Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 budú riadiť Američania

Thursday, 08. 09. 2016 - 10:40, Ľuboš Kašický   

F1 budú riadiť Američania

Zmluva o predaji akcií F1 dohodnutá. Bernie Ecclestone zostáva - zatiaľ.

Intenzívne posledné dni priniesli najprv špekulácie a potom oficiálne potvrdené správy o tom, že doterajší väčšinový majitelia komerčných práv, ktorými sú s 35,5% CVC Capital Partners, sa dohodli na predaji svojho podielu americkému mediálnemu magnátovi Johnovi C. Malonemu (75), ktorý zbohatol v Amerike na káblovej televízii (TCI) z ktorej postavil základy svojho miliardového impéria.

bernie1.jpg

V stredu v noci prišlo z Ameriky oficiálne potvrdenie o dohode na odkúpení akcií komerčných práv F1 a zaplatení prvej splátky, ktorá je vo výške 750 mil. dolárov. Celá transakcia je mimoriadne zložitý proces, ktorý prebehne v niekoľkých fázach a má byť zavŕšený do marca 2017.

Už dnes je však jasné, že za nového šéfa bude vymenovaný Chase Carey (62) a Bernie Ecclestone (86), ktorý spolu s rodinou vlastnia 13,8% akcií, zostane naďalej vo funkcii výkonného šéfa (CEO). Má sa tým zabezpečiť kontinuita a plynulý prechod pri riadení celého cirkusu F1. Carey má priniesť F1 nové perspektívy a vstúpiť na nové mediálne priestory, čo zasa Bernie vôbec neovláda.

bernie-a-toto.jpg

Zaujímavé, a pre verejnosť stále trochu nejasné je, že CVC naďalej zostane vlastníkom nejakých akcií (asi cez vstup do Liberty Media Corp.), no nebude mať žiadny vplyv na riadenie F1. Pre nich je zaujímavý len tok príjmov. No a ak sa F1 konečne skamaráti s modernou dobou, tak to môže byť ešte omnoho väčší biznis, než je dnes. Nechajme sa teda prekvapiť, ako sa v nasledujúcich rokoch F1 pod americkým vplyvom zmení a ako dlho v nej vydrží nesmrteľný Mr. E. Mimochodom, Carey sa nechal počuť, že dá možnosť tímom F1, aby mohli kapitálovo vstúpiť do obchod a kupovať akcie!

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri