Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Jasné víťazstvo Vettela

Monday, 27. 08. 2018 - 14:18, Ľuboš Kašický   

Jasné víťazstvo Vettela

Vo Ferrari po prázdninách nasadili nový výkonnejší motor a zdá sa, že v Mercedese majú o čom premýšľať. Hamilton v Spa na Vettela nestačil.


Zásadným momentom víkendový pretekov F1 bolo prvé kolo. Hneď v úvodnej zákrute kolidovalo niekoľko vozidiel a to značne ovplyvnilo neskoršie poradie. Najväčšiu haváriu spôsobil Nico Hulkenberg, ktorý zle odhadol situáciu a neskoro brzdil. „Zablokovali sa mi kolesá a už som letel na Fernanda," priznáva chybu pilot tímu Renault. Alonso následne zostrelil aj Leclerca a na trať muselo bezpečnostné vozidlo. Hulkenberg dostal po pretekoch trest desať miest na štarte v nasledujúcich pretekoch na Monze.

fstart.jpg

Do kontaktu sa však dostal aj Raikkonen (ferrari) s Ricciardom (redbull). Austrálčan optimisticky vrazil zozadu do ferrari a obaja museli neskôr s poškodeným autom odstúpiť. „Mal som poškodené DRS, ktoré sa samovoľne otváralo a zatváralo," konštatoval Räikkonen, ktorý sa ešte predtým s prázdnym kolesom prepadol na chvost štartového poľa.

me08-19.jpg

Skôr, než prejdeme na čelo pretekov, tak musíme vyzdvihnúť výkon Valtteri Bottasa (mercedes), ktorý štartoval zo sedemnásteho miesta a skončil štvrtý aj napriek drobnej kolízii so Sirotkinom (williams) na štarte. Fín dostal za tento kontakt „symbolickú odmenu" päť sekúnd, ktoré mu pripočítali k času v cieli. Tie však nič na poradí nezmenili.

f1k.jpg

Hamilton (mercedes) štartoval z prvého miesta a udržal pozíciu aj po prvej zákrute. „Neviem, či ma videl, no vytlačil ma doľava. Vedel som však, že moja chvíľa ešte len príde," konštatoval Vettel (ferrari). Vo výjazde z Eau Rouge bol síce vpredu stále mercedes, no Vettel bol rýchlejší a na rovinke Kemmel sa dostal do čela. „Zaútočil som na rovinke Kemmel. Vedľa sa však objavili aj obidve forceindie. Dopadlo to však dobre. Oddýchol som si, keď som do zákruty vchádzal ako prvý. Mali sme trochu menší prítlak a to sa ukázalo, ako kľúčové. Máme nový motor a trochu viac výkonu, čo nám pomohlo na rovinkách. Dnes nám všetko vyšlo," opisoval dôležitý moment pretekov Nemec.

fe03-29.jpg

Hamilton mal ešte jednu šancu po reštarte pretekov. „Kým som stačil zaútočiť, tak bol preč," konštatoval pilot Mercedesu, ktorý odjazdil 111 preteky za Mercedes a už má viacej štartov na konte za tento tím, než za McLaren (110).

me13-7.jpg

Zvyšok pretekov si už pretekári strážili pozície. „Lewis zatlačil ešte pred zastávkou v depe, no potom to už bolo jednoduché," radoval sa Sebastian Vettel z 52.víťazstva, ktoré ho definitívne zaradilo na 3.miesto historických tabuliek za MiSchumachera (91 víťazstiev) a Hamiltona (67 víť.). Štvrtý Alain Prost má 51 víťazstiev.

fe02-38.jpg

Zaujímavá je situácia okolo tímu Force India, ktorý bol po prevzatí novým konzorciom majiteľov vyškrtnutý z poradia a od belgickej grand prix vstupuje do hry s nulou ako nový tím. Piate a šieste miesto však znamenalo hneď osemnásť bodov a zaslúžený návrat do hry.

race-results-12.jpg

V šampionáte sa Vettel vďaka víťazstvu priblížil Hamiltonovi na sedemnásť bodov a pred domácou Monzou, kde by sme sa mali dočkať potvrdenia Kimi Räikkonena aj na nasledujúcu sezónu, je s novým silným motorom poriadne nabudený na víťazstvo. Jazdí sa teda v nedeľu druhého septembra o 15:10 hodine.

standings-11.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri