Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Erik Uhrin: Cez slalom a kopce ku rally

Saturday, 23. 03. 2013 - 15:45, Zdenka Frývaldská   

Erik Uhrin: Cez slalom a kopce ku rally

Po dvadsiatich rokoch prestávky sa vrátil do motoršportu a namieril si to rovno do prvej trojky triedy do dvoch litrov v Národnom pohári pretekov automobilov do vrchu. Pretekanie ho znovu chytilo, a tak by sa v tomto roku už mal ukázať aj v rally. Predstavujeme Erika Uhrina.

Tibor Szabosi;67c3133-1.jpg

Erik od kedy sa venuješ motoršportu?

V podstate mám dva míľniky. Štyrom kolesám sa venujem asi od ôsmich rokov. Vtedy ma zobral môj krstný otec na tréning minikár. Posadili ma do káry, strčili do mňa a v ušiach mi doznievalo „ ... a dole zabrzdi". O týždeň som štrádloval na prvé preteky. Pamätám si to, akoby to bolo včera. Po minikárach prišli motokáry a v osemnástich rokoch už vlna slobody a koniec dotácií. Najbližších 20 rokov mi zostali len spomienky a par zaprášených vencov. Druhý priamy stret z motoristickým športom prišiel paradoxne počas krízy v rokoch 2009-2010. Surfovaním po internete som zistil, že okrem kopcov a rally fungujú na Slovensku aj finančne dostupnejšie disciplíny. Najskôr som absolvoval par amatérskych podujatí vo Zvolene a vo Veľkom Krtíši a po pár mesiacoch, keď som mal plne ústa autoslalomu, to moja žena nevydržala: „Tak sa už konečne prihlás a choď si to vyskúšať". V roku 2011 som tak absolvoval takmer kompletnú sériu autoslalomu. Disciplína „do vrchu" prišla náhodne, keď sa u nás v Banskej Štiavnici organizovali preteky seriálu TDC.

Tibor Szabosi;67c0557-1.jpg

V sezóne 2012 si získal tretie miesto v NP-2000 v pretekoch do vrchu. Ako sa ti to podarilo?

Ono ten výsledok som utrpel skôr za účasť, keďže som sa zúčastnil všetkých podujatí sezóny 2012. Pravidelných účastníkov nás bolo len pár a keď do toho zahrnieme odstúpenia mojich súperov, či už z technických dôvodov alebo po havárii, tak tretie miesto mám skôr za vytrvalosť.

Zdenka Tamášová;img-2111-4.jpg

Odjazdil si všetky kopcové podujatia, takže môžeš zhodnotiť, kde sa ti páčilo najviac a kde najmenej?

Keďže to bola moja prvá kopcová sezóna a každá minúta strávená v kolotoči pretekov ma napĺňala nesmiernou energiou, tak vlastne nemám trať, ktorá by sa mi nepáčila. Všetky majú svoje špecifiká, ktoré som postupne spoznával a každý pretek svoju neopísateľnú atmosféru. Z tejto sezóny ako najúspešnejší pretek považujem Jankov Vŕšok, kde sme sa celý víkend naháňali s Jozefom Mizerákom, ktorý jazdí rally pohár, v desatine sekundy a ja som z tohto súboja vyšiel ako víťaz. V podstate tento pohár považujem za vybojovaný a má pre mňa najväčšiu hodnotu.

Tibor Szabosi;67c1317.jpg

Ako by si zhodnotil celú svoju sezónu 2012?

Sezónu hodnotím ako veľmi úspešnú. Podarilo sa mi absolvovať všetky podujatia a okrem Hút, kde ma zradila spojka, som dojazdil každý pretek. Prežil som fantastickú sezónu, spoznal som veľa nových a úžasných ľudí a konečne som sa na preteky pozeral z prvého radu a nie len spoza zvodidiel. A čo musím hlavne spomenúť, tak to sú skúsenosti, ktoré som za celú sezónu nazbieral a hlavne o ktoré mi na začiatku šlo. Poďakovať musím všetkým činovníkom SAMŠ, s ktorými som prišiel do kontaktu. Vždy boli ku mne ústretoví a nápomocní.

Zdenka Tamášová;img-8944.jpg

Jazdíš na Peugeote 306, prečo si si vybral toto auto, ako dlho ho už máš a akými zmenami prešlo?

Keďže manželka mi nedovolila našu novú Astru prerobiť na preteky, začal som sa obzerať po niečom vhodnom a hlavne lacnejšom. Po niekoľkomesačnom starostlivom výbere sme sa začiatkom roku 2011 vybrali kúpiť pretekárske auto do Prešova. Peugeot 306 a „ve zlate". A tak som sa dostal ako slepé kura k zrnu k môjmu vlastnému pretekárskemu autu. V priebehu sezóny 2011 autíčko dostalo iba homologovanú športovú sedačku a pásy a absolvovalo pár drobných úprav na zvýšenie spoľahlivosti. Najväčší zásah absolvuje túto zimu, kde celá príprava bude smerovať k rally. Nové diely dostane celá predná náprava a servisným zásahom prejde aj motor. A hlavne prevodovka dostane kratšie prevody a samosvorný diferenciál. Na ceste už sú rallyové slicky homologovaná sedačka s pásmi pre spolujazdca.

Tibor Szabosi;co8c1296-6.jpg

Bavia ťa kopce viac ako slalom? Ak áno, prečo?

Autoslalom je disciplína, kde sa jazdí v menších rýchlostiach a na pomerne bezpečných miestach. Kopce ma bavia viac a pravdepodobne to bude adrenalínom. Každý očakáva, že pôjdete rýchlo. Vždy keď vystúpim v cieli s trasúcimi sa rukami od účinkov adrenalínu, neviem na telefóne vytočiť manželku, aby som jej oznámil, že som hore živý a zdravý. Vtedy viem, že som išiel tak rýchlo ako som vedel. A presne to je ten pocit prečo robím motoršport. Kopce sú fajn, ale rally je rally. Myslím, že každý kto to raz vyskúša, nebude chcieť iné. Už viem prečo sa tomu hovorí kráľovská disciplína.

Zdenka Tamášová;img-5486-4.jpg

V budúcej sezóne plánuješ vyskúšať SRP. Máš už nejaké jasné predstavy kto s tebou usadne do auta a kde všade by ste sa mohli predstaviť?

Mojím spolujazdcom by mal byť Marcel Slamka zo Zvolena. Naša účasť bude závisieť od finančných prostriedkov. V tom lepšom prípade by som chcel absolvovať kompletný seriál SRP. Ak sa to nepodarí, tak budem jazdiť kopcový Národný pohár a s Marcelom sa pôjdeme odviezť na vybrané súťaže MRC.

Na záver by som sa chcel poďakovať hlavne mojej manželke, ktorá ma vo všetkom veľmi podporuje a za jej trpezlivosť, keďže všetky prostriedky na moje hobby idú z rodinného rozpočtu. Ďalej mojej ostatnej rodine, priateľom a blízkym, ktorí mi tak fandia, že sa častokrát cítim ako majster sveta. Samozrejme musím spomenúť aj mojich partnerov, ktorých nálepky som vozil počas celej sezóny (AutoCenter, Zámočníctvo Rückschloss, GlobalTour).

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri