Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

FE: Buemi prišiel o titul v poslednom podujatí. Šampiónom je di Grassi

Saturday, 12. 08. 2017 - 07:44, Ľuboš Kašický   

FE: Buemi prišiel o titul v poslednom podujatí. Šampiónom je di Grassi

Trochu v tieni kraľujúcich hviezd F1 a WRC sa v Montreale skončila aktuálna sezóna Formule E 2016/2017. Vráťme sa k jej nečakanému rozuzleniu.

 


Mladučká formula budúcnosti má za sebou iba tretiu sezónu v ktorej suverénnym spôsobom vykročil za obhajobou titulu Švajčiarsky ex-pilot F1 a majster sveta vytrvalostných špeciálov (WEC) z roku 2014, Sebastien Buemi. Pilot tímu Renault e.dams vyhral šesť z ôsmych úvodných pretekov a jednoznačne viedol. Potom však musel vynechať podujatie v New Yorku pre povinnosti v MS špeciálov na Nurburgringu a rozhodovať sa malo vo finálovom dvojkole v Montreale.

fe10-1.jpg

Pred štartom mal Buemi desaťbodový náskok na svojho rivala, Brazílčana Lucasa di Grassiho z tímu Abt Audi Sport a v hre bolo viac, ako päťdesiat bodov. Di Grassi však nechcel nechať nič na náhodu. V úvodných pretekoch vyhral a pripísal si maximálny počet bodov. Buemi skončil štvrtý a rozdiel do posledných pretekov sezóny mal byť šesť bodov v prospech Brazílčana.

fe08-1.jpg

Lenže po sobotňajších pretekoch prišla diskvalifikácia Švajčiara! Jeho auto bolo po pretekoch ľahšie, ako povoľujú pravidlá a Buemimu zobrali štvrté miesto aj získané body. V nedeľu potom rozhodenému pilotovi Renaultu nevyšla kvalifikácia a v pretekoch skončil iba na nebodovanom jedenástom mieste. Brazílčan siedmym miestom iba potvrdil svoj náskok a mohol sa radovať z premiérového titulu šampióna rodiacej sa Formuly E, hoci v sezóne vyhral iba dva preteky.

fe04-9.jpg

Po Nelsonovi Piquetovi mladšom a Sebastienovi Buemim je teda Lucas di Grassi tretím majstrom sveta Formuly E. V počte víťazstiev však za tri sezóny zatiaľ suverénne vedie Buemi, ktorý vyhral dvanásťkrát, zatiaľ čo druhý di Grassi iba šesťkrát. Tretí je Sam Bird s piatimi víťazstvami.

fe03-12.jpg

Všetky tri doterajšie ročníky vyhral Renault, ktorý je v spojení s tímom e.Dams. Ešte dôležitejšie však je, že práve na formulu E sa presúva záujem významných automobiliek sveta a po BMW, ktoré ohlásilo vstup 11.júla, sa o necelé dva týždne neskôr poponáhľal s vyhlásením o vstupe aj Mercedes a v Montreale sme sa dozvedeli aj o príchode Porsche. Budúcnosť Formule E je teda viacej, ako sľubná a mali by sme jej venovať stále väčšiu pozornosť.

fe-drivers-2017.jpg

fe-teams-2017.jpg

fe01-18.jpg

fe06-grassi.jpg

fe05-5.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri