Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Formula E svetovým šampionátom

Wednesday, 04. 12. 2019 - 10:30, Ľuboš Kašický   

Formula E svetovým šampionátom

V Paríži začína Svetová rada motoristického športu a ešte predtým sa prezident Jean Todt dohodol s Alejandrom Agagom na povýšenie FE na Majstrovstvá sveta.

 

FIA Formula E World Championship – tak sa bude oficiálne od sezóny 2020/2021 volať šampionát elektrickej formuly budúcnosti. Elektrický pohon je mnohými fanúšikmi zatracovaný, ale vývoj asi nikto nezastaví a postupne sa elektrika pretláča som väčšiny automobilových disciplín. Formula E jazdí už šiestu sezónu a od tej nasledujúcej sa stane oficiálnym svetovým šampionátom. Dohodli sa na tom prezident FIA, Jean Todt a zakladateľ a najvyšší šéf FE, Alejandro Agag.

fia01-1.jpg

„Založiť Formulu E považujem za veľké dobrodružstvo, no od jej vzniku FE stále silnie. Aj preto som hrdý, že dnes môžeme potvrdiť pre Formulu E status Majstrovstiev sveta,“ povedal Jean Todt. „Začali s dvoma konštruktérmi, no dnes už vyrába desať tímov svoje monoposty za účasti viacerých automobiliek. Profesionalitu odzrkadľuje aj veľmi kvalitné štartové pole, ktoré sa každou sezónou zvyšuje. Teším sa, že môžem privítať Formulu E ako oficiálne majstrovstvá sveta pod hlavičkou FIA.“

fia02.jpg

Radosť má samozrejme aj Alejandro Agag. „Vždy bol toto náš cieľ. Všetko naše úsilie smerovalo k tomu, aby sme sa stali svetovým šampionátom. Zvyšuje to kredibilitu plnohodnotného formulového šampionátu. Stávame sa tak špičkovým automobilovým šampionátom. Nič z toho beý však nebolo možné bez Jeana Todt, ktorému týmto chcem poďakovať. Je to nový začiatok pre Formulu E,“ povedal Agag.

fia03.jpg

Aktuálny šiesty ročník začal v Rijáde koncom novembra a pokračuje v polovici januára v Santiagu de Chile. V štartovom poli už máme továrenské tímy Mercedesu, Porsche, či Audi. Zvykajme si na význam elektriny pri pohone automobilových špeciálov a verme, že časom sa odstránia aj tie negatíva, ktoré sú s tým dnes ešte spojené.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri