Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Kukučka s Vejačkom vyhrali rely vo Vranove

Sunday, 13. 08. 2017 - 18:13, Ľuboš Kašický   

Kukučka s Vejačkom vyhrali rely vo Vranove

Nadšenci z AMK Vranov nad Topľou Čemerné by radi vrátili vranovskú súťaž do oficiálneho rely kalendára. Tento rok sa jazdil rallyšprint ako voľná súťaž.


Tibor Szabosi;asf-2890.jpg

Ak si dobre pamätám, tak vranovská rely sa jazdila v rámci Majstrovstiev Slovenska v rely v rokoch 2003 a 2004. Vtedy tu vyhral Čech Vašek Pech a o rok neskôr zasa Poliak Lezsek Kuzaj. Miestni nadšenci z AMK Vranov nad Topľou Čemerné by radi vranovskú súťaž vrátili do kalendára a preto sa už vlani zaradili do nového Regionálneho Rally Pohára. Odjazdila sa tu posledná súťaž sezóny a víťazom sa stal Tomáš Ondrej.

Tibor Szabosi;c30i4178-6.jpg

Ani tento rok ambície Vranovčanov neklesli, no Rallyšprit vo Vranove sa jazdil ako voľná súťaž mimo oficiálny rely kalendár. Organizátori pripravili dva náročné úseky na východnej strane Slanských vrchov. Napriek avizovanému asfaltovému charakteru súťaže bol však prvý úsek skôr šotolinový, ako asfaltový a spájal Rudlov zo Zamutovom. Druhý úsek bol totožný s vlaňajším úsekom Zamutov - Dubník. Obidva úseky sa jazdili v oboch smeroch a tak na posádky čakali štyri rýchlostné skúšky v prvej dopoludňajšej a rovnaký počet v druhej popoludňajšej sekcii. Celková dĺžka meraných úsekov bola 36,8 kilometra, čo prekračovalo počet kilometrov pre súťaž zaradenú do RRP (maximálne 25 km).

Tibor Szabosi;asf-3116-1.jpg

Napriek tomu, že sa vranovská súťaž jazdila mimo všetkých kalendárov a uprostred horúceho leta, tak sa na štart postavilo viac, ako tridsať posádok. Medzi favoritov patrili jednoznačne posádky Ondrej - Gomori, ktorí tu vyhrali vlani a Kukučka - Vejačka, ktorí vlani skončili druhí. Posádky využili príležitosť zasúťažiť si a prišli si súťaž hlavne užiť. Ako sa im darilo?

Tibor Szabosi;asf-3024-1.jpg

Z víťazstva sa radovala posádka Tomáš Kukučka a Peter Vejačka z tímu KL Racing, ktorá so svojim Mitsubishi Lancer vyhrala všetky rýchlostné skúšky. „Boli sme prekvapení, že asfalt bol nakoniec vlastne šotolinou, ale ja mám rád takéto šmykľavé povrchy a nevadí mi, keď mi zadok lieta kade tade. Pustili sme sa do toho naplno od začiatku a pekne sme sa naháňali s Tomášom Ondrejom až kým neodstúpil. Potom sme si už len kontrolovali pozíciu a sme radi, že sme došli bez problémov do cieľa," neskrýval úsmev večný optimista Tomáš Kukučka.

Tibor Szabosi;asf-3128.jpg

Kukučkovým očakávaným rivalom bol Tomáš Ondrej (Škoda Fabia WRC). Rožňavčan však ešte v dopoludňajšej prvej sekcii zlomil záves pravého predného kolesa a musel predčasne zo súťaže odstúpiť. Na druhé miesto tak poskočil Ivan Mutňanský (Mitsubishi Lancer) a pekným vyrovnaným výkonom si už pozíciu udržal. „Súťaž bola naozaj ťažká. Takú som už dávno neabsolvoval. Na takejto šotoline som nejazdil hádam aj pätnásť rokov a tak som spokojný, že sme to zvládli," povedal v cieli Ivan Mutňanský (ICARI Rally Team).

Tibor Szabosi;asf-3057-1.jpg

Treťou posádkou v cieli bola nakoniec dvojica Marián Kekeňák a Zdenko Bystrán (tiež Mitsubishi Lancer). „Naozaj náročné preteky. Šmýkalo sa pekne. Ten druhý úsek bol poriadne rozbitý, no podmienky boli pre všetkých rovnaké, tak sme sa snažili nepoškodiť auto a odjazdili sme to ako dobrý test. Takže super," nesťažoval si v cieli ani Marián Kekeňák, ktorý na druhého Mutňanského strácal takmer tridsať sekúnd.

Tibor Szabosi;c30i4386-7.jpg

Zo súťažou sa okrem favorizovaného Ondreja predčasne lúčil aj veterán Jozef Béreš, ktorého zradila technická porucha na jeho Forde Sierra už na druhom meranom úseku. Najvážnejšiu haváriu mal Tomáš Manduľák, ktorý poriadne „pokrčil" svoj CitroenC2 R2, no posádke sa našťastie nič nestalo. Cieľ videlo nakoniec 21 posádok a v konečnom súčte tak môžeme povedať, že všetci došli v zdraví a súťaž si užili. Držme teda palce aj organizátorom, aby nedostatky ešte doladili a nakoniec sa im podarilo vrátiť vranovskú súťaž do slovenského rely kalendára.

vysledky-po-rs8-final.jpg

Tibor Szabosi;asf-3025-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri