tréningu a kvalifikácie som jazdil s 200 litrami paliva, zatiaľ čo ostatní mali prázdne nádrže. Výsledkom bolo až 12. miesto na štarte. Výsledkom bol ale i fakt, že nikto nepoznal silu nášho auta. Ak by ju poznali, tak nám to zakážu už pred štartom.

Bernie Ecclestone: Ďakujem pán Lauda. Ľudia z iných tímov u nás vyzvedali, no keď videli náš kvalifikačný čas, tak stíchli. Netušili, že jazdíme s plnou nádržou.

Martin Trenkler;03marec.jpg

Niki Lauda od vás vždy požadoval status tímovej jednotky...

Niki Lauda: Kedy?

Bernie Ecclestone: No stalo sa tak v Rakúsku. Piquet bol mladý, ambiciózny a veľmi rýchly. Vtedy si za mnou prišiel a požiadal o status jednotky.

Niki Lauda:
To je pravda...

Bernie Ecclestone: Dnes ti ale môžem povedať, že som tak neurobil. Preto dostal Piquet lepšie pneumatiky!

Niki Lauda: O tom sme diskutovali často, ale veľmi konštruktívne. Zväčša jeden z nás uznal pravdu toho druhého. Nikdy sme na to nepotrebovali kontrakty.

Bernie Ecclestone: Nemali sme kontrakt?

Niki Lauda: Nie. Všetko čo Bernie povedal aj splnil. Bola to naša džentlmenská dohoda. Staré dobré časy.

Bernie Ecclestone: Presne tak.


Bernie, čo vás napadlo, keď vám Niki v Kanade v roku 1979 uprostred sezóny povedal, že chce skončiť?

BE: Nebolo tomu celkom tak. Povedal mi, že chce skončiť až po konci sezóny. Vravel som mu - musíš byť hlúpy. Ak chceš skončiť, tak to urob okamžite. Všetko ostatné nemá význam.

Niki Lauda:
To bol typický Bernie. Predtým som s ním bojoval šesť mesiacov o zmluvu a bolo to ako vojna. Ja som mu povedal, že ak mi nezaplatí toľko koľko chcem, tak odídem inam. Keď som ale potom hovoril s bossmi iných tímov, tak ma odmietli. Bernie s nimi totiž hovoril ešte skôr ako ja!

Martin Trenkler;04hu-graphic-03.jpg

Môže byť Niki vašim nástupcom?


Bernie Ecclestone: Nie, na to je príliš mäkký!


jäzva F1.sk, zdroj: f1.com, foto : Martin Trenkler







Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri