Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Erik Melioris – Lásku k motoršportu proste neviem prekonať

Tuesday, 11. 06. 2024 - 13:01, Miroslav Majláth   

Erik Melioris – Lásku k motoršportu proste neviem prekonať

Mal iba štrnásť rokov, keď prvýkrát sadol do pretekárskeho auta. Bola to síce „iba“ Škoda100 a autokrosové preteky. Následné víťazstvo v ťažkom, zablatenom teréne ho nasmerovalo ďalej.

 

T. Szabosi;c30i0521-21.jpg

Reč je o dvadsaťdeväť ročnom rodákovi z Popradu, dnes žijúceho v Partizánskom, Erikovi Meliorisovi.

T. Szabosi;jm1a1894-1.jpg

„Je to tak. Akosi ma to vždy ťahalo k autám a motoristickému športu. Pri mojich pretekoch som fakt mal iba štrnásť rokov. Autokros na trati v Oslanoch bola prvá trať kde som si sadol za volant pretekárskeho auta. Trať bola po dažďoch doslova ako oranisko, ale mne sa to páčilo. No a víťazstvo, to som síce nečakal, ale podarilo sa,“ začal s rozprávaním Erik Melioris.

T. Szabosi;jm1a3447.jpg

Po tomto „hviezdnom“ štarte kariéry pokračoval Erik s autokrosom v rámci Slovenského autokrosového poháru, kde dosiahol niekoľko lepších, ale aj horších výsledkov. Stále ho to však akosi ťahalo ku kráľovnej motoristického športu, k rally súťažiam. K nim sa dostal v roku 2017, keď si „strihol“ spolu s otcom  prvú súťaž v rámci seriálu Minirally Cup. Na začiatok dobré, ale Erika to predsa len ťahalo ďalej a vedel, že ak si chce svoj sen plniť aj naďalej, musí mať poriadnu techniku.

T. Szabosi;dsc7573-1.jpg

„Posun nastal v momente, keď som kúpil Ford Fiesta od Ďoďa Molnára. Nové auto ale zároveň prinieslo nielen nové výzvy, ale aj množstvo roboty, kým som si na auto zvykol. Aj naďalej som ostal jazdiť Minirally Cup s otcom, ale navyše som si urobil aj rally licenciu SAMŠ a v sezóne 2018 prišlo v rámci Rally Prešov aj na rallyškolu. Podarilo sa mi absolvovať aj túto métu a od toho momentu som sa zaradil aj do seriálu Slovenský Rally Pohár, kde sme spolu s otcom vydržali až do začiatku sezóny 2019. Vtedy som prestúpil do veľkého rally šampionátu, kde mi robil spolujazdca Marcel Slamka,“ pokračoval Erik Melioris.

T. Szabosi;asr63435-7.jpg

Prestup prišiel v pravej chvíli a Erikovi s Marcelom sa vo veľkých majstrovstvách darilo. Výsledkom bolo nielen tretie miesto v triede 5 so ziskom osemdesiatsedem bodov, ale hlavne slovenský majstrovský titul v kategórii Junior v disciplíne rally.

T. Szabosi;asf79285-3.jpg

Po zisku titulu prišla pauza, počas ktorej sa Erikovi narodili dve deti. Zdalo sa, že už ho zápal pre rally súťaže prešiel. Lenže motoristický šport je droga, ktorú ak niekto raz vyskúša, hlodá v ňom celý život. A tak sa stalo, že v sezóne 2023 sa zrazu Erik objavil medzi štartujúcimi znovu. Navyše s vymenenou technikou.

T. Szabosi;asr60057-6.jpg

„Nedalo mi to a stále to vo mne nejako hlodalo. Potom prišla ponuka od Ľuboša Búša, ktorý chcel predať svoju Hondu Civic TypeR. Začal som o tom uvažovať a nakoniec ma presvedčil fakt, že Ľuboš mi urobil výbornú cenu. No a zrazu som bol naspäť. Jednoducho „droga“ nepustí. Táto našťastie nie je škodlivá,“ smeje sa Erik Melioris.

T. Szabosi;asf79792-1.jpg

Poďme však k tohtoročnej sezóne. Tú odštartovalo podujatie na Morave, v Slušoviciach, kde však Erik neštartoval. Druhé kolo Majstrovstiev Slovenska v rally 2024 si však už nedal ujsť. Na sedadle spolujazdca síce sedel namiesto Marcela Slamku Michal Tajboš, spoločne však brali štvrté miesto v triede 15.

T. Szabosi;asf79294-1.jpg

„V Poprade sme sa trápili celé dva dni, ale sme v cieli a to je podstatné. Dôvod trápenia je jednoduchý, mám objednaný nový podvozok, len ho ešte nemám doma, takže sme išli na starom, ktorý vôbec nedrží. Ako som už spomínal, som rád, že sme dojazdili až do cieľa. Vďaka patrí všetkým partnerom nášho 2MA Racing Teamu, mechanikom a hlavne našim rodinám za to, že nás podporujú v tomto našom športe. Tešíme sa už teraz na ďalšiu súťaž,“ dokončil Erik Melioris rozprávanie.

B. Štrauch;dsc-1295-6.jpg

Ďalšou súťažou v slovenskom rally kalendári bude Rally Prešov. S najväčšou pravdepodobnosťou tu však Erika neuvidíme, keďže ešte asi nebude mať nový podvozok, takže sa na neho budeme všetci tešiť v Košiciach.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri