Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Igor Drotár o aktuálnej rely sezóne

Friday, 25. 08. 2017 - 08:08, Ľuboš Kašický   

Igor Drotár o aktuálnej rely sezóne

Býva zvykom, že počas horúceho leta sa na chvíľu zastaví aj svet automobilového športu. Treba sa nadýchnuť, vymeniť gumy, dotankovať, či inak povedané zhodnotiť doterajší priebeh sezóny. Využili sme tento time out aj my a vyspovedali sme legendárneho prešovského pretekára Igora Drotára.

Igora som zastihol tesne po návrate z dovolenky oddýchnutého, plného optimizmu a plánov do zvyšku rozbehnutej sezóny. V letnej pohode pri káve sme teda postupne začali rozmieňať aktuálnu sezónu na drobné. „Na túto sezónu som sa mimoriadne tešil," netají Prešovčan. „Ešte nikdy som počas mojej kariéry nemal možnosť štartovať s aktuálnym autom. Navyše sa mi podarilo začať spoluprácu s majstrovským tímom MM Rally Team Martina Markoviča. Dojednaného som mal aj nového spolujazdca, no ten na poslednú chvíľu nemohol a tak som vytvoril posádku s Tomášom Plachým."

Tibor Szabosi;g0022551.jpg

Majstrovstvá Slovenska odštartovali gemerskou súťažou v Rožňave. Pre Igora však nezačali najlepšie. Drotár hneď v úvodnom prológu ťukol retardér a dostal takmer minútovú penalizáciu, ktorá sa s ním viezla po zvyšok rely. „Povedali sme si, že nevadí. Koniec bude dobrý," nezaprie v sebe večný optimizmus slovenská rely legenda a pokračuje. „Zaujímavé však bolo zistenie, že ja pracujem inak, ako môj nový spolujazdec. Doteraz som bol zvyknutý, že spolujazdec napíše rozpis a potom ho spolu doladíme. Tomáš však pracuje inak. Čaká, že rozpis mu nadiktuje pretekár. Museli sme sa teda zladiť, no nakoniec to dopadlo dobre. Napriek penalizácii sme sa prepracovali do TOP10, takže to na premiéru nebolo najhoršie."

Tibor Szabosi;c30i2057-6.jpg

Druhou súťažou aktuálnej sezóny bola domáca Rally Prešov, kde Igor trate dobre pozná. „Tentoraz boli do súťaže zvolené úseky, ktoré nie sú mojimi obľúbenými. Premenlivé počasie navyše vyťahalo blato na cestu a poriadne sa šmýkalo. To všetko bolo náročné na rozpis." Posádka Drotár - Plachý si však z Prešova odvážala body za šieste miesto. „Na druhýkrát to bolo celkom dobré. Mal som z domácej rely dobrý pocit a s novým elánom a vierou, že sa to bude ďalej zlepšovať sme cestovali na tretiu súťaž do Popradu," vraví Igor. Lenže Rally Tatry je na rozpis ešte náročnejšia a práve ten bol slabinou novej posádky. „Prvý deň to išlo veľmi dobre. Druhý deň však boli rýchlostné skúšky náročnejšie na rozpis a tam sa ukázalo, že ten náš nie je celkom dokonalý. Tak som to cítil a už som mu veľmi neveril. Nakoniec som bol rád, že sme súťaž dokončili. Nemal som dobrý pocit, ale pekné šieste miesto znamenalo aspoň slušné body."

Tibor Szabosi;c30i0425-3.jpg

Štvrtým podnikom MSR bola rely medzi moravskými vinicami v Hustopečiach. Charakterom špecifické zradné eresky však vedia pekne rozladiť aj tie najlepšie posádky. „Celý víkend som sa nevedel dostať do tempa," spomína na moravské trápenie Igor Drotár. „Na shakedowne sme ťukli do tyčky v zákrute a na jej betónovom podklade sme zavadili otvoreným kolesom. Technický dôsledok na ďalší priebeh to nemalo. Chlapci pracujú absolútne profesionálne a auto rýchlo dali znova dokopy, no ja som zostal rozhodený. Nedokázal som sa toho zbaviť po celý víkend a moje trápenie sa bolo vidieť aj na výsledkoch. Cestou domov som o všetkom premýšľal a zvažoval, prečo to nefunguje, ako by som si želal. Ideálne je nájsť chybu v niekom inom, v aute, v spolujazdcovi, v systéme... Ale povedal som si, auto je super. Tím je perfektný. Najlepší s akým som kedy pracoval. Spolujazdec je, aký je, no chyba bude asi vo mne," vyhodnotil situáciu Igor. „Povedal som si, že chyby robím ja a musím ich odstrániť. Do Lubeníka sme tak išli s novým odhodlaním."

Tibor Szabosi;c30i8439-4.jpg

Charakterom je však lubenícka rely, ktorá bola piatym podnikom sezóny, úplne odlišná od Hustopečí. „Ukázalo sa tam, že vieme byť rýchli a ísť na špičke, keď rýchlostné skúšky nie sú náročné na rozpis. Prípadne je do nich lepšie vidieť, alebo si ich pamätám už z minulosti. V Lubeníku sme piatym miestom urobili zatiaľ najlepší výsledok v sezóne a to je pozitívne zistenie," uvažuje nahlas Igor Drotár. Po krátke letnej prestávke však sezóna MSR pokračuje už v úvode septembra premiérovou trebišovskou rely a finále príde o mesiac neskôr dvojkolom v Košiciach. V hre je tak stále ešte veľa bodov o ktoré chce posádka Drotár - Plachý zabojovať. „Uvedomujem si, že doterajší vývoj mojej sezóny je aj dôsledkom prechodu na nové auto, ktoré sa nedá oklamať a človek s ním musí poctivo najazdiť kilometre, kým sa mu oddá. Máme čo zlepšovať aj na spolupráci s novým spolujazdcom. V živote predsa nič nie je zadarmo. Takže nenariekam. Do zvyšku sezóny ideme zabojovať o čo najlepší výsledok. Tak, aby sme mali z toho čo najlepší pocit my v kokpite, ako aj celý tím skvelých ľudí, čo stojí za nami a ktorým aj týmto ďakujem za podporu."

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri