Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Dobšinský kopec 2012 - online TV

Sunday, 22. 07. 2012 - 17:20, T. Szabosi   

Dobšinský kopec 2012 - online TV

Oficiálne stránky

Online výsledky , Online TV

V Dobšinej prší!
Už v noci začalo v Slovenskom raji pršať a dážď neustáva ani pred prvými tréningovými jazdami, ktoré začínajú o 09.00 hod. Sobotňajšia perspektíva je teda mokrá a to môže priniesť zaujímavé okamihy na trati. Momentálna teplota v Dobšinej je 16-17 °C (očakávané dnešné mokré maximá 22-23 °C).

Tibor Szabosi;1t1u5750-4.jpg

Dážď dnes teda pomôže dorovnať výkonnostný rozdiel slabším autám. Predpoveď na zajtra je však optimistickejšia a nedeľa by už mala byť suchá a rýchla.

 Program na sobotu:
1.tréningová jazda 09.00 - 11.30 hod.
2.tréningová jazda 13.30 - 16.00 hod.

Na 18.30 hod. je plánovaná tlačová konferencia v Tlačovom stredisku, ktoré je v na riaditeľstve pretekov.

 Tibor Szabosi;1t1u5820-2.jpg

Československé legendy na Dobšinskom kopci
29.ročník automobilových pretekov do vrchu na Dobšinskom kopci má svoje súčasné hviezdy v úradujúcom majstrovi Európy, Talianovi Faggiolim, držiteľovi traťového rekordu a mnohonásobnému víťazovi, Slovákovi, Jaroslavovi Krajčim, či fínskemu VIP hosťovi Jani Paasonenovi. Trochu v ich tieni však do Dobšinej prišli aj niekdajšie veľké československé hviezdy.

Josef Michl je dvadsaťnásobný majster Československa na okruhoch aj na pretekoch do vrchu a v novom tisícročí sa znova vrátil za volant svojej milovanej Škody 130 RS, aby k svojim niekdajším úspechom pridal aj Majstra Európy v pretekoch historických automobilov do vrchu (2004-11). Na dobšinskom kopci ho však môžete vidieť na nádhernom žltom Porsche 911.

Tibor Szabosi;1t1u5826-5.jpg

Nie menej úspechov má na svojom konte aj dnes už 73-ročný, zaslúžilý majster športu, 11-násobný majster Československa v pretekoch do vrchu aj na okruhoch a trojnásobný víťaz Intersérie, Miroslav Adámek. Tohto viacnásobného držiteľa Zlatých volantov môžete na trati vidieť s jeho srdcovou značkou - NSU v originálnom prevedení z roku 1974.

„Dobšinský kopec sa mi veľmi páči. Je kúzelný. Až na tu rovinku, ktorá mi skresľuje prevod. Viete, keď má niekto veľa koní, tak mu to je jedno. Ja však musím nastaviť taký prevod, aby to vyhovovalo celému kopcu. Inak je to však naozaj nádherný kopec a veľmi sa na neho teším," prezradil nám v piatok legendárny Miroslav Adámek. A nevadilo by mu vraj ani keby zapršalo. „Bude to výhoda pre mňa!", verí si najstarší účastník tohtoročných dobšinských pretekov a my mu budeme samozrejme držať palce.

 Tibor Szabosi;1t1u5797-1.jpg

Prihlásení - prehľad podľa národností
Ako sme Vás už včera informoval, po uzatvorení oficiálnej štartovej listiny do 29.ročníka pretekov automobilov do vrchu - Dobšinský kopec 2012, vyštartuje 122 pretekárov. Teraz Vám prinášame ich prehľad podľa národností.

Slovensko 64 prihlásených
Česká republika 44 prihlásených
Taliansko 3 prihlásení
Maďarsko 3 prihlásení
Rakúsko 3 prihlásení
Poľsko 2 prihlásení
Francúzsko 2 prihlásení
Srbsko 1 prihlásený

Tibor Szabosi;1t1u5766-2.jpg

Prvý tréning pre majstra Faggioliho
S nástrahami mokrého dobšinského kopca sa, počas prvého sobotňajšieho tréningu, najlepšie popasoval Talian Simone Faggioli na svojej Oselle FA30, ktorý ukázal najväčšie srdce a zajazdil čas 3:15,52". Iba o necelé štyri desatiny sekundy bol druhý Čech Dušan Nevěřil na Norma M20 FC, ktorého čas sa zastavil na hranici 3:15,89".

O tretie miesto sa popasovali Igor Drotár na Fabii WRC a Martin Koiš na Forde Fiesta. Za najrýchlejšími síce zaostali asi o päť sekúnd, no ich dramatický súboj prekvapivo o 4 desatiny sekundy vyhrala slabšia Koišová Fiesta.

Tibor Szabosi;67c9302.jpg

Z ďalšieho poradia bol Ďodi Béreš jr. (Audi Quattro) šiesty, Otakar Krámský (Reynard K12) jedenásty a Jaroslav Krajči (Lola B02/50) pätnásty. Potvrdilo sa teda, že mokrá trať pomôže zotrieť výkonnostné rozdiely.

Počas prvého tréningu sa okrem Vítekovho (Osella P30) „vybozkávania" zvodidiel a poruche motora (ojnica) Srba Borkoviča (Mitsubishi Lancer) našťastie nič vážnejšie nestalo.

Tibor Szabosi;1t1u5823.jpg

V závere tréningu dážď ustal a spokojní diváci sa teraz v cieli zabávajú pri hudbe Ľudovej muziky folklórneho súboru Stromiš Vlachová. Druhý tréning začína o 13:30 hod.

Tibor Szabosi;1t1u5822-6.jpg

O Dobšinský kopec veľký záujem médií

Do tejto chvíle sa v Tlačovom stredisku akreditovalo 68 zástupcov médií, ktorí reprezentujú osem elektronických médií (TV, Rozhlas), osem printových médií a sú tu fotografi ďalších deviatich médií.

Za všetkých by sme mohli spomenúť napríklad RTVS, TASR, TV Markíza, Denník Korzár, Automagazín, Mediaracing, Autosportfoto, www.dovrchu.cz , www.dovrchu.sk , či TV Eger.

Tibor Szabosi;1t1u5897-5.jpg

Druhý tréning už za sucha

Plané mokré predpovede sa nenaplnili a do druhého tréningu o 13:30 hod. autá vyštartovali na rýchlo schnúcu trať. Hluk motorov dokonca na chvíľu vylákal aj zvedavé slnko, aby zakuklo do Dobšinej a dvihlo teplotu asi na 19-20°C. Po niekoľkých prejazdoch sa na trati vysušila aj ideálna stopa, ktorá sa stále rozširuje a pretekári, ktorí už prezuli na suché pneumatiky začali svoje časy výrazne vylepšovať.  Evidentne pri výjazde favoritov bude trať už úplne suchá. Dočkáme sa teda ešte dnes nového traťového rekordu?

Tibor Szabosi;1t1u5767-1.jpg

Nový traťový rekord v 2.tréningu!

O sedem sekúnd rýchlejšie ako jeho najväčší súperi preťal fotobunku úradujúci majster Európy v pretekoch automobilov do vrchu, Talian Simone Faggioli. Časom 2:30,51" stanovil NOVÝ TRAŤOVÝ REKORD dobšinského kopca!!! Doterajší rekord, ktorý v minulom roku vyjazdil Jaroslav Krajči, Faggioli prekonal o 1,3" sekundy!

Poradie najlepších v druhom meranom tréningu doplnili Nevěřil na druhom mieste (2:37,04"), tretí skončil ďalší Talian Bormolini s časom 2:37,12" a až na štvrtom mieste sa objavil čas Jaroslava Krajčiho v hodnote 2:37,40". Česi Krámský a Beneš zaostali o ďalšie dve sekundy a zvyšok poľa už strácal viac ako 15 sekúnd na Faggioliho.

Tibor Szabosi;1t1u5773-2.jpg

Faggioli znova výrazne zlepšil traťový rekord

Prvú, dopoludňajšiu, jazdu na dobšinskom kopci suverénne vyhral Talian Simone Faggioli (Osella FA30), ktorý svoj včerajší traťový rekord dnes zlepšil o ďalších päť sekúnd! Za jeho víťazným časom 2:25,12" zaostal druhý Miloš Beneš (tiež na na Oselle) o viac ako šesť sekúnd! Tretí Dušan Nevěřil (Norma M20 FC) stratil o ďalšiu sekundu viac. Jaro Krajčí so svojou Lolou B02/50 s časom 2:34,49" skončil na piatom mieste.

Prvá jazda sa zdržala po problémoch Drahoslava Šuberta, z vozidla ktorého vytiekol na trať olej. V tej chvíli bol však už na trati aj Michal Kovalčík ml, ktorý sa na škvrne šmykol a oprel svoju Octáviu o zvodidlá.  Našťastie nič vážne sa nestalo. Pretek však musel byť prerušený a usporiadatelia museli úsek dôsledne od oleja vyčistiť. Po reštarte ostal stáť na trati (pre poruchu) aj Focus Petra Maliniaka, no jeho odstránenie už netrvalo dlho a pretek mohol vyvrcholiť jazdou najlepších vozidiel a novým traťovým rekordom.

Štart druhej súťažnej jazdy na programe o 13:30 hod.

Tibor Szabosi;1t1u5779-2.jpg

Tretí Faggioliho rekord má hodnotu 2:23,85" !!!

Druhá súťažná jazda ME pretekov automobilov do vrchu na dobšinskom kopci sa síce zdržala po havárii Vlada Vitvera, ktorý svoje nádherné Audi WTT-R DTM rozbil o zvodidlá a vytečenými tekutinami a naširoko rozsypanými úlomkami pridal usporiadateľom kusisko roboty. Divákom sa však oplatilo vyčkať, pretože v strhujúcom finále vyjazdil Simone Faggioli  za ideálnych podmienok neuveriteľný čas, ktorým vlaňajší Krajčiho rekord posunul o osem sekúnd!!!

Druhé miesto si aj po druhej súťažnej jazde udržal Čech Miloš Beneš na Oselle FA30, no zatiaľ, čo v prvej jazde za Italom zaostal o sedem sekúnd, tak v tej druhej to bolo ešte o sekundu viac. V súčte časov to však bezpečne stačilo na Otakara Krámského. Ten na svojej formule Reynard K12 v druhej jazde zasa o tri sekundy porazil Krajana Dušana Nevěřila (Norma M20) a z Dobšinej si nakoniec on odnáša tretí najcennejší pohár. Jaro Krajči skončil čestne na piatom mieste.

Fotogaléria Dobšinský kopec 2012 piatok



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri