Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Kopce, alebo rally, Martin Koiš?

Tuesday, 04. 06. 2013 - 09:59, Martin Trenkler   

Kopce, alebo rally, Martin Koiš?

Martin Koiš si plní svoj sen. Úspešný pretekár do vrchu má na konte už aj tri podujatia rally. Naposledy si vyskúšal Rally Košice minulý rok. Rýchlostné skúšky XIV. Rally Tríbeč neboli len skúškami, boli skôr maturitou. Jeho návrat bol radosťou z ďalšieho učenia.

Tibor Szabosi;ibs1574-2.jpg

„Tie prvé tri rýchlostné skúšky boli trošku náročné - musel som si zvyknúť na auto a na úplne iný štýl jazdenia. Po tom čase od Rally Košice je všetko pre mňa nové," priznal sa mnohonásobný majster pretekov do vrchu. S Fordom Fiesta R2 mohol v triede 6 bojovať o pódium. Najväčšou výzvou bolo prispôsobiť sa všetkému, o čom rally je. „Po prvom kole jázd sa obavy striasli a začal som si to užívať, začali sme sa aj zrýchľovať a približovať k špičke triedy 6."

Tibor Szabosi;ibs1572-2.jpg

V sobotu odstúpili skúsení Pavol Nagy/Pavol Kušnier a pre dvojicu Martin Koiš/Andrej Siska sa začala stíhacia jazda na vedúcu dvojicu Tábori/Kurti s výkonnejším Citroënom C2 R2 Max. Štrnásta rýchlostná skúška a technická porucha ukončila Martinovo snaženie. Ide sa domov, ide sa na kopce a verme, že čoskoro znovu aj na rally. „Prvýkrát som s niekým na rally bojoval a nielen so sebou. Dokázal som, že sa vieme priblížiť k skúsenejším jazdcom," dodal na záver svojho účinkovania talentovaný Bánovčan.

Tibor Szabosi;ibs2441-1.jpg

Vnúka sa otázka: rally, alebo kopce? Martin Koiš: „Rally je úplne iný štýl jazdy - chodí sa po zvlnenom povrchu, po štrku, menia sa druhy asfaltu, máte mokrú aj suchú trať, idete nielen na kopec, ale aj z kopca. Nič z toho na kopci nemáme, tam je všetko pomaly povysávané. Rally je v tom veľmi špecifická a láka ma častejšie viac, než kopce. Je to na improvizácii jazdca a ako sa dokážeš vysporiadať s podmienkami." Oproti kopcovej - takmer 600-koňovej Fieste je táto Fiesta R2 dieťatkom.

mg-9083.jpg

Aký je to však rozdiel pri tak odlišných disciplínach, ako sú kopce a rally? „Idem na pomalšom aute, ktoré ma núti ísť najlepšie ako viem, aby som sa dotiahol na nejaké výsledky," hovorí Martin a dodáva: „Kopcová Fiesta je silná a sú tam nejaké rezervy, pretože potenciál je obrovský a nemusím ho vždy využívať na 100 %. V skutočnosti sa na slabšom rally aute zabávam možno ešte lepšie, než na kopcovej Fieste." Prekvapivé? Áno, aj nie.

mg-9305.jpg

Aké sú teda ďalšie rally plány pre Martina Koiša? „Po každej rally som vždy presvedčený, že by som nič iné už ani nešiel. Všetko je však otázkou financií. Naši sponzori sú pripravení na najlepšie výsledky, ktoré dokážeme na kopci dosiahnuť," hovorí Martin. Z tohto pohľadu je jeho účasť na rally dôležitá, pretože si cibrí schopnosti, z ktorých vyťaží aj na kopcoch. Ako sám hovorí: „Jedna rally mi dá viac ako celá sezóna na kopci."

Tibor Szabosi;co8c8125-5.jpg

Na XIV. Rally Tríbeč štartoval aj Martinov otec Stano Koiš s novým spolujazdcom Zdenkom Rumanovským. Tí na svojom Ford Sierra Cosworth začali víťazstvom v triede historikov. Všetko fungovalo na jednotku, no od druhej rýchlostnej skúšky sa im na päty lepila smola; auto išlo miestami na tri valce. Na to, že Zdenko predtým nesedel v žiadnom pretekárskom aute, boli prvé tri skúšky (napriek technickým problémom) skvelé. V siedmej RS im však definitívne odišiel motor. Pre Koišovcov to možno nebol práve ideálny víkend so šťastným koncom. Očividne to nebude koniec ich účinkovania v tejto disciplíne... Rally šport je pre súťaživých ľudí, ako sú oni, je skutočnou vášňou a radosťou.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;ibs3201-2.jpg

Tibor Szabosi;co8c8101-10.jpg

Tibor Szabosi;co8c8677-3.jpg



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri