Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Hustopeče s Romanom, ale bez Ďodiho. Ako a prečo?

Thursday, 27. 06. 2019 - 13:34, Public relations   

Hustopeče s Romanom, ale bez Ďodiho. Ako a prečo?

15. ročník Agrotec Petronas Rally Hustopeče bol jedným z podujatí, ktoré bolo zapísané v dvoch šampionátoch. V Majstrovstvách v rely Českej, a rovnako tak Slovenskej republiky. Okrem krásnych tratí, neskutočnej atmosféry a šotolinových úsekov to bol hlavný predpoklad na to, aby sa na ňom predviedla špička z oboch krajín. A veru, tak to aj bolo. Divákom sa ukázali všetky zvučné mená tohto športu. SK DER Rally Team plánoval nasadiť svoje dve TOP posádky s vozidlami špecifikácie R5. Plán bol plán a bohužiaľ, od skutočnosti sa líšil.

Tibor Szabosi;c30i7282-14.jpg

Jozef „Ďodi“ Béreš s Lukášom Šintalom mali na tomto podujatí zbierať ďalšie dôležité kilometre na Škode Fabia R5. Keďže DER-áci disponujú iba jedným vozidlom R5, muselo sa ísť do prenájmu. Všetci spravili všetko presne tak, ako mali. Auto dohodnuté a potvrdené, termín testovania rovnako. Sú však veci, ktoré sa ovplyvniť nedajú. Necelé dva týždne pred samotným podujatím a len pár dní pred uzávierkou prihlášok prišla správa od prenajímateľa, ktorú celý tím prijal s malým zdesením. „Fabia nebude, musíme to zrušiť. Nevieme to zabezpečiť podľa dohody.“ Nikto nezvesil hlavu, práve naopak. Telefóny k uchu a pracovalo sa na 110%. Nájsť voľné auto, ktoré by bolo pripravené na tak náročné podujatie v tak krátkom čase sa jednoducho nepodarilo. A všetci dobre vieme, že ústupky sa v rely robiť nedajú, a už vôbec nie na Hustopečiach. Prišlo tvrdé, racionálne rozhodnutie. Odštartuje Roman s Martinom, tí to majú pekne rozbehnuté v českom majstráku. Ďodi s Lukim budú mať dosť času na prípravu na Prešov. Predsa len, je to ich prvá, zoznamovacia sezóna s R5-ťkou.

Tibor Szabosi;c30i8302-22.jpg

Roman Odložilík a Martin Tureček dôveru tímu využili do poslednej bodky. Pomyselná tabuľka spokojnosti mala tri základné stupne. Byť v desiatke najlepších – OK, spokojnosť. Dostať sa do TOP päťky – výborne, parádny výsledok. Získať pódium na Rally Hustopeče – to bude pekná a dlhá oslava. Aj keď chalani zvolili takticky veľmi rozumne opatrnejší, nie však pomalý začiatok súťaže, vo finále sa zaradili medzi špičku. Siedmy a deviaty najrýchlejší čas triedy 2 v prvých dvoch meraných úsekoch, priebežné šieste miesto v triede. Pred nočnými skúškami to bol výsledok, ktorý presne zapadal do tímových ambícií. Otázka však znela, ako to bude po tme. Roman tmu extra neobľubuje, ale čo mohlo byť ešte väčším problém, bolo štartové číslo 11. Kto bol niekedy na Rally Hustopeče isto vie, ako dlho sa dokáže vo vzduchu držať prach z vozidiel, ktoré sa dostali na trať skôr. A svetelné rampy, ktoré sú nevyhnutnosťou na rely špeciáloch, z toho prachu dokážu vytvoriť doslova nepriehľadnú stenu. Vietor síce pofukoval, ale zďaleka to nebolo pre Romana a Martina ideálne. Aj napriek týmto podmienkam dokázali zopakovať pekný výsledok, tentokrát v opačnom poradí. RS 3 desiate a RS 4 siedme miesto absolútne. Ten celkový sa síce zhoršil a znamenal osmičku, strata však bola minimálna. Dôležité je to, že SK DER Rally team získal tretie miesto v hodnotení Majstrovstiev Slovenska v rely za prvý, samostatne bodovaný deň.

Tibor Szabosi;c30i9183-23.jpg

Do dlhšieho dňa z dvojdňovky „vo viniciach“ sa nastupovalo v dobrej nálade. Ako keby všetci tušili, že sa tá osmička podarí značne vylepšiť. Chalani zatiahli poriadne už od samotného začiatku. Piaty najrýchlejší čas znamenal posun smerom hore o jedno miesto, v MSR to bolo miesto tri. Jediná malá chybička na najkratšej, 8,88 kilometrov dlhej rýchlostnej skúške Štibožice, posunul SK DER o jednu priečku nižšie. Každopádne, celkovo jedenásty najrýchlejší čas by mnoho jazdcov viac ako privítalo, Roman s Martinom však neboli najspokojnejší. Napravovať chyby sa dá jediným spôsobom. Zrýchliť. Ale aj zrýchľovať treba s rozumom, inak to môže mať opačný výsledok. V rely, ale rovnako tak asi vo všetkom, nie je dôležité vyhrať bitku, oveľa dôležitejšie je vyhrať vojnu. A presne podľa toho princípu postupovala posádka Odložilík – Tureček. 5, 6, 5, 5. To boli umiestnenia v triede 2 v štyroch zostávajúcich rýchlostných skúškach. Celkový výsledok? Vynikajúci. Absolútne 6. miesto, 5. miesto v celkovom hodnotení triedy 2, dve tretie miesta v hodnotení MSR. A či bola aj oslava? Bola, aj keď každý člen tímu myslel na to, či predsa len nemohol spraviť ešte niečo, čo by umožnilo štart aj Ďodimu a Lukášovi.

Tibor Szabosi;c30i7286-17.jpg

15. ročník Agrotec Petronas Rally Hustopeče sa dá z pohľadu SK DER Rally Teamu hodnotiť ako veľmi úspešný. Výsledkami určite. Je tu však ešte jeden uhol pohľadu, ktorý zahŕňa ľudský rozmer. A tu všetkých mrzí skutočnosť, že tím nebol celý, nebol úplný. Nebol v takom zložení, ako sa plánovalo. Ale to vôbec nevadí. Možno o to viac sa budú Ďodi s Lukášom tešiť na Rally Prešov. A tam ich už uvidíte určite.

Peter Baran, SK DER Rally Team

Tibor Szabosi;c30i7705-25.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri