Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Formulový talent Gonda zabojuje aj v Španielsku

Thursday, 13. 06. 2013 - 11:12, Martin Trenkler   

Formulový talent Gonda zabojuje aj v Španielsku

Mladý Banskobystričan Richard Gonda momentálne vedie v európskom formulovom šampionáte F3 Open. Svoje šance na titul pôjde slovenský reprezentant obhájiť tento víkend na španielsky okruh v Jerez de la Frontera.

Tento rok sa slovenským automobilovým pretekárom naozaj darí a Richard Gonda je toho skutočným dôkazom: je lídrom európskeho formulového šampionátu F3 Open a tento víkend chce obhájiť svoje 44-bodové vedenie v šampionáte rýchlych formúl.

a1513-14-120.jpg

„Oproti minuloročnej Formule Renault 2.0 má tento monopost Dallara F308 s motorom Toyota oveľa väčší prítlak," opisuje svoje tohtoročné „náradie" mladý Banskobystričan. Štvorvalcový motor s objemom dva litre produkuje približne 230 konských síl a váži iba 550 kg. V momente, ako sa od určitej rýchlosti zaprie vzduch do zadného krídla, vzniká veľký prítlak. Zjednodušene povedané - čím rýchlejšie idete, tým väčší prítlak vyprodukujete a auto lepšie sedí na ceste. To chce ale veľkú odvahu a skúsenosti. Tie, ako sa zdá, Rišo má. Navyše trať v Jereze by mu mohla vyhovovať. Tak trochu aj musí - je to domáci okruh jeho tímu Drivex. Nebude to jednoduchá úloha - v šampionáte jazdí 31 formúl, z toho 14 v jeho triede.

„V Jereze sme už absolvovali jedny preteky tzv. zimnej série. Trať je pomerne technická a kľukatá, s dvomi rovinkami. Veľmi sa mi páči a jazdil som tu dobré časy. Vtedy som tu skončil tretí, takže snáď máme potenciál na dobrý výsledok. Ukázať sa v dobrom svetle bude dôležité aj pre náš tím, pre ktorý je Jerez domácou traťou. Polovica sezóny je pomaly za nami a dúfam, že sa mi podarí udržať svoj bodový náskok. Môj najväčší konkurent má auto silné na rýchlych tratiach ako je Monza, technická trať v Jereze by teda mohla viac sedieť nášmu autu, aj môjmu štýlu. Teším sa tam a verím, že sa nám bude dariť," zhodnotil Richard svoje šance pred odletom do Španielska.

a1513-24-007.jpg

Šéf tímu, Miguel Angel De Castro potvrdzuje priaznivé očakávania: „Preteky v Jereze nám delia sezónu na polovicu. Bude dôležité udržať si bodový náskok a ak to bude možné, tak ho aj zvýšiť. Posledné dva týždne, od pretekov na Nürburgringu, sme neustále pracovali na vylepšení auta. Richardova rýchla adaptácia na okruh v Jereze už počas Winter Series a naše doterajšie výsledky, nám dodávajú silný optimistický a sebavedomý prístup aj k týmto pretekom. Víkend v Jereze bude pre nás mimoriadnym podujatím, s dôrazom na to, že sa koná u nás doma - v Španielsku. "

Ako sa mu bude dariť a či si udrží, alebo vylepší svoj 14-bodový náskok, uvidíme už tento víkend. Trať v Jereze je známa ako tradičný testovací okruh Formuly 1 a miesto, kde sa písala aj história tohto športu. Naposledy v roku 1997, keď Michael Schumacher prišiel v boji o titul, po kontroverznej kolízii so Jacquesom Villeneuvom, o všetky body v šampionáte. Je dobre, že Slováci úspešne bojujú vo svetovej konkurencii aj na poli automobilového športu.

Martin Trenkler/RPM

a1513-25-073.jpg 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri