Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Keď spojenie „jazdí ako Fittipaldi“ zľudovelo

Monday, 12. 12. 2016 - 12:12, Ľuboš Kašický   

Keď spojenie „jazdí ako Fittipaldi“ zľudovelo

Božský EMMO má dnes 70 rokov! Vzdajme hold jednej z najväčších legiend autošportu - Emersonovi Fittipaldimu.

Staršia generácia to používa dodnes. Spojenie „jazdí ako Fittipaldi" v sedemdesiatych rokoch doslova zľudovelo a dosvedčovalo obľúbenosť pretekára, ktorý inšpiroval Sennu a bol rovnako slávny, ako jeho krajan Pelé.

1974-emo.jpg

Emerson Fittipaldi sa stal majstrom sveta F1 v rokoch 1972 (Lotus) a 1974 (McLaren). Neskôr pretekal v americkej IndyCar, kde sa stal šampiónom v roku 1989 (Patrick Racing)) a dvakrát triumfoval na legendárnej tehelni v 500 míľ Indianapolis (1989 - Patrick, 1993 - Penske).

fitti4.jpg

Emersonov otec, Brazílčan s italskými koreňmi, bol v Brazílii uznávaný motoristický novinár a komentátor. Mama (za slobodna Wojciechowska) je zasa ruská imigrantka z Petrohradu, ktorá má poľské korene. Emerson bol ich mladší syn, starší Wilson tiež jazdil F1, ale oveľa menej úspešne.

fitti10.jpg

Emmo Fittipaldi, ktorý ma detí, ako Michael Schumacher titulov a titulov F1 zasa Schumacher detí, vstupoval do formuly jeden v dramatickom roku 1970. V európskej F3, kam mu pomohol brat Wilson, predviedol talent a zakrátko ho chcel angažovať Frank Williams. Emmo sa však šiel poradiť ku Colinovi Chapmanovi a ten ho rovno posadil do svojho Lotusu v ktorom debutoval na britskej GP 1970 po boku Grahama Hilla a Jochena Rindta. Preteky vyhral Rindt a Fittipadli dojazdil na ôsmom mieste!

fitti8.jpg

Už v nasledujúcich pretekoch na Hockenheime vybojoval štvrté miesto a prvé body! O mesiac neskôr sa však na Monze v kvalifikácii Rindt zabil. Lotus vynechal GP Talianska aj Kanady, no na Watkins Glen Chapman nasadil identické autá v akom zahynul Rakúšan, aby vyvrátil pochybnosti o bezpečnosti svojich monopostov. Fittipaldi preteky vyhral. Mal iba 23 rokov 9 mesiacov a 22 dní. V tej dobe bol tretím najmladším víťazom veľkej ceny a mal pred sebou sľubnú budúcnosť.

fittimiki15-woking.jpg

Prvý titul Fittipaldi vyjazdil na klínovom Lotuse 72 v sezóne 1972 a na tridsať rokov sa stal najmladším majstrom sveta F1. O primát ho pripravil až Alonso v sezóne 2005. V roku 1973 Lotus stále veril modelu 72, no na konkurenciu už prestal stačiť a Emmo titul neobhájil. Po pribúdajúcich nezhodách z Champanom odišiel do McLarenu, kde v sezóne 1974 pridal s novou M23-kou svoj druhý titul o ktorý však musel do posledných pretekov bojovať s Regazzonim na dvanásťvalcovom ferrari. Ani tento titul však neobhájil, keď ho v roku 1975 prevalcoval Niki Lauda.

fitti1.jpg

Potom prišiel šok, keď Emerson odišiel z McLarenu a prestúpil do národného tímu, ktorý viedol jeho o dva roky starší brat a financoval brazílsky cukrovar Copersucar. Najbližšie roky to však bola hotová katastrofa. Stále konkurencieschopný Fittipaldi utopil svoje šance na ďalšie tituly v nekonkurenčnom brazílskom projekte a po sezóne 1980 nenápadne kariéru v F1 ukončil. „Po havárii Piqueta a Jonesa v Montreale, kde sa zrazilo osem áut moja žena takmer dostala infarkt a ja som pochopil, že rodina je dôležitejšia," argumentoval svoj prechod z postu pretekára na post manažéra vtedy iba 34-ročný Fittipaldi.

fitti2.jpg

S krásnou Helenou, ktorá mu dala tri deti, sa však o dva roky neskôr rozviedol a netrvalo dlho, kým sa znova objavil v kokpite. Tentoraz otvoril druhú kariéru v americkej IndyCar, kde následne jazdil až do päťdesiatky. Aj tu bol úspešným šampiónom a víťazom Indianapolis až kým si v dvanástych pretekoch sezóny 1996 v Michigane nezlomil krčné stavce a niekoľko mesiacov sa zotavoval.

fitti12.jpgfitti11.jpg

Emmo je však mimoriadne populárna postava a stále si užíva popularity na celom svete. Naposledy sa za volantom objavil pred dvoma rokmi, keď mu počas MS vytrvalostných špeciálov tím AF Corse ponúkol možnosť odjazdiť preteky na Interlagose. A Emmo nesklamal. Do cieľa došiel, aj napriek veku 68 rokov, na peknom šiestom mieste.

fitti3.jpg

Dnes Emerson Fittipaldi oslavuje 70 rokov a zbiera ocenenia svojej výnimočnej kariéry. S treťou ženou Rossanou, ktorú si v roku 2012 vzal po jedenásťročnej známosti, majú dcéru Viktóriu a malého Emersona s ktorým otec jazdí na preteky a na sociálnych sieťach sa právom chváli jeho úspechmi. Je teda celkom možné, že o necelých desať rokov sa do F1 znova vráti meno Emerson Fittipaldi.

fitti9.jpg

fittimiki15.jpg

fitti6.jpgfitti5.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri