Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Grand Prix pod olympijskými kruhmi v Soči 2014

Monday, 10. 02. 2014 - 16:30, Peter Žila   

Grand Prix pod olympijskými kruhmi v Soči 2014

V olympijskom parku prímorského mesta sa tento rok bude konať Veľká cena Ruska monopostov F1.

 

Na prebiehajúcej zimnej olympiáde v ruskom Soči momentálne súperia športovci z celého sveta v rôznych zimných disciplínach. Aj keď skoky na lyžiach alebo sánkovanie, či skeleton sú športy v ktorých je cítiť rýchlosť, ten najrýchlejší šport do tohto mesta ešte len príde.

f1-sochi-2014-1.jpg

V októbri 2010 vtedajší ruský premiér a dnešný prezident Vladimir Putin odsúhlasil začiatok výstavby okruhu pre preteky F1 a koncom toho roka spolu s Bernie Ecclestonom podpísali sedemročnú dohodu o konaní Veľkej ceny Ruska od roku 2014. Projektantom nového okruhu bol poverený, ako to už tradične býva v týchto prípadoch, dvorný architekt F1 Nemec Hermann Tilke, ktorý má za sebou už viac či menej „podarených" pretekárskych okruhov.

f1-sochi-2014-3.jpg

Dĺžkou 5,872 km bude tretím najdlhším okruhom aktuálneho ročníka, po belgickom Spa-Francorchamps a anglickom Silverstone. Je pravotočivý, má 19 zákrut a preteky sa pôjdu na 53 kôl. Prejazd ním si už vyskúšal na osobnom aute aj úradujúci šampión F1 Sebastian Vettel a vyjadril sa o ňom pozitívne. Monopost F1 už na úseku nového okruhu „prevetral" mladý domáci pretekár Sergej Sirotkin. Domáca Veľká cena čaká tím Marussia a tiež Daniila Kvjata z Toro Rosso. Nový okruh pri Čiernom mori by mal okrem F1 hostiť aj iné pretekárske série, ako sú F3, WEC, WTCC, či MotoGP.

f1-sochi-2014-4.jpg

Sochi International Street Circuit je tretím automobilovým okruhom v histórií, ktorý sa nachádza v areáli nejakého olympijského parku. Prvým bol okruh Gillesa Villeneuva v kanadskom Québecu, kde sa konali LOH 1976 a druhým okruh Homebush Street Circuit v austrálskom Sydney, dejisku LOH v roku 2000.

f1-sochi-2014-2.jpg

Veľká cena Ruska Formuly 1 sa v Soči uskutoční 12.10.2014.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri